Er zijn veel verschillende soorten melk verkrijgbaar. Alleen al in de webshop van Melk voor Dieren heb je een keuze uit 30+ soorten melk. Hoe vind je nou de juiste melk?
Volg het advies in de handleiding
Op deze website vind je handleidingen voor veel verschillende dieren. Is er een handleiding voor jouw betreffende diersoort? Kies dan de melk die wordt aanbevolen.
Je vindt de handleidingen hier: https://www.melkvoordieren.nl/nl/gratis-handleidingen
Welke melk moet ik kiezen?
In de handleidingen staan vaak 2 of 3 soorten melk die je kunt gebruiken. Sommige mensen maken hun keus op basis van de ingrediënten, de ander op basis van de prijs, of het gemak waarmee je de melk kunt aanmaken, of de houdbaarheid na openen van de verpakking.
Soms hebben mensen echt heel uitgesproken voorkeuren voor het ene of het andere merk. Soms hebben mensen echt slechte ervaringen met een bepaalde melksoort, terwijl een ander juist weer zweert bij dat ene merk. Er zijn zoveel variaties en factoren waar je rekening mee moet houden, dat het moeilijk is om te zeggen dat merk X beter is dan merk Y. Het is vaak niet getest. (behalve bij honden: Analyse van de meest gebruikte puppymelkpoeders )
Er zit vaak veel verschil in hoe men de melk aanmaakt, de temperatuur, methodes voor het afmeten, etc. En soms hebben zelfs dieren uit andere gebieden of zelfs dieren binnen één nestje een verschillende voedingsbehoefte.
Als je melk niet goed bevalt, en je hebt het vermoeden dat je dier het niet verdraagt, stap dan geleidelijk over op andere melk: Overstappen op andere melk
Er is geen handleiding voor mijn diersoort
Dan moet je improviseren. Neem een diersoort die verwand is aan jouw dier,en/of dezelfde leefwijze heeft.
Is het een dier dat in een holletje leeft, terwijl de moeder lang weg is om eten te zoeken? Volg dan het advies van konijnen.
Is het een dier dat meteen na de geboorte meeloopt met de moeder? Volg dan het advies voor een geit, lama of een hert.
Is het een katachtige? Volg dan het advies voor kittens.
Is het een hondachtige, zoals een dingo of een jakhals? Volg dan het advies voor een puppy.
Is het een knaagdier? Volg dan het advies van een ander knaagdier, liefst eentje die er qua leefwijze op lijkt.
Het is niet perfect, maar het komt vaak goed in de buurt qua melksamenstelling en voedingsbehoefte van het jonge dier.
Kom je er echt niet uit, gebruik dan Esbilac of FoxValley 32/40. Dat zijn redelijk universeel bruikbare melkpoeders.
Pleegmoeder van een ander diersoort
Er zijn op internet veel voorbeelden te vinden van dieren die melk drinken van een ander diersoort.
In veel gevallen gaat dit redelijk goed.
Geitenmelk
Er zijn dierenopvangcentra die geitenmelk gebruiken voor alle diersoorten. Het is makkelijk, goedkoop en algemeen verkrijgbaar, maar verre van ideaal.
Geitenmelk is heel goed te verteren, en wordt door veel dieren goed verdragen. Dat is een voordeel. Maar geitenmelk heeft een lage voedingswaarde. Het bevat te weinig vetten en eiwitten voor de meeste dieren. Voor noodgevallen is het prima, maar het is (voor de meeste diersoorten) geen goede melk om een dier mee groot te brengen.
Er zijn ook puppymelk en kittenmelk op basis van geitenmelk verkrijgbaar. Daar zijn vaak veel extra stoffen aan toegevoegd om toch wat hogere vet- en eiwit- gehaltes te halen, en er zijn extra vitamines en mineralen aan toegevoegd. Toch zie je in de praktijk dat puppy's en kitten die op zulke geitenmelk worden grootgebracht, minder snel groeien en dat de vacht minder mooi is.
Soyamelk & mensenmelk
Ook soyamelk en babymelk voor mensenbaby's zijn niet geschikt voor de meeste dieren. Wij mensen hebben naar verhouding tot andere dieren maar zeer slappe melk met relatief weinig voedingsstoffen erin. 'Onze' melk heeft een hoog gehalte aan melksuikers, en de meeste dierensoorten hebben juist weinig melksuikers in de melk.
De soya levert voor jonge dieren ook niet altijd de juiste eiwitten en vetzuren die een jong dier nodig heeft.
Wat zijn toch die getallen?
Een van de eerste melkpoeders voor wilde dieren was Zoologic van Petag. Zij zetten 2 getallen achter de naam. Bijvoorbeeld Zoologic 42/25 of Zoologic 30/55.
Later heeft FoxValley deze schrijfwijze overgenomen.
Het eerste getal is het eiwitpercentage en het laatste getal is het vetpercentage. Zo kan je gemakkelijk en snel melkpoeders met elkaar vergelijken.