Wie geeft de beste zorg?

Waar kan je heen met een jong dier?

Wanneer je een pleegmoeder hebt gevonden, haal dan al haar jonkies uit het nest en leg ze bij jouw jongen. Dan pak je wat mest en bodembedekking uit het verblijf van de pleegmoeder en wrijf je alle jongen daarmee in. Zo krijgen ze allemaal hetzelfde geurtje en zal de pleegmoeder ze beter accepteren. Leg alle jongen in het nest en hou goed in de gaten wat er gebeurt.

Gelukkig heb je een uitgebreide website gevonden, waardoor je jonge zoogdieren de beste zorg kunt geven die ze nodig hebben. Maar vaak is het helemaal niet nodig om met melk en spuitjes in de weer te gaan! Wanneer je een pleegmoeder met een ander nest kunt vinden, kun je de jongen vaak met succes daarbij plaatsen*. Je hebt dan de meest natuurlijke voeding en het kost geen tijd en geld. Een pleegmoeder kun je vinden bij fokkers, asielen of andere opvangadressen. De jongen van de pleegmoeder hoeven niet precies even oud te zijn.
*Let op:
Egelmoeders zullen zelden andere jongen accepteren. Het is beter om dit niet te proberen.

Wilde dieren

tamme dieren

Wilde dieren mogen niet door particulieren worden opgevangen. Het is een strafbaar misdrijf.

Sowieso is het niet verstandig om wilde dieren zelf groot te brengen. In een huiselijke omgeving is het risico te groot dat ze teveel gewend raken aan mensen en niet meer terug kunnen naar de natuur.

Lijst met opvangcentra voor wilde dieren in Nederland.
 

Adressenlijst van Vlaamse Opvangcentra voor vogels en wilde dieren.

Gespecialiseerde opvangadressen hebben meer ervaring: dit maakt de overlevingskans voor het dier veel groter. Bovendien hebben zij vaak meerdere jonge wilde soortgenoten in de opvang en kunnen jonge dieren vanwege het sociale aspect zonodig aan elkaar gekoppeld worden. Jonge dieren groeien in de natuur immers ook met soortgenoten op.
Wil of kan je het diertje niet zelf grootbrengen, lees dan alleen pagina 'De eerste 24 uur'. Daarin staat alles wat je de eerste uren kunt doen om het diertje zo goed mogelijk te helpen totdat je een opvangadres hebt gevonden. Hiermee vergroot je de overlevingskansen aanzienlijk.

Eekhoorn:

Klik hier voor een lijst met opvangadressen voor eekhoorns.

Egel:

Klik hier voor een lijst met opvangadressen voor egels.

Tamme konijnen:

Adressenlijst voor tamme konijnen.

 

Knaagdieren, fretten, kittens, etc:

Nederland en Belgie hebben vele gespecialiseerde opvangadressen voor deze dieren. Raadpleeg internet, de Dierenbescherming of de Dierenambulance voor een adres bij u in de buurt.

 

Kittens en puppy's:

Kittens en puppy's kunnen onder anderen terecht bij Stichting Moederloos.
Of naar een kittenopvang of puppyopvang bij jou in de buurt. Informeer bij de plaatselijke dierenambulance voor adressen.