Arterieklem voor bij de bevalling van een pup of kitten

Regelmatig krijg ik de vraag van fokkers:

“Je hebt zoveel verschillende soorten arterieklemmen in de webshop. Welke arterieklem is het beste?”

Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden, want het ligt er maar zelf aan wat je prettig vindt, en wat je budget is. Krijg je maar één keer een nestje, dan zou ik kiezen voor een plastic versie. Maar ben je een regelmatige fokker, en wil je een arterieklem die lekker in de hand ligt, dan kies je voor een metalen arterieklem, of misschien zelfs wel voor de De Luxe variant.

Waar gebruik je de arterieklem voor?

Als de jonkies worden geboren, zit de navelstreng nog vast aan de placenta. Deze placenta zal vaak iets later eruit komen. Normaal gesproken zal de moederpoes of teef zelf de navelstreng doorbijten, maar als de moeder dit niet doet, zul je het zelf moeten doen. En daar kun je dus een arterieklem voor gebruiken.

Knijp op een afstand van ongeveer 2 cm vanaf de navel de navelstreng dicht. Dit kan je doen met je nagels, met een arterieklem, met een navelklemmetje of met een stukje flosdraad. Houd hem een tijdje dicht, zodat het bloed niet meer stroomt. Daarna kun je de navelstreng afknippen met een klein scherp SCHOON! schaartje. Knip naast het klemmetje, aan de kant van de placenta. Er blijft dan een stukje navelstreng van 2 cm over met het klemmetje eraan vast.

De arterieklem kan je daarna los maken, en als het goed is komt er dan geen bloed meer uit de navelstreng. Mocht het toch nog bloeden, dan kan je de klem opnieuw een tijdje erop zetten.

De navelstreng zal opdrogen en binnen een week er vanzelf af vallen.

Welke arterieklem is het beste?

Zoals gezegd is het helemaal aan jezelf. Wat je zelf het prettigste lijkt.

plastic navelklemPlastic navelklem

plastic navelklemmen zijn heel goedkoop. Je kunt ze snel bij een pup of kitten om de navelstreng vastklemmen, en gewoon even zo laten zitten. Nadeel is dat ze eigenlijk voor mensenbaby’s zijn ontworpen, en dus naar verhouding een beetje groot voor het kitten. Zo'n klemmetje is 4cm lang. Maar het werkt prima. Omdat ze zo goedkoop zijn, kun je er een aantal kopen, zodat je meerdere kittens tegelijkertijd zo’n klemmetje om kan doen. Ze kunnen wel een beetje lastig zijn om los te krijgen.

Kosten €0,95 ct per navelklemmetje. Bestel hem nu in de webshop

wegwerp arterieklemPlastic arterieklem

Een tussenvorm is de plastic arterieklem. Deze zijn ook erg goedkoop en handig in gebruik. Het bekje heeft ribbels en daarmee kun je het bijten van de moeder nabootsen. Maak meerdere kneepjes op één plek, en klik hem dan vast. Aan de achterkant van de arterieklem zit een haakje, waardoor de klem dicht blijft zitten. Zo heb je je handen vrij om een schaartje te pakken, of om je even te bemoeien met een ander kitten.

Ook bij deze klem is het handig om meerdere van zulke plastic arterieklemmen te hebben. Ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, maar je kunt ze uitkoken en later nog eens gebruiken. Bij veelvuldig gebruik zal de plastic arterieklem uiteindelijk breken.

Kosten €0,95 per plastic arterieklem. Bestel hem nu in de webshop.

arterieklem van metaalMetalen rechte arterieklem

Dit is wat de meeste fokkers gebruiken. Een metalen rechte artertieklem heeft een dun smal puntje met scherpe ribbels. Je kunt hiermee meerdere keren de navelstreng vastknijpen, zodat het lijkt op de tandjes van de moeder. Als je de arterieklem stevig vast knijpt, gaat hij aan de achterkant ‘op slot’ en blijft bij dicht zitten. Zo heb je je handen vrij voor andere zaken.

Metalen arterieklemmen zijn er in verschillende maten. Met een bekje van 2 cm of 5cm lang. Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt.

Ook zijn er verschillende kwaliteiten te koop. Wil je een arterieklem met een mooie afwerking en uitstraling, dan kies je voor de arterie-klem De Luxe. Maar een normale metalen arterieklem is net zo goed.

Kies altijd een arterieklem van roestvrijstaal, dan kun je hem uitkoken om hem te ontsmetten.

En natuurlijk kun je hem ook steriliseren met alcohol of een andere sterilisatie-vloeistof.

Metalen arterieklemmen kosten €7,95.  Bestel een arterieklem van 2cm of een arterieklem van 5cm in de webshop.
De Arterieklem De Luxe kost €13,95.

 

kromme arterieklemGebogen Arterieklem

Er zijn ook gebogen arterieklemmen verkrijgbaar. Die zijn hetzelfde als de metalen arterieklemmen, alleen is de bek gebogen. Dit is echt puur wat je zelf het handigste lijkt. De meeste mensen gebruiken een rechte arterieklem.

Een gebogen arterieklem kost € 7,95. Bestel hem nu in de webshop.

 

Vond je dit artikel nuttig?
Steun Melk voor Dieren door je melkpoeder en andere producten bij ons te bestellen.