Vaderrat kun je het beste scheiden van de moeder

In het tijdschrift Animal Technology and Welfare (april 2016) stond een interessant artikel over jonge ratjes. Ze hebben onderzocht of het bijvoeren van de moeder tijdens de zwangerschap invloed heeft op de groei van haar jongen. Dat blijkt weinig invloed te hebben. Als je goed voer geeft, hoef je tijdens de zwangerschap geen extra voedingssupplementen of Beaphar Lactol te geven aan de moeder.

Wat wèl van grote invloed bleek te zijn, is of je de ouderdieren bij elkaar laat of niet. Het wegnemen van de vader voor de bevalling, heeft een grote positieve invloed op de ontwikkeling van de jongen. Opnieuw zwanger zijn terwijl de moeder een nestje rittens moet voeden, vergt zoveel van haar, dat de jongen minder goed groeien.

Op een leeftijd van 1,5 week wegen de jonkies van zwangere moeders gemiddeld zo'n 19 gram. Terwijl de jonkies van niet-zwangere moeders dan al gemiddeld 23 gram wegen.

Op een leeftijd van 3 weken is het verschil nog groter. De jonkies van zwangere moeders wegen ca 27 gram, en de rittens van niet-zwangere moeders wegen dan al ca 45 gram.

Dit zal waarschijnlijk ook gelden voor andere diersoorten die snel en vaak zwanger worden. Zoals konijnen, hamsters, muizen en andere knaagdieren.