Artikelen over de gezondheid

van jonge dieren

logo feline welfare foundation

gun kittens 16 weken moederliefde

 

De Feline Werfare Foundation heeft een interessante folder over kittens: 'Gun kittens 16 weken moederliefde'. Omdat onze ervaring is dat zulke waardevolle informatie na een tijdje weer verdwijnt van het internet, geven we hier de informatie uit deze folder:

 

Gun kittens 16 weken moederliefde

De meeste kittens worden met 7 a 9 weken van hun moeder gescheiden. Ze kunnen dan lopen, vaste voeding eten en zijn zindelijk. Maar dat betekent niet dat ze hun moeder al kunnen missen! Ze hebben haar om talloze redenen 16 weken nodig.

Moederskindjes

Net als mensen zijn katten zoogdieren. Dat betekent dat ze eerst volledig afhankelijk zijn van hun moeder en daarna geleidelijk zelfstandiger worden. Hun moeder is alles voor ze. Ze drinken en sabbelen gemiddeld een half jaar bij haar. Niet alleen vanwege de moedermelk, maar ook omdat zuigen ze een veilig gevoel geeft.

Hun moeder leert ze alles wat ze moeten kunnen en moeten weten. Goede jaagtechnieken bijvoorbeeld. En hoe je als katten met elkaar omgaat. Dat laatste kunnen kittens leren in week 8 tot 16. Dat heeft te maken met hoe hun hersens zich in die periode ontwikkelen.

Bij opvoeden hoort ook grenzen stellen. Vanaf 4 weken mogen de kleintjes niet meer altijd bij hun moeder sabbelen, maar bepaalt zij wanneer en hoe lang dat mag. Zo leren ze omgaan met frustratie. Als kittens dat niet leren, ontwikkelen ze vaak welzijnsproblemen zoals agressie naar mensen, meubels kapot krabbelen en dwingend gedrag. Helaas wordt de opvoeding door moeder vaak geïnterpreteerd als 'verstoten'.

Overleven

Het gedrag en de behoeftens van huiskatten zijn hetzelfde als die van hun soortgenoten in de natuur. De natuur vertelt dan ook vat het beste voor ze is. In het wild blijven moederpoezen en hun kinderen levenslang bij elkaar. Niet alleen de poesjes, ook de katertjes. Ze verlaten elkaar uitsluitend als dit de enige manier is om te overleven. Dat kan vanaf 16 weken. Op jongere leeftijd zullen moederloze kittens in het wild gegarandeerd sterven. Past met 16 weken is hun ondervacht dik genoeg om zichzelf warm te houden en is hun gezichtsvermogen volledig ontwikkeld. Met 16 weken is er een geringe kans op overleving.

Een mens die een kitten verzorgt is geen vervanging van een moederpoes.

Stressbestendigheid

Als kittens vóór de leeftijd van 16 weken van hun moeder worden gescheiden, ervaren ze hevige stress. Logisch, zonder haar zijn ze in de natuur ten dode opgeschreven. Deze hevige scheidingsstress verstoort de stressrespons van hun lichaam. Daardoor worden ze levenslang verhoogd stressgevoelig en kunnen ze niet goed met veranderingen omgaan. Terwijl die bij het leven horen. Er is dan ook een groot risco op het ontwikkelen van chronische stress. Dat kan allerlei gevolgen hebben: ziektes (blaasproblemen), onzindelijkheid, sproeien in huis, agressie, ongewenst krabgedrag, en ga zo maar door.

Gezondheid

Via de moedermelk krijgen kittens afweerstoffen binnen voor de eerste 8 a 9 weken. Daarna moeten ze zelf hun weerstand opbouwen. Dat duurt tot een half jaar. Naar mate kittens jonger van hun moeder worden gescheiden, levert dat meer stress op . Stress vormt een aanslag op de weerstand. Moederloze jonge kittens zijn dan ook vaak ziek.

Dan is nog niet alles. Kittens die minder dan 13 weken moedermelk hebben gehad, ontwikkelen 2,5 keer zo vaak overgewicht en 3 keer zo vaak obesitas, vergeleken met kittens die minimaal 13 weken zijn gezoogd. In moedremelk zitten verschillende hormonen. Eén daarvan is leptine. Dit regelt het gevoel van verzadiging. Er zijn sterke aanwijzigen dat minder dan 13 weken leptine binnen krijgen via de moedermelk overgewicht en obesitas veroorzaakt.

Kittens die minder dan 13 weken moedermelk hebben gehad, ontwikkelen ook beduidend vaker blaasproblemen zoals blaasgruit, blaasontsteking of 'plaskater / verstopte kater'.

 

 

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49