buisje voor bloedtest

Goede zorg voor bloedgroep kittens

Het gebeurt helaas regelmatig; een nestje gezonde pasgeboren kittens wordt met de dag zwakker en zieker en sterft binnen een aantal dagen. Dit kan te maken hebben met de bloedgroep van de ouders. Als de moederpoes bloedgroep B (bb) heeft en nakomelingen krijgt van een kater met bloedgroep A dan krijgen alle kittens een andere bloedgroep dan hun moeder. Heeft de moeder bloedgroep B (bb) en de kater bloedgroep Ab, dan krijgt ongeveer de helft van de kittens een andere bloedgroep dan de moeder.

Het probleem zit hem in de antistoffen in de moedermelk. De moeder heeft antistoffen tegen bloedgroep A in de moedermelk, en geeft dit zo door aan haar kittens. Deze antistoffen komen in het bloed van de kittens, en maken daar alle rode bloedcellen stuk. De kittens krijgen dan bloedarmoede, gaan snel achteruit en kunnen hier snel aan sterven.

Fading Kitten Syndroom / Feline Neonatal Isoerythrolysis

Vroeger heette dit het ‘Fading Kitten Syndroom’, maar nu we weten dat het door de bloedgroep komt, staat het bekend onder de naam Feline Neonatal Isoerythrolysis (F.N.I.)
Feline = katachtige
Neo natal = na geboorte
Isoerythrolysis = vernietiging van de rode bloedcellen.
Dus FNI betekent het afbreken van de rode bloedcellen bij pasgeboren kittens.

Hoe kun je Feline Neonatal Isoerythrolysis herkennen?

  • De kittens overlijden binnen enkele dagen na de geboorte, zonder dat je iets van ziekteverschijnselen opmerkt.
  • De kittens verzwakken en verliezen hun eetlust. Ze drinken steeds minder, en overlijden na enkele dagen.
  • Er ontstaat ernstige bloedarmoede. Dit kun je herkennen aan een rare verkleuring van de neus, oortjes en pootjes. Ze kleuren een beetje oranje-achtig.
  • Er onstaat een vorm van geelzucht.
  • De urine krijgt een roodbruine kleur. Dit is wel de meest directe aanwijzing voor Feline Neonatal Isoerythrolysis.


Voorkomen is beter dan genezen

Als je weet dat de moederpoes bloedgroep B heeft, is het beter om er niet mee te fokken. Doe je dit tóch, dan mogen de kittens de eerste 24 uur niet drinken bij hun moeder. (Sommige instanties raden voor de zekerheid zelfs 48 tot 72 uur aan.) De eerste moedermelk, de biest, bevat namelijk die afweerstoffen tegen de bloedgroep van de kittens.  Maar de biest bevat ook afweerstoffen die juist heel goed zijn voor het afweersysteem van de kittens. Doordat je ze geen moedermelk kunt laten drinken, zullen ze de eerste periode vatbaarder zijn voor andere ziektes. Dus zorg voor een extra goede hygiëne.

Je kunt de kittens de eerste 24 uur kittenmelk met extra biest of colostrum geven. Deze biest is gemaakt van koeienbiest, en bevat ook afweerstoffen die goed zijn voor kittens.

kat met Suitical Recovery Suit op een tafeltjeSuitical Recovery Suit

Een Suitical Recovery Suit is een hulpmiddel om te voorkomen dat de kittens bij de moeder kunnen drinken. Het is een soort kledingstuk dat om het lijf van de moeder zit. Zo kunnen de kittens niet bij de tepels, maar kun je moeder en kittens wel bij elkaar houden.

De Recovery Suit is te koop bij Melk voor Dieren en verkrijgbaar in verschillende maten. Je meet eenvoudig de maat van de hals(band) tot de staartaanzet. Neem bij twijfel de kleinst mogelijke maat. De Suitical Recovery Suit is namelijk erg elastisch.

Maat

Afstand halsband - staartaanzet

Ras indicatie

XXXS:

29 - 37 cm

(kitten)

XXS:

33 - 42 cm

Jonge kat (kitten)

XS:

40 - 45 cm

Gemiddelde kat

S:

43 - 51 cm

Grote kat

De meeste katten zullen zo’n Suitical snel accepteren. Je kunt hem van te voren al een paar keer aantrekken bij je poes, zodat ze er alvast aan kan wennen.
Onder de staart is een opening, zodat ze er ook gewoon mee op de kattenbak kunnen gaan.

Kittens met de hand voeren

De kittens zul je de eerste dag (en ‘s nachts) met de hand moeten bijvoeren met kunstmelk. Hoe dat moet lees je in de handleiding hier de website van Melk voor Dieren: Kat / kitten met de hand grootbrengen.

Om ervoor te zorgen dat de moeder genoeg moedermelk blijft maken om haar jongen later zelf weer te voeren, kun je de moeder kolven. Hoe dat moet lees je in dit artikel over het met de hand melk kolven bij een dier.

 

Vond je dit artikel nuttig?
Steun Melk voor Dieren door je melkpoeder en andere producten bij ons te bestellen.