Kangoeroe en Wallaby - FoxValley melk

Handleiding om een Kangoeroe of Wallaby met de hand groot te brengen met FoxValley melk

manual for kangaroo joeys in English

Lees het boek Macropod Husbandry, Healthcare & Medicinals, van Lynda Staker. Zij is expert op het gebied van kangoeroes en wallaby's en heeft een uitgebreide handleiding geschreven. Alleen al het gedeelte over jonge kangoeroes grootbrengen is al meer dan 200 pagina's! Lees het gratis op Google Books.

De kangoeroemelk van Wombaroo en BioLac worden meestal niet doorgelaten door de douane. Ook wij van Melk voor Dieren kunnen dus niet aan deze kangoeroemelk komen. Belangrijk is dat de melk voor kangoeroes en wallabies niet teveel lactose bevat, maar wel een andere soort koolhydraat, genaamd dextrose.

Via de voedingsdeskundige van Diergaarde Blijdorp heb ik een recept voor kangoeroemelk gekregen. Later heb ik het recept verder uitontwikkeld in samenwerking met Lynda Staker en diverse voedingsspecialisten uit Australie. Er zijn inmiddels al tientallen kangoeroes en wallaby's succesvol mee grootgebracht.
De handleiding voor kangoeroes en wallabies wordt regelmatig geupdate met nieuwe tips en informatie.

De melk en alle toebehoren zijn te koop in de webshop. Bestellingen voor 22u worden op maandag t/m vrijdag dezelfde dag verzonden.

Word lid van het Wallaby Forum op Facebook.  Daar kom je in contact met andere mensen die ook een jonge kangoeroe of wallaby hebben grootgebracht.

Verschil tussen kangoeroes en wallaby's

Wallaby's worden ook wel walibi of wallebie genoemd, maar de officiele naam is Wallaby. Ook voor kangoeroes zijn er vele spellingsvormen als kangaroe of kangeroe.

Eigenlijk is er geen echte scheidingslijn wanneer een kangoeroe nu precies een wallaby wordt genoemd. Het is vooral een aanduiding voor kleine kangoeroesoorten zoals de moeraswallaby, Bennett wallaby, Tammar wallaby en de zandwallaby. Maar je mag een wallaby ook een kangoeroe noemen.

Voor de melk maakt het niets uit. De samenstelling van de moedermelk van grote en kleine kangoeroerassen is nagenoeg hetzelfde, dus je hebt ook voor alle kangoeroesoorten dezelfde melk nodig.
Alleen de hoeveelheid melk die je moet geven is natuurlijk anders voor grote en kleine rassen. Je moet ongeveer 10% van het lichaamsgewicht aan melk per dag geven. Dus weegt je jonge wallaby bijvoorbeeld 400 gram, dan moet je per dag 40ml melk geven, verdeeld over meerdere porties. Bijvoorbeeld 4 keer 10 ml. Meer daarover in het voedingsschema verderop deze pagina. Voor Bennett Wallaby's is er een speciaal groei- en voedingsschema

Benodigdheden voor het voeden

FoxValley 30/50 melkpoeder

FoxValley 30/50 is lactose arme melk met een hoog vetgehalte. Kangoeroes en wallaby's kunnen weinig lactose verdragen. Dus daarom is dit de ideale basis voor de melkvoeding.

 

Dextrose

In plaats van lactose hebben kangoeroes een ander soort koolhydraat in hun melk: een complexe galactose-keten. Deze is niet na te maken. Daarom gebruiken we Dextrose. Deze kan ook goed worden verteerd door jonge kangoeroes. Bovendien heeft dextrose een lage osmotische waarde, en dat voorkomt weer diarree en uitdroging.

De dextrose voeg je toe aan de lactose-arme melk. (zie recept).

Colostrum Therapie
Colostrum of biest is essentieel voor een goede gezondheid van de jonge kangoeroe. Wombaroo Impact wordt veel gebruikt in Australië. In Europa hebben we Colostrum Therapie, dit kan ook goed gebruikt worden voor kangoeroes. Meer hierover in het artikel: De thymusklier en het gebruik van Colostrum bij kangoeroes en wallaby's

Colostrum Therapie kan ook aan volwassen kangoeroes en wallaby's worden gegeven ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Elektrolytenoplossing
Ook elektrolyten zitten veelvuldig in de moedermelk van kangoeroes, vooral bij onbehaarde joey's. Elektrolytenpoeders zijn te koop bij de apotheek of drogist. Er bestaat ook een elektrolytenpoeder speciaal voor dieren: Rehydration.
Maak de elektrolyten aan met water zoals op de verpakking staat aangegeven.

Begin de eerste 24 uur met alleen aangemaakte elektrolyten te geven. Later kun je de melk aanmaken met elektrolyten ipv water.

Spenen
Kangoeroes hebben zeer lange tepels. Speciaal daarvoor heeft Wombaroo spenen ontwikkeld die dit nabootsen. Deze Wombaroo speentjes zijn verkrijgbaar in onze webshop in 4 maten:

Wombaroo STM: Small Thin Marsupial Teat - speciaal voor de allerkleinste joey's.
Wombaroo MTM: Medium Thin Marsupial Teat, iets langer dan de STM speen.
Wombaroo TM: Thin Marsupial Teat - de grootste maat voor wallaby's.
Wombaroo FM: Fat Marsupial Teat - extra lange dikke speen voor kangoeroes.

De spenen passen op een flesje van Petag. Je moet dan het originele petag-speentje eruit halen, en de Wombaroo speen over het witte dopje trekken.

Al deze producten zijn los verkrijgbaar in de webshop: shop.melkvoordieren.nl , maar ook verkrijgbaar als handig startpakket.

Voor je begint met de melkvoedingen

Een jong dat met de hand moet worden grootgebracht, is bijna altijd uitgedroogd. De moeder was ziek en gaf waarschijnlijk niet meer zulke goede melk, of de moeder heeft een tijd dood gelegen voordat het jong is ontdekt. Een jong dat 4 a 5 uur in de buidel van een dode moeder heeft gezeten, is waarschijnlijk minstens 5% uitgedroogd.

Een uitgedroogd dier kan zijn voeding niet meer goed verteren. Begin daarom altijd eerst met het toedienen van vocht. De vee-arts kan een onderhuids infuus geven. En via de bek kun je een elektrolytenoplossing geven. Dat is te koop bij de apotheek of drogist, onder de naam ORS, Orisel of Rehydration.
Geef de eerste 12 tot 24 uur altijd alleen elektrolytenoplossing, voordat je met melk aan de gang gaat. Dat geeft je meteen de tijd om rustig alle benodigdheden in huis te halen.

Hele jonge kangoeroes blijven lange tijd elektrolyten door de melk nodig hebben. Ook als ze niet uitgedroogd zijn.

Recept voor kangoeroe- en wallaby melk met FoxValley en dextrose

De gemiddelde samenstelling van moedermelk van kangoeroes is als volgt:

vaste stof: 13.9% dit percentage stijgt na week 18 langzaam tot ca 35% in week 40.
eiwit: 28,8%
vet: 33,1%
koolhydraten: 32,4%

In overleg met de voedingsdeskundige van diergaarde Blijdorp, Wombaroo en na veel literatuurstudies en uitproberen in de praktijk, hebben we een ideaal recept gevonden:

Men neemt een poedermelk zonder lactose en een laag koolhydraatgehalte. FoxValley 30/50 voldoet hieraan.
En je voegt daar dextrose aan toe. Dit is een soort koolhydraat dat kangoeroes goed kunnen verteren.

Het beste recept voor kangoeroes die in de buidel leven is 100 gram FoxValley 30/50 + 50 gram dextrose + Colostrum Therapie.

Hiermee kom je uit op een melkpoeder met
20% eiwit
33% vet
37% koolhydraten

De samenstelling van de moedermelk verandert sterk als de jonge kangoeroe uit de buidel gaat.
Dan volstaat 100 gram FoxValley 30/50 + 10 gram dextrose

Zo moet je de melk aanmaken:

De recepten met FoxValley melk werken met delen. Een 'deel' is een maatschepje. De grootte van het maatschepje maakt niet uit. Een koffieschepje of ander keuken-maatschepje is vaak prima.

Stap 1: Melkmix maken
Meng eerst de FoxValley melkpoeder met de dextrose. In het voedingsschema hieronder staat precies hoeveel je bij elkaar moet doen. Meng een ruime hoeveelheid en doe dit in een afsluitbaar bakje. dit mengsel noemen we melkmix.

Stap 2a: Melkmix aanmaken met water
Je kunt de melkmix aanmaken met water of met ORS. Wat je moet gebruiken hangt af van de leeftijd van je kangoeroe. Hoeveel delen (=maatschepjes) water je moet gebruiken staat ook in het voedingsschema hieronder.

Schep de melkmix en strijk het af. Er mag geen bergje op de maatlepel liggen.
 
Het beste kun je heet water gebruiken van ongeveer 80 graden Celcius. Meng het water rustig door de melkpoeder. Als je té hard schudt of roert, kunnen de vetten in de melk juist gaan klonteren.

Stap 2b: Melkmix aanmaken met ORS

Onbehaarde joeys of joeys met diarree hebben ORS nodig.
Maak de ORS aan zoals het op de verpakking staat. Gebruik bij voorkeur heet water van ongeveer 80 graden.

Hoeveel delen (=maatschepjes) elektrolytenoplossing je moet gebruiken staat in het voedingsschema hieronder.

Schep de melkmix en strijk het af. Er mag geen bergje op de maatlepel liggen.
Gebruik hetzelfde maatschepje om de ORS af te meten. Meng dit rustig door de melkmix. Als je té hard schudt of roert, kunnen de vetten in de melk juist gaan klonteren.

Stap 3: laten staan
Je mag de melk meteen geven aan je kangoeroe, maar het is beter om het minstens 4 uur te laten staan in de koelkast. Zo heeft het poeder rustig de tijd om al het water goed op te nemen. Hierdoor wordt de melk gemakkelijker te verteren en heb je minder problemen zoals diarree bij jonge dieren.
De aangemaakte melk kan 24 uur bewaard worden in de koelkast.

Je kunt heel makkelijk alvast porties maken en die in een spuitje bewaren. Het spuitje kun je afsluiten met een afsluitdopje, zodat de melk luchtdicht is afgesloten. Gebruik hiervoor een 10ml spuit, want daar passen de spenen goed overheen.

Stap 4: au-bain-marie opwarmen
Voordat je gaat voeren, warm je de melk au-bain-marie op tot lichaamstemperatuur. Als je de melk in een een spuit hebt bewaard, kun je de spuit eenvoudig in een bak met heet water leggen, zodat het opwarmt. Je kunt ook een flessenwarmer voor baby's gebruiken.
Gebruik geen magnetron om de melk op te warmen. In zulke kleine hoeveelheden gaat de melk snel koken en verpietert de melk.

Op het laatst kun je nog Colostrum Therapie toevoegen aan de melk.

Meer tips voor het aanmaken van melk.
 
Meer (engelstalige) informatie op www.ewildagain.org.

Voedingsschema

 

Begin altijd met 12-24 uur alleen een electrolytenoplossing (ORS), voordat je met melk aan de gang gaat.
Wat ORS is, en waarom je daarmee moet beginnen, lees je in dit artikel.

Hoe je de melk moet aanmaken hangt af van de leeftijd van de jonge kangoeroe. We onderscheiden 4 fases op basis van de ontwikkeling:

Fase 1:
Gesloten ogen en geen vacht
ontlasting is lichtgeel, vla-achtige
Bennett Wallaby is 0 tot 120 dagen oud, 8 tot 200 gram

melkmix= 100 gram FoxValley 30/50 + 50 gram dextrose
mengverhouding: 1 deel melkmix + 3 delen ORS.

Dit geeft een melk met:

20% eiwit
33% vet
37% andere koolhydraten

7-8 keer per dag voeren (vaker mag ook). Laat je joey iedere keer gewoon zoveel drinken totdat hij zelf niet meer wil. Schrijf op hoeveel milliliters je kangoeroe elke keer heeft gedronken. In totaal moet het per dag meer zijn dan 25% van het lichaamsgewicht.
De kangoeroe heeft ook 's nachts melk nodig!

Een voorbeeld van een voedingsschema:

8 uur, 11 uur, 14 uur, 17 uur, 20 uur, 23 uur, 3.30 uur (die nachtvoeding niet overslaan!)

Geef ook elke dag Colostrum Therapie. 1 gram per 100 gram lichaamsgewicht per dag. Weegt je joey bijvoorbeeld 400 gram, dan heeft het elke dag 4 gram Colostrum nodig. Dit mag je verdelen over meerdere voedingen. Achtergrondinformatie over het gebruik van Colostrum bij kangoeroes en wallaby's.

Fase 2:
ogen zijn open, oren zijn vrij, geen vacht, er kan wel wat kleur verschijnen
ontlasting is lichtgeel, en dikke vla-achtig
Bennett Wallaby is 120 dagen oud, 120 - 700 gram

melkmix= 100 gram FoxValley 30/50 + 50 gram dextrose
mengverhouding: 1 deel melkmix + 3 delen ORS.

Dit geeft een melk met:

20% eiwit
33% vet
37% andere koolhydraten

Een voorbeeld van een voedingsschema:

8 uur, 11 uur, 14 uur, 17 uur, 20 uur, 23 uur, 3.30 uur (die nachtvoeding niet overslaan!)

Laat je joey iedere keer gewoon zoveel drinken totdat hij zelf niet meer wil. Schrijf op hoeveel milliliters je kangoeroe elke keer heeft gedronken. In totaal moet het per dag ongeveer 15% (of meer) van het lichaamsgewicht zijn.

Gebruik speen STM

Geef ook elke dag Colostrum Therapie. 1 gram per 100 gram lichaamsgewicht per dag. Weegt je joey bijvoorbeeld 400 gram, dan heeft het elke dag 4 gram Cololstrum nodig. Dit mag je verdelen over meerdere voedingen. Achtergrondinformatie over het gebruik van Colostrum bij kangoeroes en wallaby's.

Fase 3:
Jong steekt zijn kop uit de buidel. Heeft al wat haartjes.
De tanden komen door.
ontlasting is donkerbruin en stevig.
Bennett Wallaby is 170 dagen oud, weegt 700 - 1200 gram

De joey gaat vast voedsel eten. Bieden aarde en gras met de wortels er nog aan. Pas de melkvoeding alleen aan als het jong gras eet, en de ontlasting donker is. Zo niet, blijf dan nog doorgaan met het recept van fase 2.

Hoe ouder de joey wordt, hoe minder dextrose hij nodig heeft. Bouw het langzaam af.

melkmix= 100 gram FoxValley 30/50 + 40 gram dextrose
mengverhouding: 1 deel melkmix + 3 delen water.

Geef per dag ca 10% van het lichaamsgewicht, verdeeld over 4 a 5 porties per dag. Gebruik speen MTM.
De nachtvoedingen kan je vermijden door de laatste voeding 's avonds zo laat mogelijk te geven. En de eerste voeding 's ochtends zo vroeg mogelijk.
Bijvoorbeeld om middernacht en om 7 uur 's ochtends.

Geef ook elke dag  Colostrum Therapie. 1 gram per 100 gram lichaamsgewicht per dag. Weegt je joey bijvoorbeeld 700 gram, dan heeft het elke dag 7 gram Colostrum Therapie nodig. Dit mag je verdelen over meerdere voedingen. Achtergrondinformatie over het gebruik van Colostrum bij kangoeroes en wallaby's.

Overgang naar fase 4:
Bouw in de laatste 3 weken van fase 3 de hoeveelheid dextrose langzaam en geleidelijk af. Dat is als je Bennett Wallaby ongeveer 200 dagen oud is en 1 kg weegt. Het is vooral belangrijk dat je joey veel gras eet.

Fase 4:
volledige vacht, regelmatig uit de buidel
Ontlasting bestaat uit donkerbruine of zwarte keutels
Bennett Wallaby is 7,5 maand oud, vanaf 1200 gr
Een wallaby heeft melk nodig tot het 14 maanden oud is

melkmix: 100 gram FoxValley 30/50 + 10 gram dextrose


mengverhouding: 1 deel melkmix + 3 delen water.

27% eiwit
45% vet
13% koolhydraten

Gebruik speen TM.

3 a 4 keer per dag voeren, ca 10% van het lichaamsgewicht per dag.
Geef ook steeds hooi en gras (met vuil en wortels er aan).

Fase 5:
volledig uit de buidel.

Ookal is de kangoeroe volledig uit de buidel, het heeft nog ongeveer 4 tot 6 maanden melk nodig. Daarnaast mag je een normaal kangoeroe-dieet aanbieden. Als het goed is, zal de jonge kangoeroe na 6 maanden vanzelf minder melk gaan drinken. De ene is wat sneller van de melk af dan de ander. Stop nooit meteen met de melk. Bouw de melk langzaam af. Geef elke 2 dagen 10 ml minder melk totdat je nog maar 40 ml melk geeft. Dan de melk langzaam vervangen door water. Je maakt de melkmix met steeds meer water aan, zodat het wateriger wordt. Geef een normaal dieet bestaande uit kangoeroevoer, appel zonder schil, wortels en hooi.

Houd het gewicht en de groei goed in de gaten. Soms heeft een jonge kangoeroe toch langer melk nodig.

Tips voor het voeren

Laat het jong plassen voordat je melk geeft. Houd een stukje keukenpapier onder de lauwwarme kraan en wrijf daarmee zachtjes langs de schaamstreek en over de haartjes rond de cloaca. Dan laat het jong meteen de plas of poep lopen.

Voer het jong terwijl het in de buidel zit. Dit is natuurlijker en het kost minder energie voor het jong.

Doe een handdoekje/slabbetje om het jong heen tijdens het voeren. Dan kun je eventueel gemorste melk meteen opvegen en blijft de buidel schoon.

Wegen

Weeg de jonge kangoeroe regelmatig, zodat je weet of het goed groeit.

Zomaar bloot op een weegschaal zetten, werkt niet. Dus doe het jong in een kussensloop en leg die op de weegschaal. Dan gaat het een stuk makkelijker. Weeg daarna nog de kussensloop en trek dat gewicht af van het eerste gewicht. En dan weet je hoe zwaar het jong is.

Noteer het gewicht in een schema en noteer daar ook bij hoeveel het jong heeft gedronken. Ook andere bijzonderheden kun je erbij vermelden. Bijvoorbeeld een beschrijving van de ontlasting.
Zo heb je een mooi overzicht.

Temperatuur / ademhaling / hartritme

Omgevingstemperatuur

Jonge kangoeroes die geen haar hebben, kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf reguleren. Hiervoor zijn ze volledig afhankelijk van hun moeder.

Bij een vachtloos jong moet in de buidel de temperatuur tussen de 32 en 34°C zijn. Bij een dunne vacht kan deze gedaald worden tot 30°C, bij een dikkere vacht 28°C.

Meet de omgevingstemperatuur rond het jong. Een digitale thermometer met een sensor voor de buitentemperatuur is ideaal. Stop de sensor in de buidel en je kunt ieder moment de temperatuur in de buidel aflezen.

Lichaamstemperatuur

Een normale lichaamstemperatuur is 35,5 tot 37,0 graden Celsius.
De lichaamstemperatuur kun je het beste meten met een gewone koortsthermometer voor mensen of een dierenthermometer. Doe wat vaseline op het puntje en steek het in de cloaca (het poepgaatje). Alleen zo kun je nauwkeurig de lichaamstemperatuur van de kangoeroe meten.

Ademhaling

Een normaal ademhalingsritme voor kangoeroes is tussen de 20 en 40 ademhalingen per minuut. Kleine rassen hebben een snellere ademhaling.

Hartritme

Een volwassen grote kangoeroe M. Rufa, heeft een hartritme van 40 slagen per minuut in rust.
Kleinere soorten en jongere dieren hebben een hartritme in rust van ongeveer 70 tot 200 slagen per minuut.

Surrogaatbuidel voor jonge kangoeroes en wallaby's

Jonge kangoeroes kunnen erg gestrest raken als ze niet in een buidel worden gehuisvest. Bovendien verliezen ze snel hun lichaamswarmte en kostbare energie als je ze te vroeg al laat rondlopen.

Jonge kangoeroes zitten het liefst met de poten boven het hoofd opgevouwen in een hangende surrogaatbuidel.

Een surrogaatbuidel kun je het beste maken van natuurlijke materialen. Een oud t-shirt is erg geschikt voor de binnenkant. Een flanellen kussensloop wordt ook veel gebruikt, maar dit materiaal kan gaan pillen. Deze bolletjes kunnen in de neus terecht komen en de ademhaling bemoeilijken.

Het beste materiaal voor de binnenkant van de surrogaatbuidel is dus een t-shirt waarvan de armsgaten en halsopening zijn dichtgenaaid. Daaromheen doe je een wollen trui. Dit zorgt voor de warmte-isolatie. Aan de buitenkant van de trui kun je een warmtedeken, kruik of Snugglesafe plaatsen en dit stop je dan allemaal weer in een tas of rugzak van een luchtdoorlatend materiaal. {product}66|name|picture|link{/product}

kloppend hartje
Wat ook handig is in de surrogaatbuidel, is een kloppend hartje van een Snuggle Pet. Dit apparaatje heeft een voelbare hartslag, en dat kalmeert de jonge kangoeroe. In de buidel kan hij immers ook zijn moeders hartslag goed voelen.

Elektrische voetenzak
Een andere handige oplossing is een elektrische voetenzak, met daarin een kussensloop. Meet regelmatig de temperatuur in de buidel. Vaak heeft zo'n voetenzak meerdere standen, dus probeer daarmee uit te komen op een temperatuur van 28 tot 34 graden (dit hangt af van de beharing).  Als de kangoeroe nog heel klein is, en er veel ruimte is in de voetenzak, kun je de voetenzak opvullen met een handdoek. Want als er teveel ruimte in de buidel is, verdwijnt er ook een hoop warmte.
Het jong moet er niet in staan, maar op de rug opgerold erin liggen/hangen. Liefst met de poten boven zijn hoofd. Zo zit hij ook bij zijn moeder in de buidel.

Hang de surrogaatbuidel op een rustige plaats op en laat het dier tussen de voedingen met rust. Kangoeroes zijn stressgevoelige dieren, zeker in het begin.

Kijk regelmatig de binnenkant van de buidel na. De kwetsbare teentjes en vingers kunnen verstrikt raken in losse draadjes. Hierdoor vermindert de bloedcirculatie en kan een vinger afsterven. Pluizige voering kan worden opgegeten, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan.

Zorg voor meerdere t-shirts voor de binnenkant. Verschoon het minimaal een keer per dag en was het op minimaal 60 graden.

Zodra het jong oud genoeg is om zelf in en uit de buidel te gaan, plaats je de buidel in een bench of andere omheining, zodat het altijd veilig in en uit de buidel kan gaan.

Je kangoeroe met je mee dragen

Veel mensen dragen hun jonge kangoeroe met zich mee. Dit kan heel prettig zijn voor de jonge kangoeroe. Jij wordt dan een soort surrogaatmoeder, en jouw warmte, hartslag en beweging stellen de jonge kangoeroe gerust.

Het beste kan je een soort surrogaatbuidel maken van een hemd. Die draag je onder een wijde trui of overhemd, en dan kan de jonge kangoeroe door je kraag naar buiten kijken.

van een hemd een surrogaatbuidel maken voor een kangoeroe

Huidverzorging

Hele jonge kangoeroes die nog geen of nauwelijks beharing hebben, krijgen vaak last van een droge huid wanneer ze met de hand worden grootgebracht. Van nature is de luchtvochtigheid in de moeders buidel erg hoog en is er een laag zuurstofgehalte. De huid en vacht in de buidel van de moeder bevat ook huidsmeer, wat de huid van het jong beschermt.

Smeer de huid daarom regelmatig in met huidcrème. Liefst een soort huidcrème zonder parfum of andere toevoegingen. Babyolie kan ook, maar crème is beter.

Een droge huid kan ook een teken zijn van uitdroging in het lichaam. Geef het jong extra vocht via een elektrolytenoplossing en/of een onderhuids infuus (bij de dierenarts). Bij een extreem droge huid kunnen er korsten ontstaan rondom de staart of de tenen. Deze korsten kunnen de bloedsomloop afknellen en moeten dus deels verwijderd worden, om afsterving van ledematen te voorkomen.

Overstappen op vast voedsel

Zodra het jong een beetje behaard is, en zijn kop regelmatig uit de buidel steekt, mag je hem gras gaan aanbieden. Een jong dat bij zijn moeder in de buidel leeft, zal ook gras eten terwijl de moeder voorovergebogen gras eet.

Geef gras met wortels en aarde eraan, liefst van een stuk grond waar volwassen kangoeroes hebben gelopen. Hierin zitten belangrijke stoffen voor zijn afweersysteem en speciale bacteriën voor zijn maag en darmen. (Het is wel belangrijk dat de volwassen kangoeroes gezond en ontwormd zijn).

Later kun je ook hooi en wilgentakjes aanbieden. Stukjes gesneden wortel, appel, etc.
Appels kun je het beste schillen, want als er stukjes schil tussen de tanden gaan zitten, kunnen er ontstekingen aan het gebit ontstaan.

Water

Net als elk dier hebben jonge kangoeroes water nodig. In het begin hebben ze voldoende aan het water uit de melk. Maar zodra ze regelmatig uit de buidel komen, moet je ook schoon kraanwater aanbieden in een bakje. Ververs het water regelmatig.

Jonge kangoeroes hebben ongeveer 6% van hun gewicht nodig aan water per dag. Dus 60 ml per kg lichaamsgewicht.
Het water dat door de melk zit telt ook mee. Maar als je kangoeroe te weinig water binnenkrijgt via de melk, moet je dus nog extra water geven.

Uitwennen aan de buitenlucht

Zolang de jonge kangoeroe nog weinig uit de buidel komt, kun je hem het beste binnen houden. Daar is de temperatuur constant en is het lekker rustig. Wisselingen in de omgeving kunnen stressvol zijn voor het jong.

Zodra het jong regelmatig zijn kopje uit de buidel steekt, mag hij mee naar buiten. Zonlicht is goed voor hem, maar zorg ervoor dat hij niet kan verbranden door hem langdurig in de zon te laten. Draag het jong dicht op je lichaam.

Zodra het jong oud genoeg is om continu uit de buidel te zijn, kun je hem laten wennen aan het lopen in de buitenlucht. Doe dit op een mooie dag met rustig warm weer. Laat hem rustig scharrelen op een afgebakend grasveldje en blijf erbij. Het jong moet wennen aan allerlei nieuwe geluiden en kan makkelijk in paniek raken.
Blijf in de buurt en houd het jong goed in de gaten. Bouw de tijd langzaam op. Na een tijdje kan hij overdag alleen naar buiten en haal je hem 's nachts naar binnen. En als dat een tijdje goed gaat, en de weersverwachtingen zijn ook goed, kan je hem 's nachts ook buiten laten.

Aanpassing van deze handleiding

In eerdere versies van deze handleiding gebruikten we Maltodextrine in plaats van Dextrose/druivensuiker. Maltodextrine wordt ook in Wombaroo melk gebruikt, dus het was logisch om dat hier dan ook te gebruiken. Maar in de praktijk is gebleken dat de jonge kangoeroes de melk met dextrose beter verdragen en er minder diarree optreedt als je dextrose gebruikt. Dit is een groot voordeel.

Ook adviseren we nu meer water door de melk te doen. Hierdoor wordt de melk dunner en makkelijker te verteren. De hoeveelheden per voeding moeten daar wel op worden aangepast, door meer mililiters melk te geven. Er is een voedingsschema, maar we adviseren iedereen om gewoon zoveel melk te geven als de jonge kangoeroe wil drinken.

Het oorspronkelijke recept voor kangoeroemelk van Blijdorp

Ontwikkeld door J. Nijboer, voedingsdeskundige diergaarde Blijdorp.

Ingrediënten:

 • Slagroom 35% (verkrijgbaar bij Albert Heijn. Let op vetpercentage!)
 • Protifar (eiwit-dieetvoeding, verkrijgbaar bij apotheek)
 • Calcium monofosfaat (zit in calcium-tabletten)
 • Calciumcarbonaat (zit in calcium-tabletten, verkrijgbaar bij apotheek)
 • Galactose (verkrijgbaar in onze webshop)

Voor 200 ml kangoeroemelk:

 • 19 g protifar
 • 1,2 g calciummonofosfaat
 • 1 g calciumcarbonaat
 • 4,4 g galactose

Daar moet aan worden toegevoegd

 • 40 g slagroom met 35% vet (juiste vetpercentage is erg belangrijk!)
 • 136 g water

Het nadeel van dit recept is dat er vrij weinig vitamines en mineralen in zitten. Maar in de dierentuin hebben ze regelmatig kangoeroes grootgebracht met dit recept. Het waren wel oudere behaarde jonkies.

Tegenwoordig gebruiken ze ook de FoxValley 30/50 en maltodextrine in Blijdorp. Er zijn daar inmiddels al minstens 2 kangoeroes mee grootgebracht.

Wetenschappelijke artikelen over kangoeroemelk

Hier hebben we een aantal wetenschappelijke artikelen over kangoeroemelk voor u verzameld. Deze zijn meestal in het Engels en vergen een redelijke kennis over voedingsstoffen. Wat ze allemaal benadrukken is dat de melk van buideldieren heel anders is dan andere zoogdieren, sterk qua samenstelling verandert en nauwelijks tot geen lactose bevat.

Changes in milk composition of Tammar Wallaby (opent een pdf-document)

Milk carbohydrates of marsupials (opent een pdf-document)

Nutrition of pouch young marsupials (opent een pdf-document)

Milkbook van Wombaroo (opent een pdf-document)

handboek kangoeroe

einde handleiding voor het grootbrengen van jonge kangoeroes en wallaby's

 

 

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49