Colostrum toevoegen aan de melk

Hoe voeg ik colostrum toe aan melk?

Colostrum is speciale melkpoeder dat bijzondere eiwitten (immunoglobulinen) bevat. Deze bijzondere eiwitten ondersteunen de afweer en zorgen voor een goede werking van de darmen. Als de colostrum wordt verwarmd boven de 37 graden gaan die eiwitten kapot en dat is zonde, want dan werkt het niet meer. Het kan nog steeds worden gevoerd, maar de bijzondere eigenschappen gaan verloren.

Maak eerst de melk aan zonder de colostrum, met heet water. En laat dit afkoelen. Dan pas doe je de colostum erdoor. Wanneer je het au-bain-marie opwarmt, zorg er dan voor dat het niet heter wordt dan 37 graden. Gebruik een thermometer.

Hoeveel colostrum toevoegen aan de melk?

Sommige diersoorten, zoals kittens en kangoeroes, hebben baat bij een kleine hoeveelheid colostrum door de melk. In het voorbeeld van de kangoeroes is dit 1 gram Colostrum Therapie  per 100 gram lichaamsgewicht per dag. Dit poeder kun je toevoegen aan één melkvoeding per dag, of verdelen over de verschillende porties. Net wat jij handig vindt.

Kitten en puppy's hebben baat bij ongeveer 1/5 deel colostrum en 4/5 deel melk.

Maak de melk aan, zoals je gewend bent en warm het op.
Maak de colostrum aan met een beetje lauw water totdat je een melkerig papje hebt.

Zuig nu met een spuitje 2 ml colostrum op, en 8 ml puppymelk/kittenmelk. Goed schudden en je hebt nu 10ml melk in de juiste mengverhouding.

Welke colostrum is het beste?

Kijk goed op de verpakking als je colostrumpoeder wilt kopen. Neem colostrum met een zo hoog mogelijk eiwit-percentage. 85% eiwit is een mooi percentage. Want de immunoglobulinen bestaan uit eiwitten, dat is waar het om gaat!
De ene fabrikant gebruikt biest die binnen 12 uur is afgenomen van de koe, en die bevat vaak hoge percentages eiwitten.
Andere fabrikanten gebruiken biest die tot 48 uur na de geboorte is afgenomen, en die heeft vaak een lager eiwitpercentage en dus ook minder stoffen erin die de afweer ondersteunen.