Hoeveel melk moet je geven?

Weeg het dier met een nauwkeurige weegschaal. Alleen zo kan je nauwkeurig bepalen hoeveel een dier moet drinken. Zie ook: Hoe weeg je een dier?

5% regel

De maximale maaginhoud van jonge zoogdieren is ongeveer 5-7% van het lichaamsgewicht. Als een egel, puppy of kitten bijvoorbeeld 200 gram weegt, dan bereken je 5% van dat gewicht. 5% van 200 = 10.  

10 ml is dan een geschikte hoeveelheid melk die het diertje met dit gewicht in één voeding kan drinken. De eerste paar voedingen zal het niet lukken om het dier zo veel te laten drinken, maar het is een goede richtlijn om te weten hoeveel je dier zou moeten drinken om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.

Er zijn uitzonderingen.  Vooral konijnen en hazen drinken veel meer per voeding. Op deze website vindt je per diersoort een handleiding.

Hoe vaak melk geven

Op deze website vind je handleidingen voor het grootbrengen van allerlei soorten dieren.
Een algemene regel is dat de meeste pasgeboren dieren ongeveer 8-10 keer per 24 uur gevoed moeten worden om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.
Diertjes die al haar hebben, moeten gemiddeld genomen elke 3 uur gevoed worden (8x per 24 uur).

 

Overvoeren

Een van de belangrijkste oorzaken van diarree bij jonge dieren is overvoeding. de 5% regel geeft je een goede richtlijn van hoeveel een dier per voeding moet drinken, maar er zijn natuurlijk persoonlijke verschillen tussen individuen en diersoorten. Sommige dieren blijven doorzuigen, ook al ze al meer dan 5% van hun lichaamsgewicht op hebben. Als het dier echt hongerig lijkt, kan je proberen iets meer te geven. Houd het dier goed in de gaten of het de extra melk goed kan verdragen.
De maag moet vol aanvoelen, maar nog wel zacht zijn. De maag moet niet hard en gespannen als een ballon zijn.

Ook de poep is een goede indicator. Als de poep dunner wordt, of het wordt zelfs diarree, dan kan dat een teken zijn dat je teveel melk geeft. Zie ook: Diarree door voedingsfouten
De poep kan ook lichter van kleur worden, lichtgeel, beige of zelfs wit. Dat is ook een duidelijk teken dat je teveel melk hebt gegeven.

Ondervoeding

De meeste pasgeboren dieren moeten ongeveer 8-10 keer per 24 uur gevoed worden om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze kunnen maar kleine beetjes per keer opnemen, en dus moet je veel keren per dag voeden. Ook 's nachts is het nodig om de jonge dieren te voeden. En ze kunnen vaak een extra portie rehydration gebruiken, om uitdroging te voorkomen. Zie ook:  Uitdroging bij jonge dieren

Als je geen nachtvoedingen wil doen, zoek dan iemand die je kan helpen. Het is niet oke om de diertjes 's nachts aan hun lot over te laten.

Jonge dieren die te weinig melk krijgen, hebben vaak harde donkere keutels. Het diertje komt niet of nauwelijks aan in gewicht. Weeg daarom het dier elke ochtend voor de eerste voeding, en schrijf het gewicht steeds op. Zo kun je in de gaten houden of het goed groeit.