Kameel met de hand grootbrengen

Als je jonge kameel of dromedaris niet bij de moeder wil of kan drinken, zal de het met de hand moeten grootbrengen.
Gelukkig is er in Nederland heel makkelijk aan kamelenmelk te komen. Er is namelijk een echte kamelenmelkerij in de buurt van 's Hertogenbosch, waar je dagelijks kamelenmelk kunt kopen.

Kamelenmelk kopen

Bij kamelenmelkerij Smits kun je échte kamelenmelk kopen. Op deze pagina vind je alle informatie over de openingstijden: https://www.kamelenmelk.nl/kopen/

Er zijn ook een aantal verkooppunten in Europa waar je ingevroren kamelenmelk kunt kopen.

Je kunt echt een leuk dagje uit hebben op de kamelenmelkerij. Zie ook mijn blogbericht over een bezoekje aan Kamelenmelkerij Smits.

Kamelenbiest

Helaas verkopen ze geen kamelenbiest bij de kamelenmelkerij. Een pasgeboren kalfje heeft wel dringend biest nodig, om zich goed te kunnen ontwikkelen. De biest levert belangrijke voedingsstoffen voor de darmen en het afweersysteem.

Gelukkig is biest niet soort-specifiek, en kan je dus ook biest van koeien hiervoor gebruiken. Bijvoorbeeld Colostrum Therapie.

Hoe vaak voeren?

Een jonge kameel drinkt normaal gesproken de hele dag door kleine beetje bij de moeder. Het moet minimaal om het uur melk drinken. 's nachts ook. Om het een beetje dragelijk te houden, kan je 's nachts iets meer tijd tussen de voedingen doen. Werk bij voorkeur met iemand anders samen. De één gaat vroeg naar bed, en doet 's ochtends de eerste voeding. De ander gaat laat naar bed en doet 's nachts de laatste voeding.

Een voedingsschema kan zijn: 6u, 8u, 10u, 12u, 14u, 16u, 18u, 20u, 22u, 24u, 3u.

Hoe veel melk drinkt een jonge kameel?

Geef het jong kameeltje gewoon zoveel als het wilt drinken. Je merkt gauw genoeg als het niet meer wil.
Schrijf elke voeding op hoeveel het kalfje heeft gedronken, zodat je na een tijdje afwijkingen snel kunt opmerken.