De thymusklier en het gebruik van Colostrum bij kangoeroes en wallaby's

thymus kangaroo

bronnen: hoofdstuk 4 van the Complete guide to the care of macropods, van Lynda Staker
www.wikipedia.nl
www.sanobest.nl

 

 

 

De thymusklier bij kangoeroes

De thymusklier (zwezerik) is een orgaan dat bij jonge zoogdieren is te vinden tussen het borstbeen en de luchtpijp. Deze thymus is een van de belangrijkste organen van het afweersysteem.

thymus van een jonge kangoeroeBij gezonde jonge kangoeroes en wallaby's zijn de thymusklieren goed zichtbaar. Zeker als ze nog niet zoveel haar hebben. En het voelt als een soort onderhuidse vochtzakjes langs de luchtpijp.

Jonge joey's die met de hand worden grootgebracht, hebben vaak in het begin een goed ontwikkelde thymus, maar die is na een paar weken nauwelijks meer zichtbaar of voelbaar. En dan beginnen de problemen zoals:

  • gewichtverlies
  • te langzame groei
  • haaruitval
  • algemene achteruitgang in de gezondheidstoestand
  • veel infecties, met name candida / candidiasis / thrush

De rol van colostrum

Colostrum speelt een grote rol bij de ontwikkeling van de thymusklieren. En kangoeroes en wallaby's met goed ontwikkelde thymus hebben een beter afweersysteem tegen ziektes.

Zoogdieren die uit een baarmoeder worden geboren, zoals honden, katten, konijnen, etc, krijgen de eerste 24 uur colostrum met antistoffen (immunoglobulinen) via de moedermelk. De darmen staan meestal maar 24 tot 48 open voor deze stofjes. Daarna kunnen ze de darmwand niet meer passeren.

Maar bij buideldieren is het anders. Daar krijgt het jong bijna de hele tijd antistoffen via de moedermelk! Alleen in de laatste periode, wanneer het jong regelmatig uit de buidel gaat, sluit de darmwand zich voor de antistoffen en zitten er ook geen antistoffen meer in de moedermelk.

Nu is het mooie van immunoglobulinen dat ze niet soort-specifiek zijn. Je kunt een kangoeroe dus colostrum van een koe geven. Colostrum bevat ook andere nuttige stoffen zoals lysozymen, lactoferrine en lactoperoxidase. Deze eiwitten dragen bij aan gezonde darmflora en zijn ook niet soort-specifiek.

Als je een kleine hoeveelheid colostrumpoeder toevoegt aan de melk, draagt dat bij aan het instandhouden van een normale thymus.

Aanbeveling voor gebruik van Colostrum Therapie bij buideldieren

colostrum therapie 50 gramEr zijn veel verschillende soorten colostrumpoeder. Melk voor Dieren adviseert Colostrum Therapie van Sanobest, want dat is gemaakt van de beste colostrum die verkrijgbaar is. Deze colostrum is verkregen binnen 12 uur na het kalveren. De biest wordt gevriesdroogd, waardoor de meeste voedingsstoffen bewaard blijven. In vergelijking met andere colostrum-producten bevat Colostrum Therapie de hoogste concentraties aan immunoglobulinen en de hoogste concentraties van een groot aantal componenten. Voorbeelden hiervan zijn lactoferrine, lactoperoxidase en lysozyme die schadelijke bacteriën en virussen aanpakken in het lichaam. Groeifactoren, zoals insulin-like growth factor (IGF) en transforming growth factors (TGF) stimuleren de groei, helpen bij regeneratie en versnellen het herstel van spier-, huid-, collageen-, bot-, kraakbeen- en zenuwweefsel.

Geef jonge kangoeroes en wallaby's ongeveer 1 gram Colostrum Therapie per 100 gram lichaamsgewicht per dag. Je kunt dit aan één melkvoeding per dag toevoegen, of verdelen over meerdere voedingen. Doe het poeder rechtstreeks door de melk. Niet verdunnen met water, zoals voor gewone zoogdieren.

Vooral de eerste twee weken heeft een jonge kangoeroe extra colostrum nodig. Door de stress, ondervoeding en uitdroging wordt het immuunsysteem behoorlijk op de proef gesteld. Blijf het geven totdat een goede thymus zichtbaar / voelbaar is.

Bij een candida-infectie (Candida Albicans) kun je ook colostum geven. De Lactoferrine in de colostrum kan het afweersysteem tegen candidiasis ondersteunen. Helpt het na 2 dagen niet voldoende, dan zijn extra medicijnen van de dierenarts nodig.

Ook volwassen kangoeroes kunnen veel baat hebben met een kuurtje colostrum. Het bevordert een goede darmwerking, ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand.  Colostrum Therapie is verkrijgbaar in onze webshop, en er zit ook een potje in het startpakket / noodpakket voor jonge kangoeroes en wallaby's.

 

Meer informatie over colostrum en kangoeroes:

Immunoglobulin G levels in fetal and newborn tammar wallabies (Macropus eugenii)

Immunology of pouch young marsupials. I. Levels of immunoglobulin transferrin and albumin in the blood and milk of euros and wallaroos (hill kangaroos: Macropus robustus, marsupialia).

Hoofdstuk 1.4, Medicine of Australian Mammals, Larry Vogelnest, Rupert Woods

Bladzijde 69, Manual Macropology,Cheryl Dooley 2004

Meer over Lactoferrine:

Engelstalige artikel Lactoferrine als een natuurlijke immuun regulator: Lactoferrine as a Natural Immune Modulator
En meer over het gebruik van Lactoferrine bij muizen die geïnfecteerd zijn met candidiasis: Lactoferrin Peptide Increases the Survival of Candida albicans- Inoculated Mice