Zo bereken je welke melkpoeder het beste bij de moedermelk past
Voor de meest voorkomende diersoorten hebben we gratis handleidingen op deze website. Voor overige diersoorten zul je het zelf moeten berekenen.
Het probleem is dat voor de meeste dieren de percentages vetten, eiwitten en koolhydraten bekend is, in het totale volume van de melk. Dus inclusief water. En op de verpakkingen van melkpoeders staat het vet- en eiwit-percentage zónder water vermeld. Dit maakt een groot verschil. Let hier goed op als je op het internet informatie vindt over de samenstelling van de melk van je dier. Is het met of zonder water?
Kies een diersoort uit de Tabel: Samenstelling melk van verschillende dieren en kijk naar het percentage vaste stoffen. Dit bepaalt hoeveel water je moet gebruiken in je melkpoeder, maar ook kun je hiermee berekenen waar je melkpoeder aan moet voldoen.
In dit voorbeeld nemen we de rat.
Het vetpercentage is 14,8%. Dit deel je door het vaste stof percentage (31,7%) en vermenigvuldig je met 95.
Waarom 95? Omdat de meeste melkpoeders 95% vaste stof bevatten.
Met dit rekensommetje kom je uit op 44,3% vet
Dit doe je ook voor de eiwitten:
eiwitten (11,3) / vaste stof (31,7) * 95 = 33,8 % eiwitten
En ook voor de koolhydraten:
koolhydraten (2,9) / vaste stof (31,7) * 95 = 8,69% koolhydraten
Je kunt je berekening controleren door deze drie getallen bij elkaar op te tellen. Gezamelijk moeten ze ongeveer op 90% uitkomen.
Zoek nu een melkpoeder die daar het beste mee overeen komt. Je kunt gebruik maken van de lijst op de pagina Tabel: samenstelling van verschillende soorten poedermelk
Disclaimer
Uiteraard heb je nu alleen gelet op de globale verhouding vetten/eiwitten/koolhydraten. Veel dieren hebben ook nog specifieke eisen aan het soort vetzuren, het type aminozuren en het soort koolhydraten in de melk. En ook de vitamine- en mineralen-behoefte verschilt van dier tot dier.
Dit is slechts het beginpunt van het zoeken naar de juiste melk voor jouw dier. En voor veel (exotische) dieren waar weinig over bekend is, zal je het met deze informatie moeten doen, omdat het gewoonweg niet bekend is.
Meer informatie
Op deze Engelstalige website vind je een calculator waarmee je allerlei melk-gerelateerde zaken kunt uitrekenen voor jouw diersoort.
Het enige nadeel is dat er veel van de melksoorten die in Europa verkrijgbaar zijn, niet zijn opgenomen in deze tabel. Maar je kunt ze wel handmatig toevoegen.