jonge moederloze puppy vaccineren

Moederloze puppy’s vaccineren

 

Het is belangrijk om puppy’s te vaccineren, om ze zo te beschermen tegen allerlei ziektes zoals Parvo, Hondenziekte, Ziekte van Weil, Kennelhoest en Hondsdolheid.

Moederloze puppy's hebben weinig maternale immuniteit

Normaal gesproken krijgen puppy’s via de moedermelk antistoffen tegen deze ziektes, omdat de moeder is gevaccineerd tegen die ziektes. Dit noemen ze ook wel ‘maternale immuniteit’, en die antistoffen van de moeder beschermen de pups tot ze ongeveer 3 maanden oud zijn. Deze antistoffen hinderen echter de opbouw van immuniteit na vaccinatie. Bij 80 tot 90% van de pups is de maternale immuniteit op de leeftijd van 12 weken voldoende gedaald om met succes te vaccineren.

Maar moederloze puppy’s die lange tijd met de hand worden grootgebracht met kunstmelk, hebben geen of minder antistoffen via de moedermelk gekregen, en hun maternale immuniteit is een stuk lager. Het is dus zeer belangrijk om deze pups zo vroeg mogelijk te vaccineren, om een goede immuniteit op te bouwen. Maar doe het pas op een leeftijd van 4-6 weken.

Er is onderzoek gedaan, waarbij ze moederloze pups al op 2 weken vaccineerden. Dat was helaas geen succes. Het vaccin kan op zo’n jonge leeftijd het centrale zenuwstelstel aantasten. En de zeer jonge pups hebben op die leeftijd nog geen goede controle over hun lichaamstemperatuur. Eventuele koorts na de vaccinatie kan daardoor snel uit de hand lopen, met alle gevolgen van dien.

Het goede nieuws is wel: puppy’s die geen antistoffen van de moeder hebben, zijn vaak al na één vaccinatie goed beschermd tegen die ziekte. Je kunt voor de zekerheid toch het normale vaccinatieschema volgen, óf na een tijdje een titertest kunnen doen. Met een titertest kan aan de hand van wat afgenomen bepaald worden hoeveel afweerstoffen je pup heeft, en of een vaccinatie nodig is of niet. De uitslag is er vaak al binnen 30 minuten.

Hoe kunnen jonge dieren die geen colostrum hebben gekregen bescherm worden tegen ziektes?

Als de pup nog geen 24 uur oud is, kan je het 50% puppymelk geven, gemengd met 50% serum van de moeder of een ander gezonde en gevacineerde hond uit dezelfde leefomgeving.
Pups die ouder zijn dan 24 uur, zou je serum kunnen geven van een ander goed gevaccineerd dier uit dezelfde leefomgeving van de pups. Het is nogal een gedoe, en daarom alleen aan te bevelen als er bepaalde ziektes heersen in de directe omgeving van de pup. Er moet dan drie dagen achter elkaar, twee keer per dag, 3-10ml serum of plasma van het volwassen dier worden ingespoten bij de pup.
Bron: WSAVA guidelines for the vaccination of dogs and cats.

Het beste advies voor moederloze puppy's is: 'voorkomen is beter dan genezen'.

Een pup die geen moedermelk heeft gekregen is de eerste weken extra kwetsbaar voor ziektes. Zorg dat een moederloze pup voordat hij is gevaccineerd, niet in contact komt met andere honden of plaatsen die besmet (kunnen) zijn met één van de vele hondenziektes.

Meer interessante informatie over vaccinatie van pups en kittens:

http://www.dierenartsvankessel.nl/ziektepreventie/vaccinatie/pupskittens.html

 WSAVA guidelines for the vaccination of dogs and cats.