Lactose en blindheid bij kangoeroes en wallaby's

Geschreven door Helma van Dijk. Oospronkelijk geschreven voor het clubblad van de parkdierenvereniging


Bijna alle melksoorten bevatten Lactose. Geef dit NIET aan uw jonge kangoeroe.

Lactose = Melksuiker

Kangoeroe- en wallaby- joey’s zijn niet in staat om lactose (melksuiker, hoofdbestanddeel van de koolhydraten van de melk) te verteren. De dieren missen het enzym lactase. Dit is een enzym dat er normaal voor zorgt dat lactose wordt gesplitst in twee eenvoudige suikers: glucose en galactose, zodat het opgenomen kan worden in het lichaam. Het lichaam gebruikt deze suikers als energie.

Lactose veroorzaakt o.a. blindheid

Als de lactose niet wordt af gebroken en dus niet wordt opgenomen komt het terecht in het maag- darmkanaal waar het gaat gisten. Ook kan het in de bloedbaan terecht komen. In het bloed gaat het zich opstapelen en kristalliseren. Deze kristallen zoeken zich een baan naar zacht weefsel om zich vervolgens hierin vast te zetten. Ooglenzen hebben dit zachte weefsel. Het vastzetten van de kristallen op de lens geeft een vertroebeling met blindheid tot gevolg. Als men stopt met het geven van melk met lactose zal het verder vertroebelen van de lens tot stilstaan komen. Maar de grauwe staar zover al aanwezig zal niet meer verdwijnen.

Behalve blindheid veroorzaakt lactose bij deze dieren ernstige misselijkheid, overmatig gas- en zuurproductie, buikkrampen en diaree. Uiteindelijk zal Lactose dodelijk zijn voor joey’s.

Het komt helaas regelmatig voor dat kangoeroe bezitters verkeerd advies krijgen. Zelfs medewerkers van dierentuinen geven advies als geitenmelk, koemelk, schapenmelk etc.. Zo ook het advies van een exoten dierenarts om de joey volle melk met slagroom te geven.