Foliumzuur voor dieren, honden, katten

foliumzuur voor zwangere honden

voorkom een open gehemelte

Iedere zwangere vrouw weet het: extra foliumzuur innemen is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Maar dat dit ook geldt bij dieren, en met name bij honden, is minder bekend.

Foliumzuur is een vitamine, die van nature voorkomt in donkergroene bladgroentes, en dierlijke eiwitten zoals vlees, organen, melk en eieren. Maar Foliumzuur is ook erg gevoelig voor temperatuur, en tijdens het bereiden van commerciele diervoeders gaat er veel foliumzuur verloren.
Een tekort aan Foliumzuur komt regelmatig voor bij honden. Bij katten komt het maar zelden voor.

Zwangere honden met een tekort aan Foliumzuur

Vooral bij honden zie je regelmatig dat er puppy’s worden geboren met een opening in het gehemelte, ook wel Palatoschisis/CP1 genoemd. Deze puppy’s hebben een zogenaamde ‘hazenlip’. Dit is grotendeels genetisch bepaald, maar een tekort aan Foliumzuur bij de moeder kan ook een grote rol spelen.

Een open gehemelte maakt het voor puppy’s erg moeilijk om bij de moeder te drinken. Ze kunnen niet goed een vaccuum in de mond creeëren, waardoor ze maar moeilijk de melk uit de tepel kunnen zuigen. Vaak zie je dat de melk ook weer uit de neus loopt.
Ook flesvoeding is moeilijker om te geven, maar het is niet onmogelijk. Meer hierover lees je in dit artikel over puppy’s met een open gehemelte.
<**< link naar artikel over puppy’s met open gehemelte>**>

Als de moeder een tekort heeft aan foliumzuur, zit er ook te weinig foliumzuur in de melk. Puppy’s of kittens met een tekort aan foliumzuur groeien vaak minder goed. Sommige fabrikanten voegen daarom extra foliumzuur toe aan de puppymelk of kittenmelk. Je kunt dit terugvinden op het label.

Dosering en gebruik

Net zoals we zwangere vrouwen extra foliumzuur adviseren, zouden ook alle fokteefjes extra foliumzuur moeten krijgen. Begin hiermee vanaf het moment dat ze loopt is, totaan de 40e dag van de zwangerschap. Langer mag ook. Een teveel aan foliumzuur wordt weer uitgeplast.

De aanbevolen dosering is 200 microgram foliumzuur voor katten en kleine honden (minder dan 20kg lichaamsgewicht).
En 400 microgram foliumzuur voor honden die zwaarder zijn dan 20kg.

Dierendrogist Foliumzuur & Vitamine B12Foliumzuur voor dieren

Dierendrogist Foliumzuur & vitamine B12
Deze pillen bevatten 439 microgram Foliumzuur en 5,9 microgram vitamine B12.

De vitamine B12 stimuleert de vorming van rode bloedcellen. Daarnaast zorgt het voor het aanmaken van een belangrijk bouwsteen van DNA, thymide. De foliumzuur uit groene bladeren draagt bij aan het verminderen van de kans op een open gehemelte bij pups en kittens. Foliumzuur Vitamine B12 is geschikt voor drachtige of zogende honden of katten.

Eigenschappen

  • Met vitamine B12 en foliumzuur
  • Draagt bij aan het voorkomen van bloedarmoede
  • Stimuleert de vorming van rode bloedcellen
  • Draagt bij aan het aanmaken van een belangrijke bouwsteen van DNA, thymide
  • Draagt bij aan het verminderen van de kans op een open gehemelte bij pups en kittens

 

Uiteraard kan je ook foliumzuur-tabletten voor mensen gebruiken. Let daarbij op de dosering. Honden kleiner dan 20 kg hebben vaak genoeg aan een half pilletje.

 

 

Vond je dit artikel nuttig?
Steun Melk voor Dieren door je Foliumzuur en andere voedingssupplementen bij ons te bestellen.

 

 

Bronnen:

 

Veterinarian Medicine & Biomedical Science, over Foliumzuur: https://vetmed.tamu.edu/gilab/research/folate-information/

Oral folic acid supplementation decreases palate and/or lip cleft occurrence in Pug and Chihuahua puppies and elevates folic acid blood levels in pregnant bitches https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23691573/

Wikivet over Foliumzuur:  https://en.wikivet.net/Vitamin_B9_(Folic_Acid)_-_Nutrition