Heeft u ook kangoeroemelk?
Sinds 2012 werd ik veelvuldig gebeld en gemaild over kangoeroemelk. Het blijkt dat de kangoeroemelk van Wombaroo en Biolac niet gemakkelijk te verkrijgen is. Australische verkooppunten mogen hun melkproducten niet aan Europa leveren. Amerikaanse verkooppunten doen dit wel, maar vervolgens komt het maar moeizaam door de douane. Soms duurt het wel 6 weken voor men de melk ontvangt. In sommige gevallen wordt het melkpoeder in beslag genomen bij de douane.
Het is dus zaak om een goed alternatief te vinden en dat lijkt lastig.
De meeste melkpoeders, zoals puppymelk of kittenmelk, bevatten veel lactose. En dat kunnen kangoeroes en wallaby's niet goed verteren. Er zijn aanwijzingen dat deze dieren daar blind van kunnen worden, alhoewel andere studies weer het tegendeel beweren. Hoe het ook zij: in hun moedermelk zit geen lactose, maar wel veel galactose. Onze visie is dat de samenstelling van de poedermelk zoveel mogelijk overeen moet komen met de moedermelk.
Op het internet zijn veel studieverslagen over kangoeroemelk te vinden. Die heb ik verzameld en bestudeerd. Kangoeroemelk verandert steeds van samenstelling naar mate de joey ouder wordt. In het begin is het vooral de verhouding in water en vaste stoffen dat verandert. Pas als de jonge joey uit de buidel gaat en ook zelfstandig eet, verandert de melk zeer sterk in de vet-, eiwit- en koolhydraat-verhouding.
Een oplossing voor kangoeroes en wallaby's die met de hand worden grootgebracht
De oplossing bleek eigenlijk heel eenvoudig. Je neemt een speciale melkpoeder met zo min mogelijk koolhydraten (FoxValley 30/50), zodat je meteen van die lactose af bent. En je voegt daar weer galactose** aan toe tot je ongeveer de juiste verhoudingen krijgt. Zo krijg je een complete kangoeroemelk die ook kan meegroeien met de behoeftes van de jonge kangoeroe.
Tientallen jonge kangoeroes en wallaby's zijn met deze melk succesvol grootgebracht.
** Later kwamen we er achter dat je in plaats van Galactose beter Maltodextrine kon gebruiken. Dat is nog beter te verteren, en bovendien stukke goedkoper. Uit ervaringen bleek later dat Dextrose nog beter werkt dan Maltodextrine.
Update 2020 - eindelijk speciale kangoeroemelk van Gunyah
Sinds 2022 is er een nog betere oplossing voor jonge kangoeroes, namelijk de speciale Gunyah Kangoeroemelk. Dit wordt in Nederland gemaakt, en is speciaal samengesteld voor kangoeroes. Er zijn 3 soorten:
- Fase A is voor kangoeroes en wallaby's zonder haar.
- Fase B is voor kangoeroes en wallaby's met een vacht, die nog niet (veel) vast voedsel eten
- Fase C is voor kangoeroes en wallaby's met een vacht, die al wel vast voedsel eten.
Eventueel kan je A en B met elkaar mengen, of B en C met elkaar mengen, als je in een overgangsfase zit. Zo volg je het natuurlijke verloop van de variaties in de moedermelk.
De handleiding voor kangoeroes is aangepast aan deze melk, en vind je hier: Kangoeroe en Wallaby grootbrengen met Gunyah-melk