De navelstrengknoop
Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het is eigenlijk een heel simpele knoop, waarbij je alles één keer extra doet. Je zou deze methode om de navelstreng af te binden de één-keer-voor-de-zekerheid-methode kunnen noemen.
Het gaat net als een platte knoop, maar je doet alles één keer extra voor de zekerheid.
Normaal zou je één keer rond de navelstreng gaan, maar nu ga je twee keer met het navelgaren rond de navelstreng.
Vervolgens zou je het touwtje één keer over elkaar heen slaan voor het begin van de knoop, maar dit doe je nu een extra keer. En dan trek je het naveltouw strak om de navelstreng.
Vervolgens maak je nog een knoop voor de zekerheid. En de navelstreng is netjes afgebonden!
Welk navelgaren gebruiken?
Je kunt heel eenvoudig een flosdraadje gebruiken. Gewoon dat flosdraad dat je voor je tanden gebruikt. Het nadeel is dat het soms los komt, en dan kan worden opgegeten door je pup of kitten.
Wil je echt absolute zekerheid, dan neem je oplosbaar hechtdraad van Vicryl. Dat is stevig gevlochten draad dat goed blijft zitten om de navelstreng. En mocht het worden opgegeten, dan verteert het gewoon.
Wanneer afbinden
De meeste fokkers en dierenartsen binden de navelstreng zo snel mogelijk na de bevalling af. Maar je kunt hier best ook nog wel even mee wachten. Als je goed kijkt, zie je dat de navelstreng nog even blijft kloppen. Er wordt nog steeds bloed van en naar de pup of kitten gepompt, en het dier kan daarvan profiteren.
Het scheelt ook stress. Als er veel pups of kittens worden geboren, hoef je je niet te haasten om alle navelstrengen af te binden.
Zie voor meer informatie hierover op deze website: https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/delayed-cord-clamping-risks-benefits/
Welke plek afbinden?
De meeste fokkers gebruiken eerst een kocher-klem of arterieklem om de navelstreng dicht te klemmen. Doe dit op ca 10 cm vanaf de buik.
Dan doe je het navelgaren om de navelstreng op ca 4 cm vanaf de buik. En dan knip je tussen de klem en het knoopje de navelstreng door.