Brinsea TLC 30, 40 en 50 advance

De juiste temperatuur van de couveuse

 

Voor jonge moederloze dieren is extra warmte van levensbelang. Zonder extra warmte kunnen jonge dieren zoals kittens, konijntjes, eekhoorns, egels, etc niet overleven. Dieren die de oogjes nog dicht hebben, kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf regelen.

Algemene richtlijnen voor de temperatuur van de couveuse:

Pasgeboren zoogdieren: 32-35 graden Celsius

Zoogdieren met dichte ogen: 29,5 – 35 graden Celsius

Jonkies met open ogen: 29 – 22 graden

 

Een couveuse is de beste keuze voor pasgeboren dieren en dieren die ziek zijn.
Afhankelijk van hoe het met het dier gaat, kun je geleidelijk afbouwen naar kamertemperatuur. Jonge dieren die gezond zijn en zelf goed kunnen lopen, kunnen verplaatst worden naar een groter verblijf met een warmtematje. Ze kunnen dan zelf kiezen of ze op het warmtematje gaan liggen, of een koeler plekje opzoeken.

Het hangt ook af van het diersoort. Diersoorten met een hogere lichaamstemperatuur hebben ook een iets hogere temperatuur van de couveuse nodig.

diersoort      

lichaams-temperatuur

Kitten week 1 36,5°C
Kittens week 2 en 3 36,5-38 °C
Kittens week 4, 5, 6 38-39 °C
Puppy’s 39,5°C
Vossen 39–40.5°C
Egels 35.4–37°C
Otters 35.9–40.4°C
Konijnen en hazen 38.5–40°C
Vogels 41–44°C

 

Het belang van een constante temperatuur

Wanneer de omgevingstemperatuur rond een jong dier steeds wisselt, geeft dat stress in het lichaam. En een gestresst dier zal minder goed groeien. Daarom is een couveuse met een constante omgevingstemperatuur ideaal voor jonge dieren. Bij de meeste couveuses kan je de temperatuur tot op de tiende graad nauwkeurig instellen. Zodra de temperatuur in de couveuse daalt, gaat het verwarmingselement aan en wordt er meer warme lucht in de couveuse geblazen.

 

Let erop dat je dier niet afkoelt als je het uit de couveuse haalt. Je kunt in de couveuse een extra doekje (of washandje) leggen. Wikkel je diertje meteen in dat warme doekje, als je het uit de couveuse haalt voor een voeding. Dan koelt je dier minder snel af.

Een doekje op kamertemperatuur voelt voor ons niet koud aan, maar is écht een heel verschil met een doekje van 30-35 graden uit de couveuse.

 

Luchtvochtigheid in de couveuse

 

Voor de meeste zoogdieren is een luchtvochtigheid van 65% ideaal, maar alles tussen 55% en 75% is prima.


De Brinsea TLC Advance 40 en TLC Advance 50 couveuses kunnen de luchtvochtigheid meten. Je kunt bij aan die couveuses ook een speciale luchtbevochtiger toevoegen. Daarmee kan je tot op de procent nauwkeurig de luchtvochtigheid instellen en automatisch laten regelen.

Heb je niet zo'n couveuse, dan moet je zelf de luchtvochtigheid regelen. Je kunt zelf heel eenvoudig een luchtvochtigheidsmeter in je couveuse ophangen, om zo de luchtvochtigheid in de couveuse te kunnen meten. Een analoge hygrometer heb je al voor minder dan een tientje.

Door de hogere temperaturen kan de lucht erg droog worden in de couveuse. Dat is slecht voor de huid en de luchtwegen van je dier. Daarom hebben de meeste couveuses een bakje water met een sponsje nabij de ventilator. De nieuwe, warme lucht laat het water verdampen, waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Let dus op dat er altijd water in dat bakje is. Bij couveuses zonder verdampingsbakje, kan je zelf een natte spons of een bakje water bij het dier zetten.

Luchtvochtigheid bij pasgeboren dieren met een laag geboortegewicht

Uit onderzoek blijkt dat bij pasgeboren dieren met een té laag geboortegewicht het beter doen met een hogere luchtvochtigheid dan normaal.

Een luchtvochtigheid van 85-90% is het meest effectief om de lichaamstemperatuur op peil te houden en uitdroging te voorkomen. Bij zulke hoge luchtvochtigheid, mag de omgevingstemperatuur niet boven de 32 graden komen. Uit onderzoek blijkt dat temperaturen boven de 35 graden met daarbij een luchtvochtigheid van 95% bij puppies en kittens juist weer leidt tot ademhalingsproblemen. Dus het blijft balanceren en opletten!

Bron: Small Animal Pediatrics, 2011, Husbandry of the Neonate, Kevin T. Fitzgerald and Kristin L. Newquist  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7151968/

 

Maakt een couveuse niet teveel geluid?

De meeste couveuses maken een zoemend geluid. Dit is de ventilator die je hoort draaien. Alhoewel dit irritant lijkt, kan het juist ook geruststellend werken voor het jonge diertje. In de baarmoeder is het ook nooit stil, en we weten van mensenbaby’s ook dat ze beter slapen met wat rumoer op de achtergrond. Bovendien dempt het zoemende geluid andere omgevingsgeluiden, waardoor die minder opvallen. Het diertje zal minder angstig zijn, en dus ook minder gestresst.

Waar kan ik een couveuse kopen?

In dit artikel lees je hoe  zelf een eenvoudige couveuse kunt maken.

En in de webshop van Melk voor Dieren verkopen we verschillende soorten couveuses van Brinsea. De Brinsea TLC 30 advance is het instapmodel, en geschikt voor 1 puppy, kitten of ander klein diertje.

De Brinsea TLC 40 en 50 zijn wat groter en worden veel gebruikt door asielen en opvangcentra.

 

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49