Tamme vogels met de hand grootbrengen

Zo voer je een jong dier

Zo voer je een jong dier

Gewicht en voeding

Weeg de diertjes elke dag en noteer het gewicht in een voedingsschema.  Gebruik bij voorkeur een weegschaal die per 1 of 2 gram nauwkeurig weegt.

Tip voor kleine beweeglijke diertjes: Leg een schone sok op de weegschaal en druk op Tare (de weegschaal springt op nul). Laat dan het diertje in de sok kruipen en weeg het met sok en al. De weegschaal geeft nu het gewicht van alleen her diertje.
 
Meer informatie over dieren wegen, vind je op:  Hoe weeg je een dier?

De hoeveelheid melk die je moet geven hangt af van het gewicht. Voor elk diersoort vind je in het bijbehorende hoofdstuk een tabel met de hoeveelheid melk je moet geven. Vooral de eerste dagen kan het handig zijn om de diertjes voor en na de voeding te wegen. Je kunt dan precies zien hoeveel melk ze binnen hebben gekregen.

Hygiëne

Het is erg belangrijk hygiënisch te werken. De jonge dieren krijgen geen afweerstoffen binnen en kunnen dus sneller ziek worden. Poep is niet erg, daar kunnen ze tegen, maar er kunnen op je handen allerlei ziektekiemen zitten waar het diertje flink ziek van kan worden. Was je handen daarom altijd voordat je gaat beginnen. Maak de melk aan in een schone beker en zet het na gebruik afgedekt in de koelkast. Bewaar een elektrolytenoplossing maximaal 8 uur in de koelkast. Melk kun je maximaal 24 uur bewaren in de koelkast.

Het beste bewaar je melk in een schoon spuitje met een afsluitdopje in de koelkast. Je kunt met kleine spuitjes meerdere porties klaarleggen.

De o-ring spuitjes, afsluitdopjes, rubberen of siliconen speentjes kun je allemaal uitkoken in een pannetje water.

Lees hier meer tips en trucs voor hygienisch melk aanmaken en het uitkoken van spuitjes en speentjes

Melk aanmaken

Maak de melk aan zoals het op de verpakking of in de handleiding op deze site aangegeven staat. Onderzoek heeft aangetoond dat het beter is om de melk minimaal 4 uur van te voren aan te maken en te bewaren in de koelkast. De melkpoeder neemt dan meer vocht op en dit maakt de melk beter verteerbaar.
Verwarm de melk au-bain-marie of in een babymelkwarmer tot ongeveer 38 graden (probeer het uit op je eigen lip, het mag niet heet aanvoelen). Maak niet teveel melk aan. Melk dat je over houdt kan maximaal 24 uur bewaard worden in de koelkast.

Tip: Alleen wanneer de diertjes hard zuigen aan het speentje en het spuitje binnen enkele seconden leeg is, kun je overstappen op een groter spuitje of flesje.

Begin altijd met een 1 ml o-ring spuitje omdat deze langzaam druppelt. Zuig zoveel melk op als nodig is, en plaats daarna het speentje over het spuitje.

Lees hier meer tips en trucs voor het aanmaken van melkpoeder.

Melk geven

 

Het geven van de melk gaat hetzelfde als de elektrolytenoplossing. Wikkel een diertje in een doekje. Zo blijft het lekker warm, kan het niet wegglippen en als je knoeit kun je het meteen wegvegen. Hele jonge dieren die de oogjes nog niet open hebben, kun je het beste 45 graden achterover vasthouden. (Het diertje op de foto hieronder wordt iets te ver achterover gehouden). Diertjes die zelfstandig kunnen staan, houd je gewoon rechtop.

Zo geef je melk aan een diertje dat nog niet kan staan.Zo geef je melk aan een diertje dat wel zelfstandig kan staan.

Steek de punt van het spuitje of speentje voorzichtig in de bek. TIP: Als er melk uit de neus komt gaat de vloeistof te snel: laat de vloeistof dan langzamer in het bekje stromen.Vaak gaat het gemakkelijker bij een mondhoek. Spuit zeer langzaam en voorzichtig de vloeistof druppel voor druppel in het bekje. Pas op dat het diertje zich niet kan verslikken. Wanneer er vocht in de longen komt, kan er longontsteking ontstaan. Heb geduld. De eerste paar dagen gaan de voedingen altijd erg lastig, maar al snel krijgen ze het door en zullen ze sneller drinken.

Het diertje kan vaak het beste op de speen zuigen als je de speen richting het gehemelte wijst. Dan kan het de tong goed om de speen leggen en zelf zuigen.

Wanneer het dier zelf zuigt aan de speen, hoef je niet meer op de achterkant van de spuit te drukken. Het dier zal het spuitje zelf leegzuigen. Wanneer dit goed gaat, kun je overstappen naar een flesje met speentje, maar dat hoeft niet.

 

Als het diertje niet goed wil drinken

Er zijn veel verschillende redenen waarom een diertje niet goed wil drinken. Meer hierover in het artikel vaak voorkomende problemen bij het voeden van jonge dieren.

Na de voeding

Schoonmaken
Vooral in het begin zal er veel melk morsen. Maak de vacht goed schoon met een vochtig doekje. Doe je dit niet meteen na de voeding, dan ontstaan er nare korsten en rode plekken op de huid. Restjes melk in de vacht zijn een goede voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.

Boertje laten
Veel jonge dieren zullen graag een boertje laten na het drinken. Alleen konijnen en hazen kunnen niet boeren. Een boertje laten werkt hetzelfde als bij mensenbaby's. Houd het diertje rechtop, en klop zachtjes op de rug. Soms is het boertje hoorbaar, maar vaak ook niet.

Helpen met poepen en plassen
Zeer jonge dieren kunnen nog niet zelfstandig poepen en plassen. Daarom moet je met een nat wattenstaafje of vochtig toiletpapier zachtjes de buikjes masseren van de navel naar de anus. Totdat ze dit zelf kunnen, zul je dit na elke maaltijd moeten herhalen. Ze hoeven niet na elke maaltijd te poepen, maar een plasje moeten ze wel bijna altijd doen. Wanneer je merkt dat ze zelfstandig gaan plassen in hun verblijf, hoef je ze niet meer te helpen.

Tip: de ontlasting bij jonge egels is vaak groen van kleur. Dit is normaal.
 
Spoel de speentjes en spuitjes goed af, zodat melkresten niet gaan aankoeken. Bewaar de speentjes en spuitjes en kook ze goed uit voordat je ze opnieuw gebruikt.

Kleur van de poep

De keutels van het dier horen bruin of zwart te zijn (behalve bij egels). Soms kan de kleur afwijken. Raadpleeg een deskundige of dierenarts voor advies.

  • Witte of lichtbruine poep:
    De melk wordt niet goed verteerd en deels weer uitgepoept. Je geeft waarschijnlijk teveel melk per voeding, het dier is onderkoeld, of er is een probleem in de darmen. Geef minder melk of stap een halve dag terug op elektrolyten, zodat de darmen weer tot rust kunnen komen. Overleg met een dierenarts of andere deskundige.
  • Gelige poep:
    Dit kan erop duiden dat er niet genoeg bacteriën in de darmen zijn. Meng een paar dagen wat probiotica door de voeding. Overleg met een dierenarts of andere deskundige.
  • Slijmerige poep:
    Dit duidt mogelijk op een ontsteking in de darmen. Raadpleeg een deskundige dierenarts.

 

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49