Zijn er problemen met Esbilac?

Op internet, fora en social media duiken de laatste tijd (zomer 2019) wilde verhalen op over Esbilac poeder van het merk Petag. Er zou iets mis mee zijn, waardoor eekhoorns en andere wilde dieren die ermee worden grootgebracht opeens Metabolic Bone Disease krijgen.

Wat is Metabolic Bone Disease?

MBD is een verzamelnaam voor problemen aan de botten die worden veroorzaakt door de stofwisseling. De botten worden zwakker en er kunnen vergroeiingen ontstaan. De pootjes worden krom of de rug zakt door. Meestal in de oorzaak een tekort in de voeding van calcium, forfor, magnesium of vitamine D.

Bij ons noemen we dit Rachitis of Engelse Ziekte.

Wat is er aan de hand met Esbilac?

Nadat meerdere mensen gingen klagen over Esbilac, is de productent Petag een onderzoek gestart. Waarschijnlijk is er bij één partij Esbilac iets mis gegaan met de calcium. De calcium was iets minder fijn gemalen, waardoor het niet goed meer kan worden opgenomen door de darmen. Het was wel dezelfde calcium, van dezelfde leverancier die ze altijd gebruiken.
Petag gebruikt nu weer gewoon de fijngemalen variant van de calcium, en het lijkt erop dat de problemen zich beperkten tot één batch. En ook lang niet iedereen ervoer dezelfde problemen met die batch. Mensen die andere producten door de Esbilac mengden, zoals slagroom, ervoeren geen problemen. Waarschijnlijk omdat de slagroom ook calcium en vitamines leverde.

Meer (engelstalige) informatie

Christina Clark, van Squirrels&More heeft er een mooi artikel over geschreven op haar website:

https://www.squirrelsandmore.com/pages/esbilac-by-petag-2019-concerns

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49