Handleidingen voor het grootbrengen van jonge zoogdieren

Degoe

Jonge degoes met de hand grootbrengen

De informatie over het grootbrengen van jonge degoes is samengesteld door Degutopia.

De teksten zijn vertaald door Rianne Stolwijk van vertaalbureau Spelled Out.

 

 

Probeer alleen een degoejong met de hand groot te brengen als je geen andere keus hebt. Ook al doe je nog zo je best, je kunt de zorg die een moederdegoe geeft nooit vervangen. Soms is het echter nodig om in te grijpen. Mocht je met zo’n situatie te maken krijgen, dan vind je hier tips voor het met de hand grootbrengen van een degoejong, die zijn overlevingskans vergroten. Bedenk echter dat wanneer een jonkie met de hand moet worden grootgebracht, zijn kans om te overleven toch al niet groot is.

Huisvesting en warmte voor jonge degoes

Om verweesde degoe jonkies de grootste overlevingskans te bieden moet je zorgen dat ze kunnen beschikken over de drie belangrijkste dingen, namelijk: warmte, voedsel en hygiënische verzorging. Deze opsomming geeft de volgorde van belangrijkheid aan.

Je eerste taak is dus ervoor te zorgen dat het jonkie warmte krijgt. Idealiter gebruik je hiervoor een couveuse die ingesteld is op de lichaamstemperatuur van een degoe (37 graden Celsius). Het is van groot belang dat je deze temperatuur constant houdt, want jonkies kunnen in de eerste weken van hun leven (totdat ze ongeveer 8 dagen oud zijn) hun lichaamstemperatuur niet zelf reguleren. Zelfs een temperatuursverandering van een paar graden zorgt ervoor dat het jong veel energie verspilt om zijn temperatuur op peil te houden. Als je geen couveuse bij de hand hebt, maak dan een nestje bovenop een kruik met warm water of een warmtekussen dat je kunt opwarmen in de magnetron en wikkel het jong in een handdoek. Je moet de kruik/het kussen regelmatig opnieuw opwarmen om deze op temperatuur te houden.

Het is aangetoond dat degoe jonkies hun eigen lichaamtemperatuur bij kamertemperatuur kunnen reguleren wanneer ze een gewicht tussen de 24 en 25 gram bereiken. Dit gewicht is een cruciaal punt in de ontwikkeling van het jong. Het is daarom extra belangrijk om een jonkie dat je met de hand grootbrengt elke dag te wegen om zijn vooruitgang vast te stellen.

Speciale melk voor degoes

Natuurlijk is degoemelk het beste, maar als er geen melk van een zogend vrouwtje beschikbaar is, kun je in plaats daarvan flesvoeding voor hondenpuppies gebruiken. Degutopia raadt “Sherleys Lactol”  ten zeerste aan voor degoe pups, omdat ze veel succes hebben geboekt met dit product.

Sherley's Lactol is overgenomen door Beaphar. Die verkoopt het in Nederland onder de naam Beaphar Lactol (voor puppies) of Beaphar Knaagdier- & Konijnenmelk. Meng 15 gram poeder (6 maatschepjes uit de verpakking) met 35 ml heet water. Goed schudden en laten afkoelen tot 35-38 graden.

Een andere aanrader is Esbilac-poeder of FoxValley 32/40. Deze melkpoeders moeten gemengd worden met 1 deel poeder en 5 delen water. (een deel kan zijn een maatschepje, koffieschepje, een dopje)

Hele jonge degoes die niet of nauwelijks melk van hun moeder hebben gekregen, geef je het beste biest of colostrum therapie.

Zo moet je de melk aanmaken

Afhankelijk van welke melk je gebruikt, moet je de melk voor degoes als volgt aanmaken:

Beaphar Sherleys Lactol: 1 volle theelepel Lactol-poeder met 10 ml water.

Esbilac of FoxValley 32/40: 1 deel poeder met 5 delen water.


Een 'deel' is een maatschepje. De grootte van het maatschepje maakt niet uit. Een koffieschepje of ander keuken-maatschepje is vaak prima.
Schep de melkpoeder en strijk het af. Er mag geen bergje op de maatlepel liggen.

Het beste kun je heet water gebruiken van ongeveer 80 graden Celcius. Meng het water rustig door de melkpoeder. Als je té hard schudt of roert, kunnen de vetten in de melk juist gaan klonteren.

 Laat de melk minstens 4 uur staan in de koelkast. Zo heeft het poeder rustig de tijd om al het water goed op te nemen. Hierdoor wordt de melk gemakkelijker te verteren en heb je minder problemen zoals diarree bij jonge dieren.
De aangemaakte melk kan 24 uur bewaard worden in de koelkast.

Voordat je gaat voeren, warm je de melk au-bain-marie op tot lichaamstemperatuur. Je kunt ook een flessenwarmer voor baby's gebruiken.
Gebruik geen magnetron om de melk op te warmen. In zulke kleine hoeveelheden gaat de melk snel koken en verpietert de melk.

Meer (engelstalige) informatie op www.ewildagain.org.

Overige benodigdheden voor het voeden

 

Warmtebron

Warmte is erg belangrijk voor jonge degoes. Gebruik een couveuse (37 graden), Snugglesafe, warmtelamp of kruik. In onze webshop vind je veel artikelen om jonge degoes warm te houden.
Zie ook het algemene artikel over warmte.

Spuitje

Gebruik om te beginnen een 1ml spuitje. Later kan eventueel worden overgestapt op een grotere maat.
Kies bij voorkeur voor een o-ring spuitje. Deze hebben een kleine rubberen ringetje in plaats van een groot rubberen dopje als zuiger. Door de dunne o-ring loopt het spuitje soepeler.

Speentje

Gebruik een klein spits speentje dat goed in het bekje past. Bijvoorbeeld de Miracle Nipple of het konijnenspeentje.

Wattenstaafjes

Deze worden gebruikt om de degoejongen te helpen poepen en plassen.

De meeste van bovenstaande producten zijn te verkrijgen in onze webshop.

 

Voedingsschema jonge degoe

Wanneer het mengsel klaar is moet het weer worden opgewarmd tot lichaamstemperatuur (niet warmer) voordat je begint met het voeren. Daarna moet je de melk rechtstreeks in de mond van het jong druppelen met behulp van een spuitje of een zuigfles met een kleine speen. Naar verluidt drinken jonkies tussen de 5 en 7 procent van hun lichaamsgewicht in flesvoeding per voeding. Hou er rekening mee dat in melk die niet afkomstig is van een degoe, het melkhormoon dat de zuigreflex bij het jong opwekt ontbreekt. Het kan daarom moeilijk zijn om een pasgeboren degoe direct uit een pipet te laten drinken. Verder ontbreken de afweerstoffen die nodig zijn om de ontwikkeling van het jong te stimuleren.
 
We wijzen er nogmaals op dat een jonkie elke twee uur gevoed moet worden, de hele dag door (en dus ook ’s nachts). Je begrijpt dat hier toewijding voor nodig is. Na elke voeding moet je het jong helpen om zijn blaasfunctie op pijl te houden door met een wattenstaafje zachtjes over de anale en genitale zone te wrijven. Dit stimuleert het plassen. Verwijder urine en uitwerpselen regelmatig uit het nest.

Hoe moet je een jonge degoe vasthouden tijdens het voeren?

Jonge dieren wikkel je het beste in een doekje. Het houdt ze warm, en ze zullen minder friemelen. Veel dieren vinden het fijn om de oogjes bedekt te hebben tijdens het drinken. En met het doekje heb je altijd een puntje vrij om het bekkie mee af te vegen.

In onderstaand filmpje zie je hoe een hermelijntje gevoerd wordt met een spuitje en een konijnenspeentje. Een jonge degoe is weliswaar kleiner, maar je kan dezelfde techniek, de pengreep, ook toepassen op een degoe:

 

 

Spenen (ontwennen van melkvoeding)

Omdat het jong zo veel voedingen nodig heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk, eerder dan normaal, met het spenen te beginnen. Idealiter start je aan het begin van de tweede week met het spenen, maar dit is afhankelijk van de bereidheid van het jong om vast voedsel te accepteren. Biedt het jong wanneer het twee weken oud is regelmatig havervlokken aan; het spenen kan beginnen zodra hij deze begint te eten, maar begin niet eerder, want een gebrek aan interesse in vast voedsel betekent dat de spijsverteringsenzymen van het jong dit soort voedsel nog niet kunnen verteren. Zoals eerder gezegd, zijn de vooruitzichten voor het jong niet goed, maar als je deze stappen zo snel mogelijk opvolgt, geef je hem de beste kansen. Om te gaan spenen moet je de tijd tussen de melkvoedingen geleidelijk groter laten worden en ervoor zorgen dat het jong in plaats daarvan vast voedsel eet (havervlokken of korrels). Je moet het jonkie dagelijks wegen om zijn groei in de gaten te houden en te controleren of hij genoeg energierijk voedsel binnenkrijgt tijdens het spenen.

Groot nest bijvoeren

Het kan ook goed zijn om jonkies uit een erg groot nest (meer dan acht jonkies per zogend vrouwtje) met de hand bij te voeden, zodat je zeker weet dat ze voldoende voeding binnenkrijgen. Bedenk dat een vrouwtjesdegoe maar acht tepels heeft, waardoor je bij een groot nest extra moet opletten op het kleinste jong en hem voorrang moet geven bij het bijvoeden met de hand.

Immuunsysteem

Colostrum Therapie biest poeder

Jonge degoes die zijn groot geworden met melk die niet afkomstig is van een degoemoeder, zijn bevattelijker voor infecties en hebben vaak een slechter immuunsysteem. Dit komt doordat de jonge degoes geen colostrum binnenkrijgen, een bestanddeel van de moedermelk dat het immuunsysteem van het jong stimuleert totdat dit volledig ontwikkeld is.
Daarom raden wij Colostrum Therapie aan voor hele jonge degoes. Colostrum Therapie bevat belangrijke afweerstoffen. Je kunt beginnen met alleen Colostrum Therapie en het later mengen met gewone poedermelk.

 

Ontwikkeling van de hersenen

Een degoe die in de eerste weken van zijn leven opgroeit zonder een moeder, loopt grote kans op een afwijkende hersenontwikkeling. Je kunt dit proberen te voorkomen door te zorgen dat het jonkie niet gestrest raakt en als het mogelijk is te zorgen dat hij zijn moeders stem kan horen en/of iets heeft dat naar zijn moeder ruikt. De stem van de moeder is namelijk een krachtig emotioneel signaal dat de ontwikkeling van de hersenen kan regelen.
 
Er wordt ook gedacht dat een degoe die zonder zijn moeder opgroeit meer stress ervaart, omdat hij het geruststellende effect van zijn moeders stemgeluid moet missen.
Het verlies van zijn moeder of het gescheiden worden van haar, heeft een sterk negatieve emotionele uitwerking op het jong. Een jong dat met de hand wordt grootgebracht zal ook de positieve emotionele ervaringen missen van het vormen van emotionele banden, wat zijn ontwikkeling op latere leeftijd kan beïnvloeden en zelfs kan leiden tot het “ziekenhuissyndroom”. Jonkies zonder ouders kunnen bepaalde gedragsveranderingen ondergaan als gevolg van deze scheiding, welke nog steeds aanwezig kunnen zijn in de volwassen degoe.

einde handleiding Degoe met de hand grootbrenge

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49