Eekhoorn met happende open mond

Bij eekhoorns, wasberen en sommige andere dieren zie je vaak een beetje vreemd verschijnsel. Het eekhoorntje maakt rare happende bewegingen met de bek, en lijkt in een soort trance.

Je ziet een duidelijk voorbeeld in dit youtube filmpje:

Eekhoorn met rare happende vissenbek

De bek is ver open gespreid, de tong is plat. Het lijkt of de eekhoorn epilepsie of een toeval heeft. Of moeite met ademhalen. Maar eigenlijk is hij aan het drinken, terwijl hij slaapt, en heeft niet door dat er geen tepel of speen is! Vaak gebeurt het tijdens het voeren. Het diertje valt in slaap tijdens het voeren, en gaat verder met de drinkbewegingen op de 'automatische piloot'.

Niemand weet waarom ze eekhoorns en sommige andere dieren dit gedrag vertonen, maar het kan eigenlijk helemaal geen kwaad. Het diertje heeft geen toeval of epilepsie. Het is simpelweg een beetje in slaap gedommeld. Vaak helpt het om even met de speen in het bekkie te bewegen, of even een andere houding aan te nemen. Dan wordt de eekhoorn weer wakker, en drinkt weer op een normale manier verder.

Soms zie je dat de tong tegen het gehemelte wordt gehouden. Stop dan met melk geven, want op die manier kan het jonge eekhoorntje niet goed slikken.