Ik ben Angela Kramer, en ik help mensen die jonge dieren met de hand moeten grootbrengen. Over het algemeen zijn dat dierenopvangcentra en fokkers, maar bijvoorbeeld ook mensen waarbij de kat is komen aanlopen met een jong haasje.

Ieder dier heeft recht op goede zorg. Maar wat goed en niet goed is, is vaak niet duidelijk. En elke dierenopvang heeft zijn eigen recept en methodes, ookal vangen ze dezelfde dieren op. Iedereen houdt vast aan 'zoals we het al jaren doen', en maar weinigen stellen de vraag waarom we doen wat we doen. En of het misschien beter kan.

Is het eigenlijk niet raar om puppymelk te geven aan egeltjes?

En waarom wordt Nutrilon Soya zo veel aangeraden voor chinchilla's en andere knaagdieren?

Mijn visie is dat de poedermelk zoveel mogelijk overeen moet komen met de moedermelk. Daarom doe ik research. Ik lees boeken en wetenschappelijke artikelen over allerlei melksoorten en jonge dieren. En heb contact met opvangcentra en specialisten van over de hele wereld. Wat werkt? En wat werkt niet? Ik zoek het allemaal uit. Al deze informatie heb ik samengevoegd in handleidingen in begrijpelijke taal. En iedere keer als ik weer iets erbij leer, pas ik de handleidingen aan.

En de spullen die je nodig hebt? Die heb ik allemaal op voorraad en kan ik meestal dezelfde dag nog naar je opsturen. En voor de tussentijd zijn er eenvoudige huismiddeltjes waarmee je je dier kunt helpen tot de juiste melk er is. Zo ben jij verzekerd van de beste zorg voor jouw dier.

Want het is nogal wat om voor een jong diertje te moeten zorgen. De nachtvoedingen breken je al gauw op, en ook overdag moet je steeds in de buurt zijn voor de volgende voeding. Dan wil je wel dat je zinvol bezig bent, en het diertje ècht helpt en het beste voor hem doet.

Ik weet hoe het is. Toen ik op de basisschool zat, had ik een hamster met jonkies. Eentje bleef duidelijk kleiner dan de rest. Wat doe je dan? Er was nog geen internet, en de dierenarts kon me ook niet echt helpen. Uiteindelijk ben ik wekenlang dag en nacht bezig geweest met soyamelk. En Dwarf de hamster ging overal mee naar toe, want elke 2 uur moest hij weer een voeding. Een hoop werk, maar wàt een voldoening dat het was gelukt!

Later kwam ik via dè Konijnenstichting in aanraking met jonge konijnen en hazen. Mensen van Stichting Eekhoornopvang en Dierenbescherming Utrecht hadden een methode bedacht om deze dieren groot te brengen en daarvoor een handleiding geschreven. En ik hielp met de verkoop van de melk en spullen. Deze handleidingen vormen nog steeds de basis van de website. Maar in de loop der jaren is die informatie een stuk verder uitgebreid en zijn er steeds meer handleidingen voor andere diersoorten bij gekomen. Sommigen zijn door mijzelf geschreven, anderen zijn het werk van andere organisaties die net zo begaan zijn met jonge dieren als ik.

Mijn passie voor jonge levens gaat zelfs zo ver, dat ik niet alleen jonge dieren opvang, maar ook pleegkinderen! Al twaalf kinderen die even geen ouders hadden die voor hen konden zorgen, heb ik opgevangen en weer een stukje groter en wijzer verder op hun pad geholpen. En het is ideaal om het werken vanuit huis te kunnen combineren met zoiets moois als pleegzorg.

Dus als je me belt, kan ik zomaar middenin een speeltuin staan. Of op de manege of het schoolplein. Soms moet ik je dan later even terugbellen. Maar aan de andere kant, zit ik ook niet vast aan kantoortijden. Jouw dier ook niet! Ik sta ook 's avonds en in het weekend voor je klaar, en je kunt op de gekste uren een mailtje van me terug verwachten.

Kijk gauw of jouw diersoort bij de handleidingen staat.
En als je nog vragen hebt, weet je bij wie je moet zijn...

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49