Heeft u ook kangoeroemelk?

Baby kangoeroe wordt met de hand grootgebracht

De afgelopen weken (2012) werd ik veelvuldig gebeld en gemaild over kangoeroemelk. Het blijkt dat de kangoeroemelk van Wombaroo en Biolac niet gemakkelijk te verkrijgen is. Australische verkooppunten mogen hun melkproducten niet aan Europa leveren. Amerikaanse verkooppunten doen dit wel, maar vervolgens komt het maar moeizaam door de douane. Soms duurt het wel 6 weken voor men de melk ontvangt. In sommige gevallen wordt het melkpoeder in beslag genomen bij de douane.

Het is dus zaak om een goed alternatief te vinden en dat lijkt lastig.

De meeste melkpoeders, zoals puppymelk of kittenmelk, bevatten veel lactose. En dat kunnen kangoeroes en wallaby's niet goed verteren. Er zijn aanwijzingen dat deze dieren daar blind van kunnen worden, alhoewel andere studies weer het tegendeel beweren. Hoe het ook zij: in hun moedermelk zit geen lactose, maar wel veel galactose. Onze visie is dat de samenstelling van de poedermelk zoveel mogelijk overeen moet komen met de moedermelk.

Op het internet zijn veel studieverslagen over kangoeroemelk te vinden. Die heb ik verzameld en bestudeerd. Kangoeroemelk verandert steeds van samenstelling naar mate de joey ouder wordt. In het begin is het vooral de verhouding in water en vaste stoffen dat verandert. Pas als de jonge joey uit de buidel gaat en ook zelfstandig eet, verandert de melk zeer sterk in de vet-, eiwit- en koolhydraat-verhouding.

De oplossing bleek eigenlijk heel eenvoudig. Je neemt een speciale melkpoeder met zo min mogelijk koolhydraten (FoxValley 30/50), zodat je meteen van die lactose af bent. En je voegt daar weer galactose** aan toe tot je ongeveer de juiste verhoudingen krijgt. Zo krijg je een complete kangoeroemelk die ook kan meegroeien met de behoeftes van de jonge kangoeroe. Meer informatie en een voedingsschema voor jonge kangoeroes vind je hier.
We hebben in onze webshop een speciale afdeling met producten voor de kangoeroe of wallaby.

De eerste jonge kangoeroes testen nu deze melk. Binnenkort plaats ik hier een verslag over hoe het met ze gaat.

** Later kwamen we er achter dat je in plaats van Galactose beter Maltodextrine kon gebruiken. Dat is nog beter te verteren, en bovendien stukke goedkoper. Uit ervaringen bleek later dat Dextrose nog beter werkt dan Maltodextrine.

Handleiding voor het grootbrengen van een kangoeroe of Wallaby

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49