tekst door Helma van Dijk
Coccidiose is een veel voorkomend probleem bij kangoeroesoorten in Europa. Vaak in het voor- of najaar en bij verminderde weerstand, en zeker in combinatie met stress. Door preventief behandelen kan men veel narigheid voorkomen. Coccidiose is niet alleen zeer besmettelijk maar kan onbehandeld voor veel slachtoffers zorgen.
In Australië komt cocidiose bijna niet voor, maar in Europa wel. De coccidiose is een andere variant dan de konijnen-coccidiose. De sporen kunnen jarenlang in de grond blijven zitten en steeds weer opduiken.
Hoe behandel je coccidiose bij kangoeroes?
De behandeling van coccidiose is heel eenvoudig. De behandeling bestaat uit het geven van Dozuril 25mg/ml. Dit mag ook preventief worden gegeven.
Voor Bennett Wallaby's is de dosering: 3 ml Dozuril per liter water per dier, per dag. En dit 3 dagen achter elkaar.
Heb je bijvoorbeeld 5 wallaby's, dan neem je dus een bak met 5 liter water, en daarin doe je 15 ml Dozuril. En geef ze verder geen water totdat het helemaal op is gedronken. Daarna kan je de rest van de dag gewoon water geven.
Dit doe je 3 dagen achter elkaar. Eventueel na twee weken nog eens herhalen.
Geef het water met Dozuril in een plastic emmer/bak of een van bv steen.
We weten het niet 100% zeker, maar het lijkt erop dat er bij een metalen waterbak een reactie ontstaat met het ijzer, en dan willen de kangoeroes het niet meer drinken. Bij een plastic of stenen waterbak, heb je dat probleem niet.
Behandel de dieren bijvoorbeeld ook als er nieuwe dieren aan de groep worden toegevoegd. Zeker als niet bekend is of er korte tijd daarvoor een behandeling heeft plaatsgevonden.