Er zijn wel eens situaties waarbij je wel een moederdier hebt die melk geeft, maar dat het jong om een of andere reden niet kan drinken bij de moeder. Bijvoorbeeld wanneer:
- het jong te zwak is om goed te kunnen zuigen,
- er mastitis dreigt te ontstaan
- er stuwing optreedt
In die gevallen kun je proberen om zelf het moederdier te kolven en de melk via een spuitje en speentje aan het jong te geven.
Zelf een handkolf voor dieren maken voor nog geen 50 cent!
Voor mensen zijn er speciale kolfpompen, en ook voor koeien zijn er melkmachines, maar voor kleine huisdieren bestaan die helaas niet. Maar er is een eenvoudige manier om zelf een handkolf te maken met een spuitje.
Benodigdheden:
- Een spuitje van 2ml, 5ml of 10ml die je ombouwt naar een handkolf
- Een hobbymesje
- Een snijmat
- Een kleiner maat spuitje om de opgevangen melk mee op te zuigen
- Een speentje en/of afsluitdopje voor op een spuitje voor op het spuitje.
Neem een steriel spuitje en trek die uit elkaar. Snijd de top van het spuitje, zoals aangegeven op de foto hierboven.
Op de foto is een 10ml spuitje gebruikt, maar je kunt ook een kleiner spuitje gebruiken. Bijvoorbeeld een 2ml of een 5 ml spuitje. Het is afhankelijk van de grootte van de tepel van je dier. Om een kat te kolven is een 2ml spuitje vaak al groot genoeg.
Zet daarna de zuiger verkeerdom in het spuitje, en je kolfapparaat voor je hond of kat is klaar!
Het spuitje is nu niet meer steriel. Als je de opgevangen melk wilt voeren aan je kitten of pup, dan kun je het spuitje beter eerst nog een paar minuten uitkoken in kokend water.
Melk afkolven bij een hond, kat of ander dier
Zoek een tepel en veeg de haren opzij, zodat de tepel goed vrij ligt. De melklijst (huid rond de tepel) moet haarvrij gemaakt zijn. En het werkt het prettigst als de huid is ingesmeerd met uierzalf. Dan kan er straks goed vaccuum getrokken worden.
Zet de opening van de spuit over de tepel van het moederdier. Trek de zuiger van je kolfapparaat een beetje omhoog, zodat er vaccuum ontstaat in het spuitje. Laat de zuiger los, en hij zal weer vanzelf naar binnen zakken. Trek steeds de zuiger even omhoog en laat het los. Laat de spuit altijd goed tegen de huid aan gedrukt. Op een gegeven moment zal er een druppeltje melk uit de tepel komen.
Heb geduld en blijf het proberen. Bijvoorbeeld elke 2 uur enkele minuten proberen. Vaak helpt het als de pups of kittens in de buurt zijn. En de beste melkafgifte krijg je als er een pup of kitten tegelijkertijd aan een andere tepel zuigt. Want dan is de toeschietreflex door de hormonen het hoogste.
Wees zuinig op de kleine beetjes melk die u opvangt. Houd het kolfapparaat tegen de tepel aangedrukt totdat u klaar bent. Richt de spuit dan naar beneden, zodat er niets uit kan lopen, en haal het dan pas los van de huid. Alle melk die je hebt afgekolfd zit in het spuitje. Deze melk kan je er met een kleiner spuitje uitzuigen en meteen aan het dier geven.
Afgekolfde melk bewaren in de vriezer en weer opwarmen
Het is mogelijk om een teveel aan melk in te vriezen. Zuig de opgevangen melk op in een kleiner spuitje. Draai het spuitje dicht met een afsluitdopje, en het kan zo in de vriezer. Wanneer je de melk wilt ontdooien en opwarmen, leg je het bevroren spuitje (met afsluitdopje) in een bak met heet water. Het warme water koelt langzaam af, en de bevoren melk wordt langzaam warmer. Zodra het water 37 graden is, is de melk in het spuitje ook op temperatuur. Afsluitdopje eraf, en speentje erop en je bent klaar om te voeren!
Meer over melk bewaren in dit artikel.
Voorkomen dat het jong bij de moeder drinkt
Soms is het noodzakelijk dat het jong een tijdje niet bij de moeder drinkt. In die gevallen kun je een Suitical gebruiken. Dat is een soort 'kledingstuk' dat je om het lijf van de moeder aantrekt. De jongen kunnen dan niet langer bij de tepels. De meeste honden en katten accepteren zo'n Suitical erg goed, want de pasvorm is uitstekend.
Suiticals voor honden en suiticals voor katten zijn te koop in de webshop van Melk voor Dieren.