jonge kangoeroe met de hand grootbrengen - joey in voetenzak

Hoe gaat het met de jonge kangoeroes?

In 2012 hebben we in samenwerking met diergaarde Blijdorp een nieuwe melkmix voor kangoeroes en wallabies bedacht. De melkpoeders uit Australie van Wombaroo zijn erg lastig te importeren en worden soms niet doorgelaten door de douane, dus er was een alternatief nodig.

Die alternatieve kangoeroemelk hebben we gevonden in een combinatie van lactosearme melk van FoxValley 30/50 met galactose** en druivensuiker. De eerste kangoeroes hebben het uitgetest en hun eigenaren hebben me regelmatig op de hoogte gehouden. Iedere keer als er een vraag kwam, zocht ik het voor ze uit. En als ze tips hadden, zette ik het meteen op de website. Zo groeit de handleiding voor het grootbrengen van jonge kangoeroes en wallaby's keer op keer.

Janke van der Kaap begon als een van de eersten met de melk en heeft steeds uitgebreid verslag gedaan. Ze heeft al meerdere malen jonge wallabies met de hand grootgebracht. Zij had in april 2012 een jonge wallaby van maar 344 gram en nog helemaal onbehaard. Ze was begonnen met melk van Greenheart, maar na een paar weken ging dat niet lekker. In juli schrijft ze het volgende:

"Het leek probleemloos tot afgelopen vrijdag. Ze begint uitdrogingsverschijnselen te krijgen, erg gerimpeld vel en wil niet meer staan.

 

Daarom zondag  1 op 3 (1 eetl melk en 3 eetl water) om maar zoveel mogelijk voedingstoffen binnen te krijgen en nu maandag dus begonnen met ORS toe te dienen.

Jonge onbehaarde wallaby in voetenzakVorige week heeft ze erg veel geplast, goed gedronken, maar vanaf vrijdag erg rimpelig en gaat per dag achteruit. Eerst  sprong ze steeds al rond na het eten en kan nu niet staan 's morgens. Vandaag bij de apotheek ORS gehaald, 1 zakje moest ik oplossen in 200 ml water, en dat gebruik ik nu als basis voor de melk, Ze heeft zojuist de eerste voeding met FoxValleymelk gehad. Hoop dat het gaat werken, ze wil gelukkig wel drinken. Gras en brokjes kan ze nog niet verwerken, ze heeft wel al voortandjes maar nog geen kiezen…. "

Een paar dagen later schrijft ze:

"Vanmorgen om 8 uur was ze weer wat helderder en met hulp van mij kon ze weer een beetje staan en krabben (droog velletje jeukt ) en heeft ze weer redelijk gedronken, nog niet zoveel als anders maar toch, en ze begon ook weer wat te knabbelen, maar ze kan nog niets met wortel of appel worden, ze heeft nog geen kiezen… Voorlopig ga ik door met ORS, heb bij de apotheek nog extra pakjes opgehaald…. "

En een paar weken later:

"Het moet zich eerst nog aantonen of de FoxValleymelk werkt, want ze is nog steeds niet volwassen…… Tot nu toe lijkt het goed, maar moet even afwachten hoe het gaat.

Inmiddels weegt ze 1500 gram, dus gaat goed, en beginnen haartjes te komen, maar ze heeft nog een lange weg te gaan."

Heel handig, mevrouw Van der Kaap heeft een elektrisch verwarmde voetenzak omgebouwd tot buidel. Hierin heeft de jonge Snoopy een lekker veilig en warm plekje.
In juli 2012 schrijft ze:

"Heb Snoopy inmiddels in een bench gezet met de voetenzak, maar goed ook, want zaterdag was ze er voor het eerst uitgeklommen. Beetje paniek was er wel, zat heen en weer te springen in de bench, maar vanmorgen lag ze ook weer in haar blote bastje op de slaapzakje in de voetenzak, dus nu kan ze de weg terug wel vinden, maar ze heeft nog te weinig haar om bloot te slapen. Om 6 uur geef ik hem melk en dan  om 9 uur  na het voeren van mijn andere dieren en in die tijd klimt ze er uit. Dus zij komt steeds een stap verder. "

In september krijg ik weer een mail. Het is zo leuk om steeds te horen hoe het met Snoopy gaat. En hij doet het fantastisch!

"Ik wil graag weer  melk bestellen, Aangezien de kangoeroe nog niet groot is, ze heeft al wel haar, maar nog niet een vacht, moet ze voorlopig nog aan de melk blijven. Ze kan ook nog niet alleen naar buiten, daarvoor is ze nog te klein. Ze weegt nu een dikke 3 kilo en gaat nog steeds mee naar kantoor. Ze eet nu ook al wat gras en brokjes.

Na het drinken laat ik haar altijd even rondrennen op de showroom, het gaat verder prima met haar. Ze kan al razendsnel springen en springt ook overal op, zoals op de vaatwasser deur."

Het is inmiddels november 2012 en ik krijg weer een mail. Snoopy gaat overdag mee naar het werk en scharrelt vrolijk rond in de showroom. Tot grote verrassing van de klanten.

"Het gaat verder goed met Snoopy, weegt in middels een kleine 6 kilo, maar ze zit nog veel in de buidel overdag, ze is nog steeds binnen, omdat ik bang ben als ik haar nu buiten zet, met dit weer dat ze binnen een 14 dagen wegkwijnt. Ze doet het heel goed en krijgt nog maar 4 x per dag melk, 1 eetl op 4 eetl water en verder gras, hooi en kangoeroevoer. Op de foto zie je dat ze al meehelpt op de showroom van de haarden.

Ja Snoopy doet het echt goed, lijkt nu echt op een kangoeroetje, dat kon je de eerste maanden nog niet zeggen. En ze is ontzettend lief.
Ik geniet er veel van, want nu is het werk met haar wat minder zwaar en geniet ik er wat meer van. Ze laat zich wel aaien, maar niet door iedereen, ze heeft wel verschil in mensen(reuk)."

En in februari 2013 schrijft ze tot slot:

"Ik wilde je nog even laten weten dat het heel goed gaat met mijn kleine kangoeroetje Snoopy, ze krijgt nu nog 2 keer per dag een beetje melk, ze is nog in huis, maar kan al naar buiten, maar de overgang is nu te groot ivm temperatuur. Het zal eind maart zijn dat ze naar buiten kan, dat zal ontzettend wennen zijn, voor mij.

Nu zit ze overdag in een hele grote bench en 's morgens en 's avonds. En als ik thuis ben mag ze vrij rondlopen en dat gaat prima. Ze is zindelijk, doet haar behoeftes op een krant, die ik ook op de bodem van de bench heb gelegd en 3 keer per dag verschoon.

De melk is goed geweest. Ik ben je zeer dankbaar voor de info."

 

Lees hier de handleiding voor jonge kangoeroes en wallaby's.

 

** Later kwamen we er achter dat je in plaats van Galactose beter Maltodextrine kunt gebruiken. Dat is nog beter te verteren door de jonge kangoeroes en bovendien veel goedkoper. Maltodextrine is ook een belangrijk bestanddeel van Wombaroo en Biolac melk voor kangoeroes.

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49