Hoe warm wordt een infraroodmatje?

Sinds kort verkopen we infraroodmatjes. Deze zijn eigenlijk gemaakt voor terrariumdieren, maar zijn ook erg geschikt voor jonge diertjes. Maar hoe werken die matjes? En hoe warm worden ze? En hoe kun je zo'n infraroodmatje het beste gebruiken?

De werking van een infraroodmatje

Infraroodverwarming werkt net als verwarming door zonneschijn. De infraroodstralen van de zon verwarmen niet de lucht, maar objecten waar de straling op valt. Op een koude winterdag merk je dat het beste. Je gezicht en kleding worden in de zon warm, maar de lucht om je heen niet. En alles waar geen zonlicht op schijnt, blijft koud.

Zo werkt het infraroodmatje ook. Het straalt onzichtbaar licht uit, en overal waar deze stralen op vallen, wordt het behaaglijk warm.

warmtemat infrarood Komodo 15 WattHoe warm wordt het infraroodmatje?

De infraroodmatjes geven een behaaglijke warmte af. Alsof je lekker in het zonnetje zit.
Hoe warm het op of onder het matje wordt hangt er helemaal vanaf hoe je het gebruikt, en ook van de omgevingstemperatuur. Het warmtematje verwarmt de lucht niet. Dus als je een diertje op het matje legt, en de omgevingstemperatuur is erg koud, kan het diertje tóch nog van boven afkoelen. Ook tocht kan het diertje afkoelen.

De matjes kunnen een object opwarmen tot ongeveer 40 graden. Die temperatuur haal je alleen als je het diertje direct op het matje legt, en daaroverheen een handdoek of dekentje.

Een experimentje

We hebben het matje van 22 watt op een houten tafel gelegd en een tijdje aangezet. De kamertemperatuur was 21 graden.

Direct op het matje was de temperatuur 34,5 graden.
Leg je eerst een handdoek op het infraroodmatje, dan is de temperatuur op de handdoek ongeveer 32 graden.
Deden we een meting tussen de handdoek en het infraroodmatje, dan was de temperatuur 40,0 graden.

Spelen met warmte

Je kunt met de matjes spelen met de warmte. Je kunt het warmtematje onder een nestje dieren leggen. De matjes zijn zeer dun, dus de jonkies kunnen er gemakkelijk vanaf gaan als het te warm wordt.

Je kunt de matjes ook aan de bovenkant van een kooi bevestigen. De aangename warme straling komt dan van boven, net als een zonnetje. Door het matje aan één zijde van de kooi te plaatsen, kunnen de jonge dieren zelf kiezen waar ze willen liggen. Dichtbij de warmte, of verder weg.

De matjes zijn buigbaar, dus je kunt ze ook in een hoek van de kooi plaatsen. Of van onderen en van een zijkant laten verwarmen.

Is infraroodstraling gevaarlijk?

Nee. De warmtematjes geven alleen lange golf infraroodstraling af. Deze dringen niet diep door in de huid. De straling wordt op de huid meteen omgezet in een aangename warmte.
Ook is de infraroodstraling niet gevaarlijk voor de ogen.

Thermometer of thermostaat

Het gebruik van een thermometer is erg belangrijk. Alleen daarmee kun je exact bepalen wat de temperatuur is. In de webshop hebben we een eenvoudige thermometer met externe sensor. Die leg je bij het nest, en je kunt exact aflezen wat de temperatuur is.

Nog beter is het gebruik van een thermostaat. Je stelt de thermostaat in op de gewenste temperatuur en hangt de sensor bij het nest. Is de temperatuur lager dan ingesteld, dan gaat het warmtematje aan. Wordt het te warm, dan schakelt de thermostaat automatisch het warmtematje uit, totdat het weer te koud wordt.

Voorkom oververhitting

Gebruik altijd een thermometer of thermostaat, wat voor warmtebron je ook gebruikt. Oververhitting is altijd een risico en kan net zo gevaarlijk zijn als onderkoeling.
Houd in de gaten dat de jonkies regelmatig bewegen. Een zwak of suffig diertje kan niet zelf omdraaien of een warmer of koeler plekje opzoeken. Help het diertje daarbij. Meet niet alleen de omgevingstemperatuur, maar ook de lichaamstemperatuur (uiteraard alleen bij diersoorten waarbij dat kan!).

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49