Meer over maatschepjes, 'delen' en mengverhoudingen

Over maatschepjes en 'delen'

Melkpoeder en water worden meestal afgemeten in delen. Dit werkt met maatschepjes, en niet met de weegschaal.

Wat zijn delen?

maatschepje

In de recepten van de gratis handleidingen voor de meest voorkomende diersoorten wordt vaak gesproken over 'delen'.

Bijvoorbeeld: (1 deel poeder A)+ (2 delen poeder B) + (4 delen water).

Een deel is een maatschepje. Het maakt niet uit wat voor maatschepje of welke maat het heeft. Een ouderwets koffieschepje volstaat, maar je kunt ook een ander keukenmaatschepje gebruiken. Welke maat je schepje heeft maakt voor het recept niet uit, maar maak niet teveel melk aan. Aangemaakte melk is maar 24 uur houdbaar in de koelkast.

Neem een schepje melkpoeder en strijk dit glad af. Dus geen bergje melkpoeder op het schepje.

Voor het voorbeeld, (1 deel poeder A) + (2 delen poeder B) + (4 delen water), neem je dus met je maatschepje 1 schep van poeder A, en dit doe je in een glas of bakje. Dan neem je twee afgestreken maatschepjes van poeder B, en dat doe je in hetzelfde bakje.

Gebruik hetzelfde schepje om ook het water mee af te meten.
Neem dus voor het voorbeeld 4 keer een schep warm water en doe dit bij de melkpoeder in het bakje. Roeren en klaar!

Vooraf melkpoeder mengen
Soms is het handig om vooraf eerst de melkpoeders te mengen in de juiste verhouding. Dit bewaar je dan in een afsluitbaar plastic bakje. Pas als je melk gaat aanmaken met water pak je  de maatschepjes melkmix en maatschepjes water.

Hoe groot moet het maatschepje zijn?

Dat maakt eigenlijk niet uit. Het is een kwestie van uitproberen. 10 ml is vaak wel een mooie maat.

Krijg je teveel melk voor een dag, dan kun je een kleiner schepje gebruiken. Heb je te weinig melk voor een dag, dan kun je overal twee keer zoveel maatschepjes van afmeten, of een groter maatschepje gebruiken.

Waarom maatschepjes en niet wegen in grammen?

Maatschepjes zijn praktischer. Bovendien heeft niet iedereen een weegschaal die op de gram nauwkeurig weegt.

Maak niet de fout om mililiters melkpoeder te verwarren met grammen melkpoeder!
10 ml melkpoeder weegt namelijk maar ca 3,5 tot 5 gram. Dit verschilt sterk per melksoort.

Als je precies weet welk percentage vaste stof je wilt hebben in je melk, dan kan je het wel wegen. Wil je 18% vaste stof? Dan neem je 18 gram melkpoeder met 72 gram water (= samen 100 gram). Je moet hiervoor wel een zeer nauwkeurige weegschaal hebben.

Er zijn ook goede argumenten om te wegen ipv maatschepjes te gebruiken

Als je 10 schepjes uit één emmer neemt, zullen ze allemaal net iets anders wegen. De melk bovenin een emmertje is vaak minder compact, en dus lichter. Onderin de emmer is de melk vaak stevig op elkaar gedrukt, en dus zal één maatschepje met poeder zwaarder wegen. Om het zo gelijk mogelijk te houden, kan je de melkpoeder dus beter wegen. MITS je een goede weegschaal hebt. Daarin zit het grootste probleem, de meeste mensen hebben geen goede weegschaal. Heb je die wel, of ben je bereid een nauwkeurige weegschaal te kopen, dan is wegen altijd beter dan maatschepjes gebruiken. 

Let wel op: de ene melkpoeder is van nature zwaarder dan het andere, een maatschepje van 10mlmelkpoeder kan 3-7 gram wegen, afhankelijk van het melk poeder dat je gebruikt. Water weegt altijd hetzelfde. 10 ml water = 10 gram, 15 ml water = 15 gram, etc.

Zie voor meer informatie: https://www.ewildagain.org/weighing-powdered-milk-replacers