Jonge dieren kun je heel gemakkelijk voeren met een spuitje. Ik vind het zelf veel beter werken dan met een flesje. Een spuitje werkt nauwkeuriger. En je kunt heel precies zien hoeveel je dier gedronken heeft. Als je dier een beetje hulp nodig heeft, kun je met een spuitje hele kleine druppeltjes in de bek spuiten.
Maar er zijn nog een aantal dingen die je moet weten, om nóg prettiger te kunnen werken.
Het ene spuitje is het andere niet
Er zit veel verschil tussen de spuitjes van verschillende fabrikanten. Sommige soorten spuitjes lopen een stuk stroever dan anderen. Of ze lopen in het begin heel soepel, maar beginnen na een paar voedingen al met horten en stoten te spuiten. Aan zulke spuitjes heb je niets. Het risico op verslikking is te groot.
Het beste merk voor spuitjes om dieren mee groot te brengen is Codan. Conan maakt spuitjes met een o-ring. Dit is een hele dunne soepele rubberen ring die aan de stamper bevestigd is. Hierdoor blijft het spuitje soepel lopen, ook na veelvuldig gebruik.
Spuitjes kun je uitkoken
Het uitkoken van spuitjes is heel gemakkelijk. Trek de stamper van het spuitje eruit, en doe beide delen in een pannetje kokend water. Ook het speentje, afsluitdopje en het maatschepje kan erbij, zodat je zo hygiënisch mogelijk kunt werken. Het afweersysteem van jonge dieren die met de hand worden grootgebracht werkt namelijk niet zo goed. Dus je moet alles doen om je diertjes te beschermen.
Lees hier meer tips en trucs voor het uitkoken van speentjes, spuitjes en flesjes.
Voorkomen dat de opdruk van de spuitjes eraf gaat
De codan-spuitjes hebben één nadeel: na een aantal keren gebruik en uitkoken, gaat de inkt van de maatverdeling eraf. De codan-spuitjes zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Daarom is het voor de fabrikant niet zo belangrijk dat de opdruk met de maatverdeling na een paar keer uitkoken eraf gaat.
De inkt die ze gebruiken is zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk. Maar voor ons dierenhulpverleners is het wel lastig om niet goed te kunnen zien hoeveel melk je dier precies drinkt.
Maar daar is een eenvoudige oplossing voor! Plak breed plakband over het spuitje vóór het eerste gebruik. Het plakband houdt de inkt op zijn plaats, en het blijft goed zitten bij het uitkoken.
Een andere oplossing is om met een hobbymesje kleine kerfjes te zetten op de plek van de opdruk. Als de opdruk vervaagt, kun je nog wel de kerfjes tellen.
Hoe houd je het spuitje vast bij het voeren?
Het beste omvat je de spuit met 3 vingers, 1 vinger erboven en je duim op de stamper. Door het spuitje op deze manier vast te houden, kun je heel rustig spuiten en is het risico op doorschieten zeer beperkt.
Je kunt op deze manier zelfs de stamper een beetje tegenhouden als je een dier hebt dat heel enthousiast aan de speen zuigt. Vooral bij kittens is het heel belangrijk dat ze hard moeten werken om de melk uit de speen te zuigen. Kittens hebben een grote zuigbehoefte, en zullen op andere dingen gaan zuigen als ze niet voldoende hebben gezogen op de speen. Vaak gaan ze zuigen op lichaamsdelen van hun nestgenootjes, en dat kan tot nare plekken en verwondingen leiden. Zuigen op een doekje is ook niet goed, want dan krijgen ze teveel lucht of vezels van het doekje binnen.
Welke punt van de spuit is het beste?
Er zijn 5 soorten punten: De normale Luer punt, de Luer-Lock punt, de Monoject, de Cathetertip en de EnFit punt.
Allemaal zijn ze prima om voor dieren te gebruiken. Welke punt je het beste kunt kiezen, hangt af van het speentje of voedingssonde dat je wilt gebruiken. Dit staat in de webshop bij de speentjes geschreven.
- Luer punt: Spuitjes met een Luer-punt kun je zonder speentje of met de catac st1-speentjes gebruiken. Werkt ook goed in combinatie met sommige voedingssondes. Verkrijgbaar in veel verschillende maten.
- Luer-Lock: De Luer-Lock punt is handig, want daar passen veel verschillende soorten speentjes op. De luer-lock spuitjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten.
- Monoject: een prima dunne punt om kleine diertjes mee te voeren. Wel wat hard voor het bekje en tongetje. Je kunt er een stukje vanaf knippen als je een breder gaatje wilt. Alleen verkrijgbaar in 12ml spuitje.
- Cathetertip: Alleen verkrijgbaar als 50ml spuitje. Prima voor grotere dieren, en sommige voedingssondes passen er op.
- EnFit: Deze spuitjes hebben een speciale aansluiting voor EnFit voedingssondes. De EnFit spuitjes zijn altijd paars.
Welke maat spuit moet ik kiezen?
Dat hangt af van het diersoort en hoeveel het drinkt per voeding. Kijk in de handleiding wat je diersoort gewoonlijk per voeding drinkt, en neem dan een spuit die daar bij past.
Het is belangrijk om klein te beginnen. Dus met 1ml of 2,5 ml spuitje voor een konijntje of een kitten. De eerste dagen snapt het dier nog niet hoe het uit een speentje moet drinken, en zul je veel geduld moeten hebben en langzaam spuiten.
Ook is de keuze voor de maat afhankelijk van de grootte van je handen en wat je prettig vindt werken. De één kiest voor een 20ml spuit, en voert daar verschillende dieren uit één nestje mee. De ander vindt een 2,5ml spuitje het lekkerste werken, en zuigt daarmee steeds nieuwe melk op, als je meerdere dieren moet voeren.