Een wilde muis met de hand grootbrengen

 

Een verslag door Claudine

Simbad, het wilde muisje, was bij ons in de tuin gevonden. Helaas had een kat het nestje ontdekt, en waren de 5 broertjes/zusjes gewond geraakt. Alleen Simbad had de kattenaanval overleefd.

Wat geef je een jonge wilde muis te eten?

Natuurlijk gebeuren dit soort dingen precies in het weekend, en was ik er helemaal niet op voorbereid.

Ik had snel een warmtematje en goede melk nodig. De enige optie die ik had was om Biologische geitemelk te halen.‎ Deze is vol van smaak en goed om een babymuis ermee te voeden.

Bij Melk voor Dieren heb ik een infrarood warmtemat, een klein zakje FoxValley 30/50 en een zakje Rehydration besteld.

Een slaapplek voor Simbad

Jonge muizen hebben warmte nodig, dus ik was blij met het warmtematje dat ik had besteld. De Warmtemat is veel te warm om je muisje er direct op te leggen dus ik deed eerst een lapje om het harde plastic matje. Ik sloot het dicht met plakband en daarna sloeg ik er een gastenhanddoekje twee keer ‎eromheen. Dit deed ik in een passende schoenendoos. Daarop had ik nog een klein zacht warm lapje, zodat de muis eronder kon kruipen. Kijk uit dat de muis niet onder de handdoek kan kruipen want dan stikt hij en gaat dood! En blijf steeds controleren of alles goed met het muisje gaat.

Jonge wilde muis in de palm van een handDe melk klaarmaken

Ik begon dus met volle biologische geitenmelk uit de supermarkt. Dit vond Simbad het lekkerst. Daar heb ik hem 4 dagen mee gevoed, totdat ik kon overstappen op de FoxValley 30/50. De overstap deed ik geleidelijk. Ik nam 6 theelepels FoxValley, met 4 theelepels heet gekookt water, en deed daar nog 2 theelepels geitenmelk bij voor de smaak, omdat Simbad dit het lekkerste vond.

Dit mengsel zette ik eerst in de koelkast. Dit was een tip van Angela. Zo wordt het wat dikker en lekkerder op smaak. Later nam ik 2 theelepels van dit mengsel en de rest liet ik in de koelkast voor een volgende keer.

Die twee theelepels melk deed ik in een kopje, en dat kopje zette ik weer in een grotere kop die met heet gekookt water was gevuld. Zo kon het au-bain-marie op temperatuur komen.

Melk geven aan een jonge muis gaat niet met een speentje

Voeren deed ik met het allerkleinste penseel dat ik kon vinden. Een grotere penseel werkt niet, want die heeft teveel melk en dan kan er melk in zijn neus komen. Ik doopte de penseel in de melk, en door de penseel over mijn pols te strijken, kon ik voelen of de temperatuur goed was. Ik legde een grote handdoek op mijn schoot en ik pakte hem uit zijn kooitje.

Terwijl ik het blinde muisje naakt op me hand had zorgde ik wel ervoor dat mijn handen elke keer gewassen en warm waren. Ik deed een nachtlamp aan en ik deed een vergrootglas bril op. Die je kan kopen bij de Action of Dirk van Den broek, enz. Die vergrootglas bril is belangrijk omdat mijn muisje zo klein was. Zo kon ik goed zien of het penseeltje met melk goed in zijn mondje ging, en dat het niet per ongeluk in zijn neus kwam. Want als dat gebeurt gaat het niesen en kan het een longontsteking krijgen.

Een jonge muis voeren is veel werk!

Omdat het muisje zo klein is heb je super veel tijd nodig om hem te voeden. Ik voerde hem om de twee uur, en ik was per keer een half uur tot een uur bezig om hem te voeden. Dus een penseeltje melk geven, even wachten tot het verwerkt was en daarna weer een penseeltje melk. Per keer dat ik hem voedde ‎nam hij 6 tot 14 penseeltjes.

De ene keer nam hij minder dan de andere keer. Ik kon merken of hij nog honger had, omdat hij dan tussen mijn vingers dook en aan mijn velletje sabbelde. Hij dacht dat dit drinken was, en daardoor wist ik dat hij nog honger had. Ook merk je het snel als hij genoeg heeft, want dan wil hij zijn bekje niet open doen.

Na het voeren:  poepen en schoonmaken

Tijdens het voeren had ik ook een afgekoeld kopje gekookt water en wattenstaafjes bij me. Met het wattenstaafje doopte ik het in het water ‎en depte ik het even af op de handdoek. Met het vochtige stokje streek ik zacht over zijn buikje heel voorzichtig ook over zijn poepertje. Zo kun je zijn ontlasting op gang te brengen, want in natuur doet zijn moeder dit ook.

Zijn ontlasting heeft een soort maisgele kleur. Een soort mosterd-kleur. Maar dat is allemaal goed :-).

Als ze ouder worden, vanaf ongeveer 3 weken oud, gaat de keutel donkerder van kleur worden.

Een muis met de hand grootbrengen is een zware klus

Ik moest dit proces elke twee uur herhalen en gebruikte mijn alarmklok erbij. Ook ‘s nachts heb ik dit moeten doen!!!! Je nachtrust gaat eraan en je zal eruit zien als een zombie :-) maar ik heb doorgezet.

Naarmate Simbad ouder werd vroeg hij ook minder drinken. Dus bij dag 18 kon ik merken dat hij binnen 10 minuten klaar was met drinken en niet meer wilde.  Dus ik kon ‘s nachts sneller slapen en hoefde niet meer een halfuur tot een uur te wachten tot hij klaar was met drinken. Maar ik bleef mijn alarmklok blijven gebruiken met om de 2 uur blijven voeden.

Overstappen op vast voedsel

Wilde muis in handpalm in een kooi met voedsel

Toen hij 21 dagen oud was merkte ik dat hij ook zelf ging eten. Ik had speciale koekjes voor mensenbaby’s gekocht. Dat lustte hij wel. Ik heb ook pap uitgeprobeerd, en fijngemaakte groente, maar dat moest hij niet. Hij wilde alleen dat koekje. Ik heb druiven geprobeerd, waar ik de pitjes uithaalde. En ik heb mini muizenvoer besteld bij Zooplus. Dat was de enige winkel die mini muizenvoer verkocht. Er zaten ook garnaaltjes in de mix. Heerlijk vond hij die...

Ik bleef proberen of hij nog zijn melk wilde hebben, want zolang ik niet zag dat hij water dronk, bleef ik melk aanbieden. In een heel klein dopje deed ik water en in ene had meneer het door en zag ik hem drinken.

Dus mijn taak zat er na 22 dagen op...

Natuurlijk ging ik ‘s nachts nog wel controle houden hoe het met hem ging. Na 30 dagen heb ik zijn warmtematje uit gezet.

Huisvesting voor een wilde muisEen wilde muis in een plastic kooi

Ik ben gaan zoeken naar de juiste materiaal waar hij in kon slapen en lopen. Bij Zooplus verkopen ze een soort wc-papier snippers. Dat is goed en hij krijgt dan geen stof in zijn neus. Ik knipte lapjes van oude shirts zodat hij daar een lekker nestje van kon maken.

Ik had een oude hamsterkooi met tralies aan de bovenkant. Ik deed gaas over de tralies heen, want zo’n muisje kan makkelijk ontsnappen door de tralies.

Ik heb voor de muis een glazen bak gekocht, met bovenop een speciaal rooster met gaatjes van 3 mm. Dat is een perfecte bak om een wilde muis in te houden, want terug naar de natuur kan hij helaas niet meer. Dat zou hij niet overleven.

We zijn nu 6 weken verder en met Simbad de muis gaat het goed. Hij is nog steeds handtam en herkent me goed. Hij zit graag in mijn hand te slapen. En hij vind het heerlijk als ik hem onder zijn kin kriebel. Hij is totaal niet bang van mij en wordt wild als hij me ziet.

Hopelijk heeft men wat aan deze info.... en natuurlijk mijn dank aan Angela. Anders was het me nooit gelukt.  

Groetjes,

Claudine

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49