Een nestje hamsters met de hand grootbrengen
Er zijn veel verschillende soorten en maten hamsters. Dat maakt het lastig om exact aan te geven hoeveel melk ze nodig hebben. Het met de hand grootbrengen van hamsters is lastig. Het slagingspercentage is niet hoog. Vooral niet wanneer ze binnen een week na de geboorte al hun moeder verliezen.
In Nederland mag je alleen fokken met de Goudhamster en de Siberische dwerghamster. Andere hamstersoorten staan niet op de toegestane huis- en hobbydierenlijst.
Melk voor hamsters
Melk
FoxValley kittenmelk komt vrijwel overeen met de moedermelk van hamsters als je 2 delen poeder met 3 delen water mengt.
Tip: een deel kan zijn een maatschepje, koffieschepje of een dopje. Altijd afgestreken, dus zonder bergje erop.
Hierdoor krijg je een melk die bestaat uit 42,2% eiwit, 25,0% vet, 18,6% lactose en 22,6% vaste stof.
Een andere optie is kittenmelk of puppymelk.
Meer over maatschepjes, 'delen' en mengverhoudingen
instructiefilmpje over het aanmaken van melkpoeder
Voeg Milk Booster toe aan de melk
Milk Booster is een innovatief supplement dat goede melk transformeert in de best mogelijke voeding voor jonge dieren die met de hand worden grootgebracht. Het bevat colostrum en prebiotica die de darmen en het immuunsysteem ondersteunen, waardoor achterstanden in ontwikkeling kunnen worden ingehaald. Door 100 gram Milk Booster te mengen met 400 gram van het gebruikelijke melkpoeder, verhoogt u het eiwitgehalte en verbetert u de smaak, wat resulteert in een optimale voedingsmix voor uw dier.
Overige benodigdheden voor het voeden
Spuitjes
Gebruik 1ml spuitjes. En bij voorkeur o-ring spuitjes. Deze spuitjes hebben een klein zwart rubberen ringetje in het spuitje. Hierdoor loopt het spuitje soepeler dan andere soorten spuitjes. Ook als je het vaak hergebruikt blijft het o-ring spuitje soepel lopen. Hierdoor voorkom je 'doorschieten' van de melk tijdens het voeren. Als een diertje zich verslikt, kan het longontsteking krijgen.
Meer tips en adviezen over spuitjes
Speentjes
Gebruik een klein speentje met een zeer spits puntje dat goed in het bekje past. Welke het beste is, is vooral een persoonlijke keuze.
Bekijk hier ons assortiment speentjes.
Hamstervoer
Gewoon goed hamstervoer voor volwassen dieren gebruiken. Je hoeft niet speciaal iets voor jonge hamsters te hebben.
Hamsterwatten
Met hamsterwatten kun je een veilig warm nestje maken.
Warmtebron
Jonge hamsters kunnen niet overleven zonder een warmtebron. Houd ze daarom altijd goed op temperatuur. Wanneer je een waterkruik gebruikt, ververs die dan regelmatig (ook 's nachts!). Beter is het om een Snugglesafe, infra-roodlamp of een warmtematje te gebruiken.
Voedingsschema jonge hamsters
Lees voordat je een jonge hamster gaat voeden eerst de artikelen "De eerste 24 uur. Hoe zorg je voor een jong dier?" en "Zo voer je een jong dier".
Leeftijd | Aantal voedingen | Overige voeding | bijzonderheden |
0 – 7 dagen | Elk uur | ||
8- 9 dagen | Elke 3 uur | Vast voedsel | |
10 dagen | Ogen gaan open |
Groeischema goudhamster
bron: https://janvier-labs.com/en/fiche_produit/hamster_dore/
tip 1:weeg de diertjes elke dag. Zo kun je goed bijhouden of ze groeien en dus genoeg melk krijgen. Hoe weeg je een dier?
tip 2: markeer de jonge hamsters met nagellak. Zo kun je ze goed uit elkaar houden.
Er zijn zoveel soorten en maten hamsters, dat het onmogelijk is om precies aan te geven hoeveel melk een jonge hamster precies nodig heeft. Let goed op de reactie van het jong tijdens het voeren. Dan merk je vanzelf of hij genoeg melk heeft of niet.
Hoe moet je een hamster vasthouden tijdens het voeren?
Jonge dieren wikkel je het beste in een doekje. Het houdt ze warm, en ze zullen minder friemelen. Veel dieren vinden het fijn om de oogjes bedekt te hebben tijdens het drinken. En met het doekje heb je altijd een puntje vrij om het bekkie mee af te vegen.
In onderstaand filmpje zie je hoe een hermelijntje gevoerd wordt met een spuitje en een konijnenspeentje. Een hamstertje is weliswaar kleiner, maar je kan dezelfde techniek, de pengreep, ook toepassen op een jonge hamster: https://youtu.be/-faUDf_PjbE?si=UanBFuWe768gZGnr
Een nestje hamsters bijvoeren
Soms krijg je een groot nest hamsters. De moeder doet haar best, maar kan gewoonweg niet genoeg melk produceren en verzwakt. Ook de jongen krijgen niet genoeg melk en groeien maar langzaam. Dan zul je de jonge hamsters moeten bijvoeren. Laat de jongen gewoon bij de moeder. Het is belangrijk dat ze ook moedermelk blijven drinken, want dit is altijd beter dan kunstmelk.
Als je een nestje hamsters wilt bijvoeren, hoef je niet de volledige hoeveelheid melk te voeren. Voor het bijvoeren volstaat 1x per dag een extra voeding, van ca 10% van het lichaamsgewicht.
Weeg het diertje van tevoren. Ga je bijvoorbeeld een hamster bijvoeren van 25 gram, geef dan ongeveer 2,5 ml melk.
Hoe weeg je een dier?
Wanneer mogen hamsters vast voedsel?
Zodra de ogen open gaan, mogen ze vast voedsel gaan eten. Om dit te vergemakkelijken kun je het hamstervoer fijner malen met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Of geef in het begin alleen kleine (vogel-)zaadjes en zachte graanvlokken (bijvoorbeeld havermout). Geef ook wat komkommer. Vooral als ze nog te klein zijn voor de waterfles.
Jonge hamsters die met de hand worden grootgebracht hebben vaak een achterstand in de ontwikkeling. Normaal gesproken gaan hamstertjes van 10 dagen oud over op vast voer, maar het is best mogelijk dat uw jonkies er pas een paar dagen later aan toe zijn. Geef pas minder melk als je hamster goed van het vast voedsel eet.
Verwaarlozing van het nest en kannibalisme bij hamsters
Het komt regelmatig voor dat hamsters hun nest verwaarlozen of de jongen doodmaken. Vooral bij het eerste nestje en in de eerste week na de bevalling gaat het vaak fout.
Oorzaken
- het nest is niet goed gebouwd of ligt op een zichtbare plaats
- het nest is verstoord
- de jongen zijn opgepakt door mensen
- een jong bijt de moeder tijdens het zogen, waarna de moeder terugbijt
- de moeder geeft niet genoeg melk
- het nest is te groot, of juist te klein (5 tot 9 jongen is normaal)
- er is teveel lawaai in de omgeving
Wanneer er gevaar dreigt, kan een moeder hamster haar jongen in de wangzakken verstoppen. Dit kan leiden tot verwondingen of verstikking van de jongen.
Oplossingen
Om bovenstaande problemen te voorkomen is het vooral belangrijk om rust te creëren in en rondom de kooi.
Verschoon de kooi 13 dagen na het paren en geef de moeder een voedselvoorraad voor een week. Zet de kooi in een rustige omgeving. Kom zo min mogelijk in de kooi en ververs alleen het water. Hierdoor kan de moeder ongestoord haar nest maken en de jongen verzorgen.
Op een leeftijd van 20 - 25 dagen stoppen de jongen met melk drinken bij de moeder.
Bron: Harkness and Wagner's biology and medicine of rabbits and rodents. Door John E. Harkness, Patricia V. Turner, Susan VandeWoude, Colette Wheler