Hoe houd je identieke dieren uit elkaar?

 

Heb je een nestje kittens of puppy's van een bepaald ras, dan ken je het wel: (bijna) alle puppy's lijken op elkaar.
Ook bij wilde dieren, zoals wilde konijntjes of egeltjes, lijken alle jongen op elkaar.

Om de groei en de ontwikkeling van de jonge dieren goed in de gaten te kunnen houden, is het heel belangrijk om ze uit elkaar te kunnen houden.
Maak voor elk dier apart een lijstje met het gewicht, uiterlijke kenmerken en (als je het met de hand voert) hoeveel melk het drinkt. Als je een groot nest hebt, bijvoorbeeld 14 puppy's, die met de hand moeten worden gevoerd, is het belangrijk om ze in dezelfde volgorde melk te geven. Zo zit er steeds dezelfde tijd tussen twee voedingen.

Er zijn verschillende manieren om dieren die op elkaar lijken te identificeren.

Klittenbandjes in verschillende kleuren

Voor pasgeboren puppy's en kittens kun je identificatiebandjes van klittenband gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, dus ook bij grote nesten heb je genoeg klittenbandjes. Geef elk dier een identificatiebandje om. Mocht er eentje toch eraf getrokken worden, dan weet je altijd van welk dier het komt. Zijn er twee halsbandjes tegelijkertijd los gekomen? Weeg dan de dieren. Aan de hand van het gewicht kan je achterhalen wie welk bandje om had.

De klittenband identificatiebandjes kan je gemakkelijk verstellen als de pup of kitten groeit. Houd dit goed in de gaten, want ze groeien snel!

Identificatiebandjes met veiligheidssluiting

Voor puppy's bestaat er ook speciale bandjes met een veiligheidssluiting. Als de pup ergens achter blijft hangen, schiet het bandje los. Deze zijn iets duurder dan de klittenbandjes, maar zeker erg waardevol. Vaak kan je ook een riempje vastmaken aan de puppybandjes, zodat je ze kunt uitlaten.

Voor grotere rassen puppy's kan je ook kattenbandjes gebruiken.

Heb je te weinig kleuren? Gebruik dan dubbele kleuren en markeer één van de bandjes met watervaste stift.

Nagellak ter identificatie

Dit werkt alleen voor moederloze dieren. Want de nagellak gaat er snel vanaf als de moeder haar jongen goed verzorgt en schoonlikt.

Je kunt verschillende kleuren gebruiken, of de nagellak op verschillende plaatsen aanbrengen. Doe de nagellak bij voorkeur op het voorhoofd, daar kan het jonge dier zichzelf niet goed schoonlikken. Nagellak is niet goed voor een dier als het wordt opgelikt, dus wees er zuinig mee. Zorg dat de nagellak niet op de huid komt. Jonge dieren groeien snel, en de huid onder de nagellak kan niet meegroeien. Dat is heel irritant voor het dier.

Watervaste stift in de oren

Deze methode wordt ook veel gebruikt, en is vooral handig bij kleine nestjes. Het ene dier krijgt een stip in het linker oor, de ander krijgt een stip in het rechter oor, de volgende krijgt in elk oog een stip. Etc. Je kunt ook verschillende kleuren gebruiken, maar op den duur gaan ze vervagen. Dus stip de plek elke dag nog even opnieuw aan met de stift.

 

 

 

 

 

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49