Melkproductie bij kangoeroes met twee verschillende jongen

tekst: Helma van Dijk

Kangoeroes hebben 4 tepels of spenen onder in de buidel tegen de buik aan. De hormonen Prolactine en Oxytocine zorgen samen voor het opgang brengen van geboorte als wel dat de melkproductie op gang komt. Als het larveachtige jong in de buidel kruipt kiest het een van de vier tepels. Zodra deze de speen in het mondje neemt zal de tepel opzwellen in het mondje. Het jong is door vergroeiing van de lippen vastgehecht aan de tepel. Op deze manier zit het jong drie en halve maand vast aan deze speen. Nu werkt deze speen als een soort navelstreng. De melk wordt door spiercontracties ofwel spiersamentrekkingen bij het jong naar binnen gespoten. De melkgift zal alleen in deze ene speen productief zijn. Geheel anders dan bij al onze inheemse zoogdieren. Waarbij na geboorte het gehele uier en dus alle spenen melk produceren. Als de joey na 3 1⁄2 maand loskomt van de speen zal deze gedurende z’n hele zoogperiode dezelfde speen behouden. Via deze ene speen produceert de moeder naar gelang het jong ouder wordt stapsgewijs andere melk.

De samenstelling van de moedermelk verandert als de joey ouder wordt

De samenstelling voor een pasgeborene zal meer proteïne en minder vet bevatten dan die voor een jong van bijvoorbeeld 4 of 6 maanden. Vandaar ook dat de kunstmelkpoeder voor
kangoeroes 4 gradaties kent, en wel voor de leeftijd tot 4 maanden, vanaf 4 maanden, vanaf 6 maanden en 7 maanden en ouder. Na een maand of 8 tot 10 mag de joey niet meer terug in de buidel. Binnen een paar maanden zal er een nieuwe joeygeboren worden. Dit nieuwe jong zoekt een eigen speen. Niet de speen van het oudere broertje of zusje. Deze is inmiddels veel te groot voor het hele kleine mondje van het larveachtige jong.

Twee verschillende soorten melk tegelijkertijd

Het proces begint van voren af aan. De hormonen zorgen opnieuw voor een signaal om via deze speen melk voor de pasgeborene te produceren. Nu worden er twee verschillende soorten melk tegelijk geproduceerd. Via de ene tepel een melk met veel proteïne en minder vet. De andere met een lager proteïne en hoger vet gehalte. Ook al mag het
oudste jong niet meer in de buidel, toch zal deze nog ruim een half tot driekwart jaar vanaf de buitenkant bij zijn moeder drinken. Dit alles zou nooit mogelijk zijn geweest als bij de kangoeroe net als andere zoogdieren het gehele uier vol schiet met melk na een geboorte. Hoe zou zij dan de twee verschillende soorten tegelijkertijd moeten verdelen om bij de juiste speen de juiste melk te krijgen. Een ingenieus systeem maakt dit mogelijk..

De melk productie wordt op gang gebracht door de hormonen die een nieuwe geboorte aankondigen. De juiste speen waar de melk naar toe moet wordt geprikkeld als het pasgeboren jong een keus uit de vier spenen heeft gemaakt. Achter elke speen staat een soort tijdklok. Deze zorg ervoor dat de melksamenstelling op het juiste moment op de leeftijd wordt aangepast. Op het moment dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van deze speen stopt de melkproductie.

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49