Mag je aangemaakte melk in de vriezer bewaren?

Regelmatig krijg ik een vraag zoals deze:

Goedemorgen Angela!

Ik heb een vraag voor je en dat is of ik de FoxValley 30/50 kan aanmaken en dan invriezen. Juist omdat je de melk eigenlijk meerdere uren moet laten staan voor je het geeft zit ik vaak in de problemen. Daarom lijkt het mij handig als ik in een keer een grote hoeveelheid klaar kan maken en een paar uur kan laten staan. Dan wil ik het in van die zakjes voor ijsblokjes invriezen. Dan heb ik het altijd voor handen in gepaste hoeveelheden. 

Groetjes,

Kirsten
 

Ik heb al vaker geschreven dat het belangrijk is om de melk na het aanmaken enkele uren te laten staan. Dan neemt het het water beter op en wordt makkelijker verteerbaar voor het jonge dier. Maar hoe bewaar je die aangemaakte melk?

In dit artikel deel ik mijn trucs om melk te bewaren en op te warmen.

Mag je aangemaakte melk invriezen?

diepvriesbakje met dekselIk weet dat het melkpoeder ingevroren mag worden voor een langere houdbaarheid. Dus ik ga er vanuit dat aangemaakte melk ook geen probleem zal zijn. Voor mensen-baby's bijvoorbeeld mag afgekolfde moedermelk ook worden ingevroren, dus voor kunstmelk zal het niet anders zijn.

Als je melk wilt invriezen, gebruik dan ijsblokjeszakjes of een diepvriesbakje met deksel. Dat is het meest hygiënisch.

Maar is invriezen van vloeibare melk wel handig? Want dan zit je ook weer met ontdooien van de melkijsblokjes. Ontdooien in de magnetron is niet aan te raden. De melk wordt op sommige plaatsen te heet (dit noemen ze hotspots), waardoor eiwitten in de melk kunnen veranderen. Op kamertemperatuur laten ontdooien is niet hygiënisch. En in de koelkast laten ontdooien is weer erg traag.

Afsluitdopje voor op een spuitjeZo bewaar ik de aangemaakte melk

's Ochtends maak ik een hoeveelheid melk aan met water, waarmee ik inschat ongeveer 24 uur genoeg aan te hebben.
Die melk zuig ik op in een aantal o-ring spuitjes. Ik gebruik meestal één o-ring spuitje per dier per voeding. Als je weet dat je diertjes bijvoorbeeld 6 ml per voeding gaan krijgen, kun je 10 ml spuitjes gebruiken en daarin 6 ml melk opzuigen.

En nu komt de truc: ik sluit de spuitjes af met een afsluitdopje!
De afsluitdopjes kosten slechts 19 cent, zijn herbruikbaar en passen op alle soorten en maten spuitjes. Dus ook op LuerLoc spuitjes en spuitjes met een gewone punt. De dopjes kunnen in de vaatwasser en kunnen ook uitgekookt worden om steriel te worden hergebruikt.
De spuitjes kunnen ook een aantal keren uitgekookt en hergebruikt worden, maar worden wel langzaam iets stroever. De o-ring spuitjes hebben daar iets minder last van dan andere soorten spuitjes.

De spuitjes met melk gaan in de koelkast, en liggen koel, hygiënisch en luchtdicht afgesloten klaar voor gebruik.
(eventueel zou je zo'n spuitje met melk ook in de vriezer kunnen bewaren).

De bewaarde melk weer opwarmen

Als het tijd is voor een voeding, pak ik een grote kom warm water, en leg daar één of meer klaargemaakt spuitjes in. Met een thermometer houd ik de temperatuur van het water op ca 37 graden. Is het water te warm, dan wordt het water automatisch koeler. Is het te koud, dan giet ik wat water uit de waterkoker erbij. De melk in de spuitjes warmt au-bain-marie op en kan nooit warmer worden dan de watertemperatuur.

de Miracle Nipple past op een spuitjeDroog een spuitje af. Verwijder het afsluitdopje, en zet een speen op de spuit, en je bent meteen klaar voor een voeding.
Snel, makkelijk en hygiënisch.

Als je meerdere dieren achter elkaar moet voeren, laat de andere melkspuitjes lekker op temperatuur in het water wachten tot je klaar bent.

Werk hygiënisch

Het afweersysteem van een jong dier is vaak zwak. Let daarom goed op de hygiëne. Was je handen voordat je melk gaat aanmaken, en voor iedere voeding. Gebruik schone en liefst steriele materialen om de melk mee aan te maken en te bewaren. Bewaar de melk niet langer dan 24 uur in de koelkast.

Dieren uit één nest mag je wel uit dezelfde speen laten drinken, er is toch al veel contact tussen de dieren. Maar als je meerdere nestjes moet grootbrengen, houd dan de nestjes en de materialen gescheiden, zodat er geen ziektekiemen van de een naar de ander kan worden overgebracht.

Maak niet teveel melk aan. Mocht ik aan het eind van de dag zien dat ik toch tekort ga krijgen, maak ik nog een kleine hoeveelheid melk in spuitjes erbij. Gooi eventuele overschotten melk gewoon weg.

En als je de melk tòch liever in nóg grotere hoeveelheden wilt aanmaken en invriezen, dan zou ik de melk ook in een spuitje invriezen, zodat ook het spuitje meteen weer vanuit de vriezer au-bain-marie opgewarmd kan worden.

Lees hier meer tips en trucs voor het aanmaken van melkpoeder

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49