Voedingssondes voor dieren. Hoe kies je de juiste?

Bij Melk voor Dieren hebben we veel verschillende soorten voedingssondes in de webshop.

Voor de één een zegen: want we hebben altijd wat je zoekt! Maar een ander kan misschien door de bomen het bos niet meer zien.
Met dit artikel helpen we je graag om een goede keuze te kunnen maken.

Wat is beter? Een doorzichtige sonde of een rubberen sonde? Welke maat moet je nemen?

Braun sondeDoorzichtige sonde of rood rubber?

Voedingssondes zijn er in twee soorten: rode rubberen sondes en doorzichtige voedingssondes. De rubberen sondes voelen vaak wat soepeler aan, maar hebben als nadeel dat je niet kunt zien wat er in de sonde gebeurt. Elke sonde wordt soepeler als je het in een bak warm water legt. De sonde is daarna gemakkelijker in te brengen, en het is comfortabeler voor je dier.

Bij een doorzichtige sonde kun je beter zien of de sonde goed schoon is.

De doorzichtige sondes passen ook beter op een klein spuitje omdat ze een betere aansluiting hebben. De rode sondes zijn gemaakt voor op een spuit met cathetertip, maar die spuiten zijn erg groot. Als je een stukje van de rode sonde afknipt, past het beter op een spuitje met normale punt.

Welke maat sonde moet ik hebben?

De maat van voedingssondes wordt uitgedrukt in "Charrière" of CH. Dit is een speciale maat voor de buitendiameter van een naald of sonde.
De waarde van één Ch is ongeveer  ⅓ mm. Dus een sonde met CH 4, heeft een doorsnede van 1,3mm.

Voor kittens en alle dieren die kleiner zijn dan kittens: altijd de kleinste maat nemen. Hoe dunner de sonde, hoe comfortabeler het is om in te brengen.
Voor pups wordt meestal een maat van CH5 (1,6mm) of CH 6 (2mm) gebruikt. Het hangt bij puppy's natuurlijk ook sterk af van het ras.

Ook de lengte van de sonde is van belang. Een te lange sonde is niet lekker om mee te werken.
Onze kleinste, kortste sonde is deze.

 

Handleiding voor het inbrengen van een voedingssondes

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een sonde moet inbrengen.
Ik ben geen fan van sondevoeding. Als een dier niet wil drinken is het beter om te achterhalen wat er aan de hand is, dan om met dwang voeding in de maag te stoppen.

Ik adviseer altijd om dat aan je dierenarts te vragen of hij/zij je dat kan leren. Het is zeer belangrijk dat je de sonde goed plaatst en nauwkeurig werkt. Als het een keertje mis gaat, kan er een longontsteking ontstaan die dodelijk is. Ook kan de slokdarm of de maag beschadigd raken als je veelvuldig een voedingssonde gebruikt.

Tips voor sondevoeding

Ookal ben ik geen fan van sondes, heb ik wel een aantal nuttige tips, voor als je tóch een sonde wilt gebruiken:

Eenvoudige test of je in de maag of longen zit

Nadat je de sonde hebt ingebracht, sluit je een leeg spuitje aan op de sonde. Trek het spuitje naar achteren. Komt hij vol met lucht? Dan zit je in de longen, want daar is veel lucht.
Trek je aan het spuitje en plopt hij meteen weer terug naar voren, dan is er een vaccuum. De sonde zit in de maag. In de maag is geen lucht, dus daarom vult het spuitje ook niet met lucht.

vul de sonde eerst met water

Vul de sonde eerst met water, en sluit dan een spuit met melk aan. Het eerste dat er dan in de maag komt is water. Mocht je verkeerd zitten, dan komt er water in de de longen. Het diertje zal gaan hoesten en proesten, en het is absoluut niet prettig voor je dier. Maar het is ‘slechts’ water, in plaats van plakkerige melk. Water doet veel minder schade.

Vul de spuit met precies de juiste hoeveelheid melk

Maak de melk aan met water, zoals op de verpakking staat. En kijk goed in het voedingsschema hoeveel melk je dier nodig heeft. Vul de spuit met precies die hoeveelheid melk. Zo kun je nooit overvoeren of doorschieten.
Een algemene richtlijn is 5% van het lichaamsgewicht per maaltijd. Dus 5 ml melkvoeding per 100 gram lichaamsgewicht. Maar dit kan per diersoort verschillen.

Neem de tijd

Het is niet lekker voor het dier om in één keer een volle maag te krijgen. Spuit de melkvoeding langzaam door de sonde. Neem de tijd, spuit langzaam en neem er bijvoorbeeld 10 seconde de tijd voor om de spuit met voeding te legen.

Sluit een voeding af met water

Een voedingssonde kan gemakkelijk enkele milliliters melk bevatten. Het hangt een beetje af van de maat en de lengte, maar zelfs de allerkortste dunste voedingssonde bevat wel een ml inhoud. Die melk moet ook in de maag terecht komen!
Spuit daarom na de voeding ook nog een beetje water in de sonde. Heb je een doorzichtige sonde? Dan kan je goed zien tot hoe ver het water komt.

Sondes reinigen

Voedingssondes zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Maar met acht voedingen op een dag wordt het een duur grapje als je steeds een andere sonde moet gebruiken.
Spoel de sonde na ieder gebruik meerdere keren goed door met water, zodat er geen melkresten in achterblijven. Dat doe je eenvoudig door een spuitje met water te vullen, en die op de sonde aan te sluiten. Met doorzichtige sondes is dat een stuk makkelijker te zien dan met rode rubberen sondes.

Sondes kun je uitkoken. Vul de sonde vooraf met water, en leg het in een pannetje met kokend water. 5 minuten koken is genoeg.

Werk zo hygiënisch mogelijk. Leg de uitgekookte sonde niet op tafel of het aanrecht, maar in een schoon (uitgekookt) bakje. Dieren die met de hand worden grootgebracht krijgen geen afweerstoffen via de moedermelk. Ze krijgen daardoor een zwak immuunsysteem. Dus wij verzorgers moeten extra opletten voor bacteriën en extra schoon werken!

Bekijk onze voedingssondes in de webshop

We hebben voedingssondes van 1 mm doorsnede, tot sondes van 6 mm. De kortste sonde is 35 cm, de langste voedingssonde 80 cm. En alles er tussenin.
Bekijk ze in onze webshop.

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49