schisis bij een puppy

schisis / open gehemelte bij puppy's

Een open gehemelte, gespleten gehemelte, of palatoschisis is iets dat helaas regelmatig voorkomt bij puppy’s. Het heeft vaak een genetische oorzaak, maar een tekort aan Foliumzuur bij de moeder kan ook een grote rol spelen. Daarom is het belangrijk om extra foliumzuur te geven tijdens de zwangerschap.

Maar… de pups zijn geboren, en eentje heeft een open gehemelte. Wat nu?

 Een puppy met open gehemelte herkennen

 

 • vaak zie je van buiten niets
 • soms zie je afwijkingen aan de neus en bovenlip
 • soms heeft zelfs een dierenarts moeite om het gat te zien, het kan heel klein zijn.
 • de pup vermagert, omdat het niet genoeg melk binnen krijgt
 • de pup groeit minder snel dan de nestgenootjes
 • er kan melk uit de neus komen tijdens het drinken
 • irritaties aan en in de neus
 • problemen met slikken
 • uitdroging

 Als de moeder een tekort heeft aan foliumzuur, zit er ook te weinig foliumzuur in de melk. Puppy’s of kittens met een tekort aan foliumzuur groeien vaak minder goed. Sommige fabrikanten voegen daarom extra foliumzuur toe aan de puppymelk of kittenmelk. Je kunt dit terugvinden op het label.

 

 

Een puppy met een open gehemelte melk geven

Een open gehemelte maakt het voor puppy’s (en andere dieren) erg moeilijk om bij de moeder te drinken. Ze kunnen niet goed een vaccuum in de mond creeëren, waardoor ze maar moeilijk de melk uit de tepel kunnen zuigen. Vaak zie je dat de melk ook weer uit de neus loopt.

Bolle hondenspeen voor puppy's met een open gehemelteVoeden met een bolle hondenspeen

Wat vaak helpt is om een bolle hondenspeen of Catac ST3-speen te gebruiken. De bolle vorm past goed in de bek, en sluit het gat in het gehemelte af. Daardoor kan de pup makkelijker zuigen, en krijgt het dus meer melk binnen.

Deze speen heeft nog geen gaatje. Dat komt goed uit, want voor puppy’s met een open gehemelte is een gat aan de zijkant van de speen het beste. Als je de pup gaat voeden, draai je het gat richting de tong, en op deze manier kan het het meest gemakkelijk drinken. De bolle hondenspeen past op elk spuitje met een Luer-Lock punt.

Voeden met een voedingssonde

Veel mensen kiezen ervoor om een pup met een open gehemelte te voeden met een voedingssonde. Dat kan natuurlijk ook. Zorg dat je een gedegen uitleg krijgt van een dierenarts, voordat je hier zelf aan begint. Dit is echt iets dat je moet oefenen, en niet kunt leren uit een beschrijving of een youtube-filmpje.

 Er zijn twee methodes waarmee je kunt testen of je goed zit.

 

 1.  vaccuum trekken
  Sluit een leeg spuitje aan op de sonde, en trek aan het spuitje. Vult het zich met lucht? Dan zit je in de longen. Plopt het spuitje meteen weer terug naar 0 ml? Dan is er vaccuum, en dat betekent dat je in de maag zit.
 2. begin met water
  Sluit een spuitje aan met 2ml warm water (ca 37 graden), en begin rustig te spuiten. Als het water in de maag komt, gebeurt er niets. Als het water in de longen komt, begint de pup te hoesten en te proesten. Stop dan onmiddellijk.

Als je deze twee tests iedere keer doet als je een voeding met een voedingssonde geeft, dan zit je altijd veilig.

Het open gehemelte bij een pup herstellen

 Overleg met je dierenarts of het mogelijk is om het gehemelte van je pup met een operatie te herstellen.

Bronnen en meer informatie:

 

https://www.tollertales.nl/gezondheid/palatoschisis-cp1-gespleten-gehemelte

https://www.dogbreedinfo.com/cleft.htm