Puppymelk en Kittenmelk – recepten met huismiddeltjes

Soms kan het lastig zijn om aan puppymelk of kittenmelk te komen. Gelukkig kan je met makkelijk verkrijgbare boodschappen, toch nog een redelijk goede puppymelk of kittenmelk maken.

Houd in gedachte: een pup of kitten kan prima 24 uur overleven op ORS. Ook dat kan je zelf maken. Zie het artikel: Wat is ORS en hoe maak je het? Je hebt dan 24 uur de tijd om goede melk te verkrijgen.

Ingrediënten die je beter niet kan gebruiken

 Er circuleren op internet allerlei recepten rond, en het is lastig te bepalen welke nu goed zijn, en welke niet. Sommige recepten komen uit Amerika, en bevatten ingrediënten zoals cornsyrup, wat in Amerika makkelijk te verkrijgen is, maar in Europese winkels niet te vinden is.

Sommige recepten op het internet bevatten Huttenkase of andere roomkaas. Gebruik dit nooit, want het kan klonten in de maag vormen.

Babymelkpoeder is ook niet geschikt voor pups en kittens. Het bevat veel te veel koolhydraten, en veel te weinig calorieën.
Gewone koeienmelk of geitenmelk bevat niet genoeg calorieën.

Huisgemaakte recepten zijn alleen voor noodgevallen

Onderstaande recepten zijn alleen bedoeld voor situaties waarin je ècht geen puppymelk of kittenmelk kunt krijgen. Lukt het niet om de ingrediënten bij elkaar te krijgen, dan zou je ook nog de kittenmelk voor puppy's kunnen maken, en de puppymelk aan kittens kunnen geven.

Het is echt voor noodgevallen. De recepten bevatten niet alles wat ze nodig hebben. Vooral het vitamine en mineralen-gehalte kan tekort schieten. De recepten bevatten ook niet zoveel calorieën als echte puppymelk of kittenmelk. Je zult dus grotere hoeveelheden en vaker per dag moeten voeren. En dan nog zullen de puppy’s en kittens langzamer groeien dan op speciaal samengesteld puppymelkpoeder. Echt voor noodgevallen, dus.

Weeg je pup of kitten 2 keer per dag, en schrijf het gewicht op. Zo kun je zien of je dier genoeg gewicht aankomt, en eventueel nog vaker een voeding nodig heeft.

Hieronder twee recepten met makkelijk verkrijgbare ingredienten én wetenschappelijke onderbouwing:

Puppymelk zelf maken

 • 40 ml volle koeienmelk of geitenmelk
 • 40 ml water
 • 1 eidooiers
 • 1 theelepels zonnebloemolie (andere plantaardige olie mag ook)
 • 300 mg calcium carbonaat

Calcium carbonaat kun je vinden in maagzuur-tabletten zoals Rennie. Maar het zit niet in alle soorten maagzuurremmers. Lees de verpakking goed of er calcium carbonaat in zit!

 • voeg er Nutridrops of een andere multivitamine aan toe (ca een kwart van een mensen-pilletje voor één nestje)

bron: Adapted from Hoskins JD: Nutrition and nutritional problems. In Hoskins JD (ed):Veterinary pediatrics: dogs and cats from birth to six months, ed 3, St. Louis, 2001, Saunders/Elsevier.

Kittenmelk zelf maken

gecondenseerde melkVoor dit recept heb je gecondenseerde melk nodig. Dit zit meestal in een blikje, bijvoorbeeld van Friese Vlag. Het is gemaakt van ingedikte volle melk met suiker. Kan je het niet vinden, gebruik dan 60ml koffieroom en voeg geen water toe. Echte koffieROOM, dus geen dingen als koffiemelk, koffiecreamer of Completa.

 • 30 ml gecondenseerde melk
 • 30 ml water
 • 40 ml volle yoghurt
 • 1 eidooier

 • voeg er Nutridrops of een andere multivitamine aan toe (ca een kwart van een mensen-pilletje voor één nestje)

bron: Adapted from Hoskins JD: Nutrition and nutritional problems. In Hoskins JD (ed): Veterinary pediatrics: dogs and cats from birth to six months, ed 3, St. Louis, 2001, Saunders/Elsevier.

Nadelen van zelf puppymelk of kittenmelk maken

Zelf puppymelk of kittenmelk maken heeft een aantal nadelen.

 • Je moet de juiste ingrediënten zien te vinden,

 • Je hebt een grotere kans op besmetting met bacteriën (denk aan salmonella uit de eieren),

 • Het is moeilijk om de samenstelling van de moedermelk na te maken,

 • Je kunt fouten maken in het recept.

Puppymelk is erg vet, heeft weinig lactose, en heeft een gemiddeld eiwitgehalte. Koeienmelk en geitenmelk hebben een hoog lactosegehalte, en bevatten veel minder caloriëen dan puppymelk.

Natuurlijk kan je dingen toevoegen aan de koeienmelk of geitenmelk, zoals in de bovenstaande recepten, maar het lactose-gehalte blijft te hoog. Een hoog lactosegehalte kan het risico op diarree vergroten.

Bewaren van zelfgemaakte melk

Werk super hygienisch als je zelf melk gaat maken. Was je handen vooraf, en zorg ook dat alle spullen die je gebruikt goed schoon zijn. Bewaar de melk in een afgesloten verpakking. Het liefst maak je meerdere porties in meerdere spuitjes, en die leg je in de koelkast. Zo is het luchtdicht verpakt.

Heb je geen spuitjes, doe het dan in een glazen potje o.i.d., dek het af met huishoudplastic en bewaar het in de koelkast. Hoe minder lucht er in het potje zit, hoe beter.

Maximaal 12u bewaren!

Geen fles of speentje in huis

 Heb je geen fles en speen in huis? Middelgrote tot grote hondenrassen kun je voeren met een gewone babyfles en babyspeen.

 Kittens en kleine hondenrassen kun je voeren met een spuitje, een pipet, een poppenflesje, etc. Kook het eerst een paar minuten uit in een pannetje met water.

Je kunt proberen of het dier de melk vanaf een theelepeltje wil drinken.

Uiteraard kun je ook proberen of ze de melk willen oplikken vanaf een klein schaaltje. Maar dit wordt vaak een kliederboel doordat ze door de melk gaan lopen. Maar als je niets in huis hebt, valt het te proberen.