Artikelen over de gezondheid

van jonge dieren

Prebiotica en Probiotica

Prebiotica en Probiotica zijn heel belangrijk bij het grootbrengen van jonge dieren. Niet alleen kittens en puppy's, maar alle jonge zoogdieren kunnen ervan profiteren. Het wordt ook steeds vaker al door de fabrikant toegevoegd aan kittenmelk en puppymelk. Maar wat is het? Waar is probiotica goed voor? Is het een wondermiddel? Nee, maar het kan wel veel doen voor een dier.

In de darmen van een dier leven miljoenen bacteriën die helpen met de spijsvertering en het afweersysteem. Er zijn heel veel soorten goede bacteriën. Al die bacteriën samen noemen we de darmflora. Dieren worden geboren met steriele darmen. Er zitten nog geen bacteriën in, maar al snel na de geboorte komt het dier in contact met bacteriën. De pup of kitten slikt de bacteriën in, en de bacteriën gaan groeien in de darmen. In de darmen in een constante strijd tussen goede en slechte bacteriën.

Normaal gesproken ontstaat  er een gezonde balans tussen de bacteriën in de darmen, maar door omgevingsfactoren kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, ziektes, parasieten, antibiotica of verandering van voedsel, kan de darmflora van slag raken. Het dier krijgt dan vaak diarree.

zie ook:
Diarree bij een pasgevonden dier
Diarree door voedingsfouten

Prebiotica

Denk aan prebiotica als voeding voor de darmflora. Prebiotica zijn niet verteerbare voedingsdeeltjes, die de goede bacteriën in de darmen stimuleren en voeden. Het zijn vaak oplosbare vezelige koolhydraten. Ze staan bekend onder de naam Inuline of FOS (FructoOligoSacharide). Prebiotica zit ook in moedermelk, soyabonen, haver, bieten, tomaten, paardenbloemblad, chichory wortels, agave en bananen.
Prebiotica wordt soms toegevoegd aan melkpoeders en diervoeding, vooral bij puppymelk en kittenmelk zie je het veel. Je kunt prebiotica ook in een potje kopen, meestal in combinatie met probiotica.

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën, die een gunstige werking in de darmen kunnen hebben. Het stimuleert niet alleen de darmwerking, maar ook het afweersysteem, en helpt daardoor bij een goede gezondheid. Als de darmflora verstoord raakt, kan je dat weer proberen te herstellen met probiotica.

Probiotica is eigenlijk het tegenovergestelde van antibiotica. Antibiotica maakt bacteriën dood.Het liefst wil je dat alleen de slechte bacteriën dood gaan, maar helaas gaan er ook veel goede bacteriën in de darmen dood door de antibiotica.

Je wilt dat de antibiotica de kans krijgt om de slechte bacteriën te doden. Daarom mag je die twee niet op hetzelfde moment geven. Als je dier een antibioticakuurtje heeft, mag je wel op een ander moment van de dag de probiotica geven. Ook na het antibioticakuurtje is het verstandig om nog een dag of 5 langer de probiotica te blijven geven, zodat de darmflora zich weer goed kan herstellen.

Wanneer gebruik je probiotica?

  • Bij medicijngebruik zoals antibiotica en pijnstillers (NSAIDs).
  • Tijdens de overstap van melk op vast voedsel
  • Als het dier niet genoeg wil eten
  • Bij stress-gerelateerde diarree
  • Bij voedingsintoleraties of verteringsproblemen

Voordelen van Probiotica

  • Sommige probiotica kunnen helpen voorkomen dat ziekteverwekkers zich kunnen hechten aan de darmwand. Omdat ze zich niet kunnen hechten, worden ze weer uitgepoept, en kunnen ze geen schade doen.
  • Stress en darminfecties door e-coli, rotavirus, salmonella, coccidia, giardia en inwendige parasieten kunnen diarree veroorzaken. Probiotica voegen veel nieuwe goede bacteriën toe, waardoor slechte bacteriën en ziekteverwekkers minder kans krijgen te groeien.
  • Probiotica helpen het immuunsysteem ondersteunen.

Welk merk is het beste?

Als je een probioticum kiest, moet je goed naar de verpakking kijken. Veel probiotica hebben minimaal deze 3 soorten bacteriën: Lactobacillus, Bifidobacterium en Eterococcus.
Maar er zijn ook merken probiotica die wel 9 of meer verschillende bacteriestammen hebben. Kies er eentje met zoveel mogelijk verschillende soorten bacteriën. Je weet namelijk nooit waar je dier precies behoefte aan heeft. en op deze manier krijg je in ieder geval veel variatie in de darmflora.

Kijk ook naar hoeveel leverde bacteriën er in het poeder zitten. Vaak staat er iets als: 0,85 miljard CFU (levensvatbare kiemen) per gram.
Let goed op, is dat het totale aantal bacteriën, of het aantal bacteriën per soort? Sommige merken probiotica bevatten per gram veel meer levensvatbare bacteriën dan andere merken.

Je mag ook probiotica voor mensen geven. Dat maakt helemaal niets uit. Puppy's, kittens, konijnen, knaagdieren, egels, eekhoorns, ze profiteren allemaal van dezelfde goede bacteriën.

Bekijk de probiotica in onze webshop.

Pasta, poeder of capsule

  • Pasta
    Probiotica wordt soms verkocht als 'smakelijke' pasta. Meestal zit daar een vleessmaak aan, en is het bijvoorbeeld voor konijnen helemaal niet zo smakelijk. Het is wel makkelijk doseren. De Probiotica-pasta zit in een tube, en je moet een dier dan een bepaald aantal cm pasta uit de tube geven.
  • poeder
    Probiotica poeder is heel makkelijk om door de melk te mengen. Het is vaak ook goedkoper dan de pasta.
  • capsules
    Probiotica voor mensen zit vaak in capsules. Zo heb je meteen al een portie. Je kunt de capsule opensnijden of open trekken, en het poeder door de melk mengen.

Hoeveel probiotica moet geven?

Volg de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt het 1x per dag geven, of steeds bij elke voeding een beetje door de melk doen. Houd voor een heel nestje konijntjes bijvoorbeeld de dosering aan voor een kitten, en verdeel het over alle konijntjes. Je kunt probiotica niet echt overdoseren. Een teveel wordt gewoon weer uitgepoept.

 

 

 

 

Die 6 wichtigsten Tipps für jeden Erzieher der jungen Tieren

Gehen Sie nicht sofort an die Arbeit

Ist hilfe wirklich erförderlich?

viele Tiere die handaufzüchtet werden, benötigen eigentlich keine Hilfe.

Lesen Sie weiter...

Pflegeadressen für junge Tiere

Wer gibt die beste Pflege?

Spezialisierte Pflegeadressen haben mehr Erfahrung und das macht die Überlebenschancen für die Tiere viel gröβer.

Finden Sie hier eine Pflege-Adresse...

Füttern Sie keine Milch

Die besten Tipps zu den ersten 24 Stunden überleben.

Oft Waisen Tiere sind gestresst, Kälte und dehydriert. Das muss zuerst behandelt werden, bevor Sie die Milch geben. 

mehr lesen über diese Methode...

Stellen Sie sicher, Sie haben alles, was Sie brauchen

Sie brauchen mehr als nur Milch.

Sie müssen auch die richtigen Werkzeuge haben, um das Waisen Tier zu füttern. Und bieten tiergerechte Haltung und Wärme.

Llesen Sie mehr über die richtigen Werkzeuge für die Handaufzucht von verwaisten Tieren...

Sorgt für eine stressfreie und warmen Unterschlupf

Komfort und Ruhe sind von entscheidender Bedeutung

Mit einer optimalen Temperatur und ausreichende Ruhezeiten, kann ein Jungtier seine Energie um das Wachstum zu widmen.

Mehr über Gehäuse und Wärme...

So füttern Sie ein junges Tier

Aspiration kann tödlich sein

Wie halten Sie ein junges Tier ist fest? Wie kann man verhindern dass es verschluckt?

Lesen Sie darüber in diesem Artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49