Gerbil

Gerbil met de hand grootbrengen

Er is helaas niet zoveel informatie bekend over het grootbrengen van jonge gerbils. Mocht iemand aanvullende informatie hebben, neem dan contact met me op.

Wanneer moet je bijvoeren?

Ga niet te snel bijvoeren, want er is nog een kans dat de moedermelk wat later alsnog op gang komt. Begin pas met bijvoeren als je merkt dat de jonge gerbils zijn uitgedroogd. Dit kun je vaststellen met de 'turgortest'. Pak het nekvelletje tussen duim en wijsvinger op, en laat het los. Wanneer het niet meteen terugveert is het diertje uitgedroogd. Voer niet teveel bij, dan blijven ze melk proberen te drinken bij de moeder. Moedermelk is altijd beter dan kunstmelk.

Benodigdheden voor jonge gerbils

Speciale melk

Natuurlijk is gerbilmelk het beste, maar als er geen melk van een zogend vrouwtje beschikbaar is, kun je in plaats daarvan flesvoeding voor hondenpuppies gebruiken. Bijvoorbeeld “Beaphar Lactol”  of "Beaphar Knaagdier- en Konijnenmelk" 

Meng het als volgt: 6 maatschepjes (uit de verpakking) met 50 ml warm water.

Een andere optie is FoxValley 32/40. Dit meng je 2 delen poeder met 3 delen water.

Spuitje

Gebruik om te beginnen een 1ml spuitje. Later kan eventueel worden overgestapt op een grotere maat.
Kies bij voorkeur voor een O-ring spuitje. Deze o-ring spuitjes hebben een kleine rubberen ring rond de zuiger. Andere spuitjes hebben een grotere rubberen zuiger, of helemaal geen rubber rond de zuiger. Maar het is juist dat kleine rubberen ringetje dat er voor zorgt dat het spuitje soepel loopt, en soepel blijft lopen bij veelvuldig gebruik. Door dat ringetje heb je veel minder kans op 'doorschieten' en wordt het risico op verslikking kleiner.

Speentje

Gebruik een klein spits speentje dat goed in het bekje past.
Miracle Nipples zijn de meest stevige speentjes die we hebben. Konijnenspeentjes zijn erg geschikt, maar die worden snel stuk gebeten, dus zorg voor een voorraadje.

Warmtebron

Warmte is erg belangrijk voor jonge degoes. Gebruik een couveuse (37 graden), Snugglesafe, warmtelamp of kruik om de diertjes warm te houden. Zie ook het algemene artikel over warmte.

De meeste van bovenstaande producten voor gerbils zijn te verkrijgen in onze webshop: shop.melkvoordieren.nl

Wattenstaafjes

Deze worden gebruikt om de gerbil pups te helpen poepen en plassen.

Zo moet je de melk aanmaken

Afhankelijk van welke melk je gebruikt, moet je de melk voor gerbils als volgt aanmaken:

Beaphar Lactol of Beaphar Knaagdier- en Konijnenmelk: 6 maatschepjes (uit de verpakking) met 50 ml warm water.
FoxValley 32/40: 2 delen poeder met 3 delen water.
 
Een 'deel' is een maatschepje. De grootte van het maatschepje maakt niet uit. Een koffieschepje of ander keuken-maatschepje is vaak prima.
Schep de melkpoeder en strijk het af. Er mag geen bergje op de maatlepel liggen.

Lees ook: Tips en trucs voor het aanmaken van melkpoeder
 
Het beste kun je heet water gebruiken van ongeveer 80 graden Celcius. Meng het water rustig door de melkpoeder. Als je té hard schudt of roert, kunnen de vetten in de melk juist gaan klonteren. Lees ook: De melk klontert, hoe komt dat?
 
Laat de melk minstens 4 uur staan in de koelkast. Zo heeft het poeder rustig de tijd om al het water goed op te nemen. Hierdoor wordt de melk gemakkelijker te verteren en heb je minder problemen zoals diarree bij jonge dieren.
De aangemaakte melk kan 24 uur bewaard worden in de koelkast.
 
Voordat je gaat voeren, warm je de melk au-bain-marie op tot lichaamstemperatuur. Je kunt ook een flessenwarmer voor baby's gebruiken.
Gebruik geen magnetron om de melk op te warmen. In zulke kleine hoeveelheden gaat de melk snel koken en verpietert de melk.

 instructiefilmpje over het aanmaken van melkpoeder
 
Meer (engelstalige) informatie op www.ewildagain.org.

Voedingsschema

Er is helaas bij ons niet zoveel informatie bekend over het grootbrengen van jonge gerbils. Mocht iemand aanvullende informatie hebben, neem dan contact met ons op.
 
Klik hier voor een algemeen artikel over het voeren van jonge dieren.

Hoe moet je een gerbil vasthouden tijdens het voeren?

Jonge dieren wikkel je het beste in een doekje. Het houdt ze warm, en ze zullen minder friemelen. Veel dieren vinden het fijn om de oogjes bedekt te hebben tijdens het drinken. En met het doekje heb je altijd een puntje vrij om het bekkie mee af te vegen.

In onderstaand filmpje zie je hoe een hermelijntje gevoerd wordt met een spuitje en een konijnenspeentje. Een gerbil is weliswaar kleiner, maar je kan dezelfde techniek, de pengreep, ook toepassen op een jonge gerbil:

 

 

Geslachtsbepaling

Als je als beginner niet goed kan zien of het een mannetje of vrouwtje betreft, kun je met 1 week het beste de geslachten bekijken aan de hand van de tepels.
Vrouwtjes hebben 8 tepels en mannen 6, vrouwtjes hebben 2 extra tepels tussen de voorpootjes. Als je te lang wacht en de haren groeien al op de buik is het voor een beginner niet meer goed te zien.

De normale ontwikkeling van een gerbil

De normale ontwikkeling van een gerbil
leeftijd gewicht uitelijke kenmerken
1 dag  

blind, doof en kaal geboren

enkele dagen   de oren komen omhoog en ze kunnen horen
7 dagen  

rugharen gaan groeien. Vachtkleur is te zien.

Geslachtsbepaling is mogelijk

10 - 14 dagen   buikbeharing begint te groeien
17-21 dagen   oogjes gaan open. Gerbil mag vaste voeding eten
6 weken   Gerbil is oud genoeg om bij de ouders weg te gaan

 handleiding gerbil met de hand grootbrengen