Het belang van goede biest

 

col o catDe eerste melk die jonge dieren van hun moeder te drinken krijgen noemen we biest of colostrum. Deze biest is heel anders dan de gewone melk. Biest is vaak wat dikker en geler van kleur en bevat veel afweerstoffen, zout en vitamines. Biest bevat meer vet dan gewone melk. Een pasgeboren dier heeft veel energie nodig, dus de extra vet uit de biest komt dan goed van pas. Het zout in de biest zorgt ervoor dat de darmen beter gaan werken en de extra vitamines zijn natuurlijk ook erg goed voor het jonge dier.

Maar het belangrijkste zijn de afweerstoffen in de biest.

Wat zit er in colostrum?

Een groot gedeelte van de eiwitten in de biest bestaan uit afweerstoffen zoals immunoglobulinen en albuminen. Normaal gesproken worden deze eiwitten in de darmen afgebroken, maar bij zeer jonge dieren kunnen deze stofjes wel door de darmwand worden opgenomen in het lichaam. Daar helpen ze bij het afweersysteem tegen ziektes. Een dier dat dus geen biest heeft gedronken, zal dus sneller ziek worden.

12 tot 36 uur na de geboorte verandert er iets in de darmwand, waardoor de afweerstoffen niet meer door de darmwand kunnen. De afweerstoffen worden afgebroken tot gewone aminozuren en helpen niet meer bij de afweer tegen ziektes.

Wanneer de moeder dus tijdens of vlak na de bevalling overlijdt, of helemaal geen melk geeft, is het belangrijk snel biest te geven aan de jonge dieren. Dit mag ook biest zijn van een andere diersoort. Is er geen verse biest beschikbaar, kies dan voor een biest in poedervorm zoals Col-o-Cat, Col-o-Dog of Col-o-Roo van Sanobest.

Bestel Colostrum in onze webshop.

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49