huidirritatie of kale nek door melk

kitten met een kale nekAls een diertje een tijdlang met melk wordt gevoed, zie je soms een huidirritatie rond de bek en in de hals. Je ziet kale plekken. Er is geen of minder vacht op de kin en in de hals, en de huid is soms rood en geïrriteerd. Dit komt altijd door een slechte hygiëne. Het dier wordt niet goed schoongemaakt na het voeden. Bacteriën voeden zich met de melkrestjes, en irriteren de huid.

Huidirritatie door melk voorkomen

Huidirritatie kan je voorkomen door netjes en rustig te voeden. Wikkel het diertje tijdens het voeren in een doekje, en dep druppeltjes melk meteen op met een puntje van het doekje. Je kunt eventueel van tevoren al een puntje van het doekje nat maken, zodat je druppels melk meteen kunt opdeppen met het natte puntje.
Na het voeren pak je een nat doekje of wattenschijfje, en maak je het bekje en de hals goed schoon. Alleen zo voorkom je huidproblemen.

Door vettige creme op de huid te smeren vóór een voeding, voorkom je dat de melk (opnieuw) de huid zal irriteren. Maak het na de voeding meteen ook weer schoon, en breng een nieuw laagje creme op.

Aangekoekte melk verwijderen

Als je aangekoekte melk probeert te verwijderen, neem dan de tijd. Week het klontje met een nat doekje of wattenschijfje, en wrijf zachtjes. Geef de melkklontjes de tijd om water op te nemen en zacht te worden. Maak het doekje steeds tussendoor steeds schoon, en gebruik schoon water.
Vaak gebeurt het dat de haartjes ook los komen. De huid wordt kaal. Dat is op zich niet erg, het groeit vanzelf weer aan.

Je kunt een beetje babycreme, calendulacreme of kokosvet op de rode plek smeren om de huid te helpen herstellen.