Melk opwarmen

Melk opwarmen

Hoe werkt au-bain-marie opwarmen van melk?

rood afsluitdopje voor spuitjeAfgekoelde aangemaakte melk kun je het beste au-bain-marie opwarmen. Het is niet goed om aangemaakte melk steeds op te warmen en weer af te laten koelen. Dus neem alleen in een flesje of spuitje zoveel melk op als je nodig hebt voor de volgende voeding.

In de webshop zijn voor 19 cent hele handige afsluitdopjes verkrijgbaar. Ze passen op gewone spuitjes, en op luer-loc spuitjes.

Leg het afgesloten spuitje of zet het flesje met melk in een grote bak met water van ca 45 graden. De warmte van het water wordt overgedragen op de melk. Laat het enkele minuten staan. Kleine hoeveelheden melk zijn sneller opgewarmd dan grote hoeveelheden. Test de temperatuur van de melk op je lip. Dan voel je gemakkelijk of het te koud of te warm is.

Meer over het aanmaken en opwarmen van melk: Tips en trucs voor het aanmaken van melkpoeder

Filmpje over het opwarmen van melk

 

Mag je de melk ook opwarmen met een flessenwarmer voor baby's?

Ja, dat kan natuurlijk ook.

Mag je de melk ook opwarmen in de magnetron?

Ja, je kunt melk opwarmen in de magnetron. Maar we raden het sterk af.

Melk opwarmen in de magnetron is moeilijk om goed te doen, zeker bij kleine hoeveelheden. Als je melk in de magnetron opwarmt, zal het op sommige plekken sneller heet worden. Dit zijn zogenaamde hotspots. De temperatuur kan in de hotspots 15 °C hoger zijn dan in de rest van de melk en dat moet voorkomen worden. Bij hoge temperaturen gaan de eiwitten in de melk kapot, en dan verliest de melk zijn voedingswaarde.

Gebruik daarom voor het opwarmen in de magnetron uitsluitend een zéér laag vermogen, bijvoorbeeld 200 Watt.

Zet de magnetron korte tijd aan, schud of roer de melk door, en ga weer verder met verwarmen in de magnetron. Blijf dit steeds afwisselen, totdat de melk de juiste temperatuur heeft.
Doordat je steeds tussendoor de melk moet schudden, geeft het gebruik van de magnetron geen tijdswinst.