Myxomathose is voor konijnen een dodelijk virus, dat familie is van het pokkenvirus. Het wordt meestal overgedragen door stekende insekten zoals muggen of vlooien. Ook kan een konijn Myxomathose krijgen door direct contact met een ander ziek konijn.
Het eerste wat je ziet is een zwelling van de oogleden, de mond en de anus. Soms zie je ook verdikkingen in de huid. De huid van de oren kan ook dikker worden, en voelt warm aan. De verdikkingen kunnen ook aanvoelen als knobbels. Konijnen worden er zeer ziek van. Ze krijgen koorts, zijn suf, en bewegen weinig.
Vaak zwellen de oogleden zo erg op, dat het konijn blind wordt. Wilde konijnen zijn zo een makkelijke prooi voor roofdieren. Maar ook tamme konijnen zijn er ook goed ziek van.
Myxomathose is erg dodelijk. Ongeveer 90-95% van de wilde konijnen die besmet raken, zal het niet overleven. Bij konijnen die behandeld worden door een dierenarts, is de overlevingskans gelukkig een stuk hoger!
Voorkomen is beter dan genezen
Gelukkig is deze vreselijke ziekte makkelijk te voorkomen, namelijk door je konijn te vaccineren.
Dierenartsen hebben vaak 2x per jaar een vaccinatiespreekuur voor konijnen. Je konijn krijgt dan een inenting voor twee ziektes: Myxomathose en VHS/RHD.
Sommige vaccinaties werken 6 maanden, die moet je dus 2x per jaar geven. Andere vaccinaties werken 12 maanden, dus die hoeft maar 1 keer per jaar aan je konijn gegeven te worden.
Je dierenarts zal een vaccinatie paspoort meegeven. Daarin staat precies welke vaccinatie je konijn heeft gekregen en wanneer je de vaccinatie moet herhalen.
Wanneer konijn vaccineren?
Jonge moederloze konijnen kunnen vanaf een leeftijd van 5 weken worden gevaccineerd. Ze zijn dan vroeg beschermd tegen Myxomathose en VHS/RHD.
Konijnen die gewoon moedermelk hebben gedronken kunnen ook afweerstoffen via de moedermelk hebben gekregen. Het vaccin werkt dan mogelijk niet optimaal. Geef deze konijnen de eerste inenting vanaf een leeftijd van 7 weken.
Als het nodig is om je konijntjes vroeg te vaccineren, bijvoorbeeld als er een uitbraak van Myxomathose in de omgeving is, kan je jonge konijnen ook op een leeftijd van 5 weken al vaccineren, en het na 6 maanden nog eens herhalen om er zeker van te zijn dat ze goed beschermd zijn tegen Myxomathose.
Een veelgebruikt vaccin tegen Myxomathose is Nobivac ® Myxo-RHD PLUS, maar sommige dierenartsen gebruiken andere vaccinaties, die uiteraard ook prima zijn.