Kangoeroe en Wallaby

Handleiding om een Kangoeroe of Wallaby met de hand groot te brengen met Gunyah melk

Click here for a manual for hand rearing kangaroo joeys in English

Zoek je een goede dierenarts voor kangoeroes en wallaby's? Ik adviseer dierenarts Frank Verstappen uit Driebergen. www.dierenkliniekhoofdstraat.nl
Je kunt ook je eigen dierenarts met hem laten bellen voor advies. Bij het platform verantwoord huisdierbezit vind je goede informatie over ziektes en gezondheid en over voeding en preventieve gezondheid.

Gunyah-melk

Australische melk wordt meestal niet doorgelaten door de douane, maar gewone melkvervangers die hier in Europa op de markt zijn, volstaan helaas niet voor kangoeroes en wallaby's omdat ze veel lactose bevatten en de samenstelling niet overeenkomt met moedermelk van kangoeroes en wallaby's.

We hebben een tijd gewerkt met een combinatie van FoxValley 30/50 en dextrose. Dat benaderde de moedermelk, en werkt redelijk, maar bleek niet perfect.

Gelukkig is er nu Gunyah melkpoeder.

Gunyah heeft vanuit de passie voor kangoeroes en wallaby's speciaal voer en melkpoeder ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en nutritionisten. De complete melkvoeding van Gunyah bevat minder dan 0,7% lactose en is dus 100% betrouwbaar voor zelfs de allerkleinste joey.

snelle levering

De melk en alle toebehoren zijn te koop in de webshop. Bestellingen voor 22u worden op maandag t/m vrijdag dezelfde dag verzonden. In 95% van de gevallen wordt het de volgende dag geleverd in Nederland en België.

Kijk op de website van Gunyah voor meer informatie.

Hoe plaats je een jonge kangoeroe terug in de buidel?

  • Relax, je hebt 24 uur de tijd
  • Veel krasjes en wondjes zijn een goed teken!
  • Warm de joey op tegen je lichaam
  • Geef wat electrolyten (ORS) tegen uitdroging
  • Zorg dat de stressfactor bij de moeder weg is
  • Forceer niets

Kangoeroes en wallaby's zijn stressgevoelige dieren. In stressvolle situaties zal de moeder haar joey al snel uit de buidel gooien. Door afkoeling raakt het jong snel verzwakt en het jong kan dan niet meer op eigen kracht weer in de buidel te kruipen. Het is dan ook van groot belang de joey zo snel mogelijk weer terug te krijgen in de buidel van zijn moeder. Uiteindelijk kan niemand beter voor de joey zorgen dan de moeder zelf.

Zie je veel wondjes of krasjes op de huid van de joey? Dan komt dat omdat de moeder heeft geprobeerd om het jong weer in de buidel te krijgen. Maar dit lukt alleen als het jong meewerkt. Een verzwakt en onderkoeld jong kan niet zelfstandig terug in de buidel, en de moeder blijft maar proberen om het jong terug te krijgen. Veel krasjes en wondjes zijn dus een heel goed teken! Moeder is bezorgd om haar jong!

Het belangrijkste is dat het jong zo snel mogelijk weer warm wordt en op krachten komt. Het jong kan het beste op de buik onder de trui van de verzorger weer op temperatuur komen. Een elektrisch warmtekussen kan ook prima dienst doen als warmtebron.

Verstoten joey terug plaatsen in de buidel

Men kan er voor kiezen om het moederdier te vangen. Een persoon houdt de moeder vast de ander plaatst vervolgens de joey terug in de buidel. Het mag duidelijk zijn dat deze handeling veel stress zal oproepen. Niet vreemd dan ook dat het terug plaatsen onder dwang zelden een succes wordt.

Beter is het om de joey zo snel mogelijk weer warm en op krachten te krijgen. Het liefst binnen 24 uur. Als de joey voldoende is aangestrekt en het letterlijk weer in staat is om op eigen benen te staan, brengt men deze terug in de wei. Voorwaarde is wel dat er geen stress situatie meer bij het moederdier aanwezig is. Zet het jong op de grond, het liefst in de buurt van z’n moeder en loop zelf zo ver mogelijk weg. De joey die zich nu weer verlaten voelt zal geluidjes gaan maken en onbeholpen rond huppen. Deze geluidjes zullen door z’n moeder onherroepelijk worden herkend. Ze zal zich geen moment bedenken en in een paar sprongen bij haar jong zijn. Ze zullen elkaar even besnuffelen. De moeder neemt vervolgens een juiste houding aan zodat het jong zonder enige twijfel in haar buidel kan duiken.

Deze hereniging is volkomen natuurlijk en bijna altijd succesvol.

Bezint eer ge begint

Denk goed na voordat je begint aan het met de hand grootbrengen van een jonge kangoeroe. Het lijkt allemaal heel schattig en romantisch, maar in de praktijk is het maandenlang hard werken en weinig slapen. Jonge kangoeroes hebben dag en nacht verzorging nodig, en je kunt het niet even een middagje uitbesteden aan iemand anders, of meenemen naar het werk of de camping. Dat is veel te stressvol voor zo'n diertje.

Je bent honderden euro's kwijt aan melkpoeder, voeding, huisvesting, flesjes en speentjes, warmtematje, etc, etc.
Vandaar ook ons advies om altijd te proberen om een joey weer terug te krijgen in de buidel. Vaak lukt dat, dus probeer dat!

Bedenk ook goed wat je met de kangoeroe gaat doen als hij weer groot is. Heb je zelf een groep kangoeroes, dan kan hij daar later weer naar terug. Maar als je via via een joey hebt gekregen om dat je zo'n dierenvriend bent, dan heb je écht een probleem als het is gelukt om hem groot te brengen. Waar ga je hem laten? Het zijn geen dieren die je in huis kunt houden. En het zijn ook geen solitair levende dieren, en kunnen niet goed overweg met andere diersoorten. Ze hebben een groep soortgenoten en veel ruimte nodig om goed te gedijen.

Lees ook de website Verantwoord Huisdierbezit voor meer informatie over huisvesting en voeding van kangoeroes en wallaby's.

Gunyah kangoeroemelk in 3 soorten

De Gunyah kangoeroemelk is er in 3 verschillende soorten: fase A, fase B en fase C.

Gunyah melkvervangers bevatten een extreem laag lactosegehalte specifiek bestemd voor moederloze diertjes. De belangrijkste basis van dit product wordt exclusief voor Gunyah geproduceerd en is derhalve uniek binnen Europa. Met name een te hoog lactose gehalte kan bij joey’s leiden tot ernstige maagdarm klachten dit is veelal dodelijk. Daarnaast zal een te veel aan lactose bij jonge kangoeroes leiden tot een vertroebeling van de lens met blindheid als gevolg.

Gunyah kangoeroe melkvervanger: bestaat uit drie verschillende gradaties. De samenstelling van kangoeroemoedermelk veranderd tijdens de
zoogperiode met de ontwikkeling van hun jong. Met de drie verschillende samenstellingen van de Gunyah melkpoeders wordt dit zo goed mogelijk nagebootst en benaderd.

Naast de specifiek voor kangoeroes uitgebalanceerde pre-mix is het extreem lage lactose gehalte, van minder dan 0.7%, van levensbelang om deze toch al zeer kwetsbare jonge dieren een eerlijke overlevingskans te geven.

Het standaardvoorbeeld van het voedingsschema heeft betrekking op de meest voorkomende kangoeroesoort, namelijk de Bennett’s wallaby. Voor andere, kleinere dan wel grotere soorten, kan men in eerste instantie uitgaan van een voedingshoeveelheid 10 tot 15% van het lichaamsgewicht. De specifieke voedingslijsten van andere kangoeroesoorten is op aanvraag verkrijgbaar.

Fase A:

Bedoeld voor de allerjongste dieren met een gewicht vanaf 170 gram tot en met 600 gram.

39% eiwit, 20% vet, 34% koolhydraten, 0% vezel, lactose < 0.7%

16 gram melkpoeder aanvullen met koud water tot 100 ml.

Fase B:

Bedoeld voor de joey’s met een gewicht rond de 600 gram tot en met 1300 Gram.

37% eiwit, 30% vet, 24% koolhydraten, 0% vezels, Lactose <0.7%.

Fase C:

Bedoeld voor de joey’s die al vast voedsel eten, vanaf ca 1100 gram tot aan het moment van zelfstandig zijn.

35% eiwit, 40% vet, 14% koolhydraten, 0% vezels, Lactose <0.7%.

Geleidelijk overstappen

Zit je joey qua gewicht tussen twee fases in? Weegt je joey bijvoorbeeld 1100 gram? Dan meng je B met C totdat de joey 1300 gram weegt.
Op de verpakking staat precies welke verhouding je moet gebruiken.

Joey Eerstehulp kit:

Altijd goed voorbereid voor het geval dat. Om deze eerste zorg uit handen te nemen heeft Gunyah een speciaal pakketje samengesteld zodat
u altijd een betrouwbare joey melkvoeding voorhanden heeft.
Deze Eerste Hulp kit bevat een kleine noodvoorraad melkvervanger om de eerste dagen mee door te komen.
Van alle drie de gradaties zitten er vijf zakjes melkpoeder afgewogen voor het aanmaken van 100 ml melk. De hoeveelheid van 400/500ml melk per
fase volstaat gemiddeld genomen voor een week. Voldoende tijd voor het bestellen en aanleveren van de benodigde melkvoeding.

Inhoud Joey Kit

  • 100ml flesje
  • STM kangoeroespeentje
  • 100 gram melkpoeder fase A
  • 100 gram melkpoeder fase B
  • 100 gram melkpoeder fase C
  • 1 ml spuitje
  • Bijsluiter handleiding, melkvoeding schema, verzorging joey en overige handige tips en weetjes.

Stress voorkomen bij de joey

Het is zeer belangrijk om stress te voorkomen bij een joey. Een jonge wallaby hoort lekker beschut bij de moeder in de buidel te zitten. Wanneer het plotseling wordt blootgesteld aan andere temperaturen, geuren, geluiden en bewegingen, kan dit veel stress opleveren. Het zijn stressgevoelige dieren, en een klein beetje stress kan er al voor zorgen dat de darmen niet goed werken, en er diarree ontstaat. Gestresste dieren hebben een slechter werkend immuunsysteem, en met de hand opgevoedde dieren hébben al een achterstand met hun immuunsysteem, dus je kunt er vanuit gaan dat ieder beetje stress vervelende gevolgen zal hebben.

Stress kun je verminderen door de joey op een goede manier te huisvesten. Liefst in een passende buidel, want dat is het meest natuurlijk. De buidel moet lekker warm zijn en voorzien van een binnenzak. (Verderop in de handleiding vind je daar meer informatie over). Als je de joey gaat voeren of naar een andere plek wilt brengen, laat hem dan leker in die binnenzak zitten. Bij de moeder drinkt hij ook terwijl hij in de buidel zit, en dit is het meest natuurlijk om te doen. Zeker bij jonge wallaby's.

Zorg verder voor een rustige omgeving. Geen luide tv of muziek. Niet van hand tot hand laten gaan als er visite over de vloer is. Aanrakingen door vreemden kunnen een risico zijn voor besmettingen met allerlei ziektes, en het is ook niet leuk voor het diertje. Laat hem lekker in zijn buidel, tenzij hij groot genoeg is om (even) rond te lopen.
Gaat hij mee naar buiten? Draag hem dan onder je kleding en laat niemand merken dat je een kangoeroe bij je hebt. Ga er niet mee lopen showen. Dat is niet goed voor het diertje, en niet goed voor het imago van kangoeroes als huisdier. Denk aan de positieflijst! Een kangoeroe is geen schattig huisdier, en je wilt niet dat andere mensen op het idee komen om ook een kangoeroe-jong te nemen.

Verschil tussen kangoeroes en wallaby's

Wallaby's worden ook wel walibi of wallebie genoemd, maar de officiele naam is Wallaby. Ook voor kangoeroes zijn er vele spellingsvormen als kangaroe of kangeroe.

Eigenlijk is er geen echte scheidingslijn wanneer een kangoeroe nu precies een wallaby wordt genoemd. Het is vooral een aanduiding voor kleine kangoeroesoorten zoals de moeraswallaby, Bennett wallaby, Tammar wallaby en de zandwallaby. Maar je mag een wallaby ook een kangoeroe noemen.

Voor de melk maakt het niets uit. De samenstelling van de moedermelk van grote en kleine kangoeroerassen is nagenoeg hetzelfde, dus je hebt ook voor alle kangoeroesoorten dezelfde melk nodig. De voedingsaanwijzingen op de Gunyah-melk zijn voor Bennett wallaby's.
Alleen de hoeveelheid melk die je moet geven is natuurlijk anders voor grote en kleine rassen. Je moet ongeveer 10% tot 15% van het lichaamsgewicht aan melk per dag geven. Dus weegt je jonge wallaby bijvoorbeeld 400 gram, dan moet je per dag 40ml melk geven, verdeeld over meerdere porties. Bijvoorbeeld 4 keer 10 ml.

Overige benodigdheden voor het voeden

Elektrolytenoplossing
Ideaal middel tegen uitdroging en om de periode te overbruggen als je nog niet de juiste melk in huis hebt.
Elektrolyten zitten ook veelvuldig in de moedermelk van kangoeroes, vooral bij onbehaarde joey's. Elektrolytenpoeders zijn te koop bij de apotheek of drogist. Er bestaat ook een elektrolytenpoeder speciaal voor dieren: Rehydration.
Maak de elektrolyten aan met water zoals op de verpakking staat aangegeven.

Begin de eerste 24 uur met alleen aangemaakte elektrolyten te geven. Voor uitgedroogde dieren kun je ook de melk aanmaken met elektrolyten ipv water.

Spenen
Kangoeroes hebben zeer lange tepels. Speciaal daarvoor heeft Wombaroo spenen ontwikkeld die dit nabootsen. Deze Wombaroo speentjes zijn verkrijgbaar in onze webshop in 4 maten:

Wombaroo STM: Small Thin Marsupial Teat - speciaal voor de allerkleinste joey's.
Wombaroo MTM: Medium Thin Marsupial Teat, iets langer dan de STM speen.
Wombaroo TM: Thin Marsupial Teat - de grootste maat voor wallaby's.
Wombaroo FM: Fat Marsupial Teat - extra lange dikke speen voor kangoeroes.

De spenen passen op een flesje van Petag. Je moet dan het originele petag-speentje eruit halen, en de Wombaroo speen over het witte dopje trekken.

weegschaal

Om de melk aan te maken, heb je een weegschaal nodig die op de gram nauwkeurig weegt. Veel elektronische keukenweegschalen kun je hiervoor gebruiken. Een ouderwetse brievenweger werkt ook. Je kunt ook een weegschaal bestellen in onze webshop. Deze weegt zeer nauwkeurig tot 500 gram.

Al deze producten zijn los verkrijgbaar in de webshop: shop.melkvoordieren.nl

Voor je begint met de melkvoedingen

Een jong dat met de hand moet worden grootgebracht, is bijna altijd uitgedroogd. De moeder was ziek en gaf waarschijnlijk niet meer zulke goede melk, of de moeder heeft een tijd dood gelegen voordat het jong is ontdekt. Een jong dat 4 a 5 uur in de buidel van een dode moeder heeft gezeten, is waarschijnlijk minstens 5% uitgedroogd.

Een uitgedroogd dier kan zijn voeding niet meer goed verteren. Begin daarom altijd eerst met het toedienen van vocht. De vee-arts kan een onderhuids infuus geven. En via de bek kun je een elektrolytenoplossing geven. Dat is te koop bij de apotheek of drogist, onder de naam ORS, Orisel of Rehydration.
Geef de eerste 12 tot 24 uur altijd alleen elektrolytenoplossing, voordat je met melk aan de gang gaat. Dat geeft je meteen de tijd om rustig alle benodigdheden in huis te halen.

let op: Je kunt nog tot 24 uur nadat het jong uit de buidel is geworpen, proberen om de joey terug in de buidel te krijgen. Hoe dat moet, staat elders in deze handleiding.

Zo moet je de Gunyah kangoeroemelk aanmaken:

Bijna alle melkpoeders voor dieren werken met 'delen' en maatschepjes. De Gunyah kangoeroemelk is anders.

Stap 1: melk aanmaken

Op de verpakking van de melk staat de mengverhouding. Bijvoorbeeld 16 gram melkpoeder aanvullen met koud water tot 100 ml.
Je neemt een maatbeker, en die zet je op een nauwkeurige weegschaal. Dan doe je 16 gram melkpoeder in de maatbeker.
Vervolgens doe je er koud water bij, totdat je 100 ml melk hebt. Even roeren en klaar.

Stap 3: laten staan in de koelkast
Je mag de melk meteen geven aan je kangoeroe, maar het is beter om het minstens 4 uur te laten staan in de koelkast. Zo heeft het poeder rustig de tijd om al het water goed op te nemen. Hierdoor wordt de melk gemakkelijker te verteren en heb je minder problemen zoals diarree bij jonge dieren.
De aangemaakte melk kan 48 uur bewaard worden in de koelkast. (Niet invriezen!)

Je kunt heel makkelijk alvast meerdere porties maken en die in een spuitje bewaren. De spuitjes kun je afsluiten met een afsluitdopje, zodat de melk luchtdicht is afgesloten. Gebruik hiervoor 10ml spuitjes, want daar passen de Wombaroo-spenen goed overheen.

Stap 4: au-bain-marie opwarmen
Voordat je gaat voeren, warm je de melk au-bain-marie op tot lichaamstemperatuur. Als je de melk in een een spuit hebt bewaard, kun je de spuit eenvoudig in een bak met heet water leggen, zodat het opwarmt. Je kunt ook een flessenwarmer voor baby's gebruiken.
Gebruik geen magnetron om de melk op te warmen. In zulke kleine hoeveelheden gaat de melk snel koken en verpietert de melk.

Meer tips voor het aanmaken van melk.
 
Meer (engelstalige) informatie op www.ewildagain.org.

Voedingsschema

Onderstaand schema is voor Bennett wallaby joey's.

Gewicht van joey leeftijd in dagen mengverhouding poeder en water

Hoeveelheid melk per 24 uur
(verdeeld over meerdere porties)

150 - 480 gram 110-150 16 gram Gunyah fase A + 100 gram/ml water 40-60 ml per dag
480 - 600 gram 150-160

5 dagen: 10 gram A + 6 gram B + 100 gram/ml water

5 dagen: 4 gram A + 12 gram B + 100 gram/ml water

60-80 ml per dag
600 - 1500 gram 160 - 200 20 gram fase B + 100 gram/ml water 70 - 150 ml per dag
geef ook vast voedsel en water

< 1500 gram

én hij eet goed vast voedsel

200-210

5 dagen: 12 gram B + 8 gram C + 100 gram/ml water

5 dagen: 8 gram B + 12 gram C + 100 gram/ml water

90-150 ml per dag
geef ook vast voedsel en water

Stap alleen over op C als de joey veel vast voedsel eet.
Blijf anders nog even B geven van de stap hierboven.

1500 - volwassen 210 - 550 24 gram C + 100 gram/ml water

150-200 ml per dag
geef ook vast voedsel en water.

Blijf de hele winter minimaal 1x per dag melk geven, ook als hij al groot is. De melk helpt hem goed door de winterperiode te komen, en je ziet en voelt zijn conditie elke dag van nabij.

 

Hoeveel groeit een jonge wallaby?

Een Bennett Wallaby in fase A groeit ongeveer 5-10 gram per dag.
In fase B groeit hij ongeveer 10-15 gram per dag.
In fase C is de groei meer dan 15 gram per dag.

Let op: dit zijn gemiddelden. Het is slechts een richtlijn. Er kunnen grote verschillen zitten tussen individuen. Denk bijvoorbeeld aan een nestje puppy's. Die zijn allemaal even oud, maar de verschillen in gewicht van de individuen kunnen enorm zijn. Ook zijn er man/vrouw verschillen in het gewicht van wallaby's en kangoeroes.
Het uiteindelijke gewicht van volwassen wallaby's verschillen enorm in individueel gewicht, dus de individuele joey's ook.

Meestal valt een jong dier dat met de fles wordt grootgebracht de eerste dagen wat af. Pas na een dag of 3 à 4 komt er weer gewicht bij. Dat is niet erg.
Let vooral op het gedrag en de ontlasting. Als dat goed gaat, gaat het goed met je wallaby.

Extra informatie over Gunyah

Gunyah heeft vanuit de passie voor kangoeroes speciaal voeders (pellets en melkvervangers voor moederloze dieren) ontwikkeld, in samenwerking met wetenschappers en nutritionisten, specifiek voor deze unieke diersoorten.
Vanuit de grote behoefte om goede juiste voeding voor de door Gunyah gehouden kangoeroes te hebben, inclusief volledige inzicht en zeggenschap over de inhoud, grondstoffen en samenstelling van de pre-mix, is het zelf produceren van voeders ontstaan.

De hoge eisen en exclusieve wensen van Gunyah had geen andere uitkomst dan door zelf de leiding van productie in handen te nemen. Door onze eigen dieren, te weten negen verschillende kangoeroesoorten, worden de producten continue gemonitord aan de hoogste eisen die wij zelf stellen. De kwaliteit van Gunyah producten is niet onopgemerkt gebleven en kent inmiddels vele zeer tevreden klanten binnen Europa, zowel hobbyisten als (EAZA-)dierentuinen. Landen waar we tot op heden producten leveren: Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Estland, Oostenrijk en Tsjechië.

Bijzondere zoogdieren uit Australië

Kangoeroes zijn buideldieren die in geen enkel opzicht te vergelijken zijn met de gangbare zoogdieren in Europa. Kangoeroes hebben hun oorsprong in het verre Australië, gelegen op het zuidelijk halfrond, als kleinste continent en door sommigen beschouwd als het grootste eiland. Het isolement van miljoenen jaren heeft gezorgd voor een unieke flora en fauna.
Alhoewel de verschillende kangoeroesoorten over nagenoeg geheel Australië verspreid zijn, hebben bijna alle soorten een overlappingsgebied in het oosten. Het zal niet geheel toevallig zijn dat juist de zeer vruchtbare gronden zich in de oostelijke delen van Australië bevinden.
Kangoeroes (Macropodidae) zijn een familie van buideldieren die voorkomen in zowel Australië als Nieuw-Guinea. De naam Macropodidae betekent "grootpotigen", wat verwijst naar hun enorme achterpoten. Deze gespierde achterpoten stellen de soorten in staat om grote sprongen te maken. Het vrouwtje heeft een buidel, een extra huidplooi met een sluitspier aan de bovenkant.

Kangoeroes bestaan voor meer dan 83% uit spieren, spieren zijn dus van groot belang in hun functioneren.

voortplanting

De vrouwtjes verzorgen het gehele jaar door gemiddeld 2 joey’s gelijktijdig, 1 jong in en 1 jong uit de buidel. Het moederdier produceert gelijktijdig twee verschillende soorten melk. Beide joey’s krijgen elk afzonderlijk via een eigen speen, de op hun leeftijd aangepaste melk. Voor het jong in de buidel bevat de moedermelk minder vet en meer eiwitten. Het diertje dat de buidel definitief heeft verlaten blijft nog een geruime tijd afhankelijk van de moedermelk gedurende een periode van minimaal 6 maanden.
Zowel de enorme spiermassa als ook de productie van 2 verschillende soorten hoogwaardige moedermelk gelijktijdig vragen om goede voedingsstoffen om dit optimaal te houden.

Kangoeroesterfte in Australië

In Australië sterft 60 tot 80% van de joey’s al voordat ze volwassen zijn. Dit is het gevolg van het steeds meer verlies van hun habitat, de jacht door de mens maar ook weersomstandigheden hebben grote invloed. Bij een langdurige periode van droogte en dus gebrek aan goed voedsel loopt het sterftepercentage onder de jonge dieren op tot zelfs 100%.
Er zijn ook kangoeroesoorten waarvan bekend is dat zij onvruchtbaar worden bij het uitblijven van het vinden van het juiste voedsel.

Natuurlijk voedsel van kangoeroes

Het zijn over het algemeen zowel grazers als browsers ze eten gras, bladeren en twijgen. Kangoeroes zijn geen herkauwers en hebben dan ook geen meerdere magen. Wel braken zij een regelmatig voedsel op. Deze groene vloeibare pap slikken zij echter direct weer door, op deze manier brengen ze bepaalde belangrijke bacteriën weer voor in de maag, deze micro-organismen helpen bij het verteren van hun voedsel.
Buideldieren worden gezien als de meest unieke zoogdieren op aarde. Het is daarom ook niet vreemd dat juist ook kangoeroes om een speciaal aangepast rantsoen vragen. Een goede voeding met een juiste samenstelling aan vitamines, mineralen en spoorelementen is volgens Gunyah dan ook geen luxe maar zelfs noodzaak voor een optimale conditie van zowel voor volwassen als jonge dieren.

Gunyah is van mening dat naast een goede huisvesting m.n. een juiste voeding de basis vormt voor een algehele gezondheid bij kangoeroes. Het helpt de dieren meer weerstand te bieden tegen negatieve invloeden van buitenaf en daarmee het voorblijven van vele onnodige problemen, ook verhoogt het de kans op een goede gezondheid en een sneller herstel bij letsel.

Pellet voeding van Gunyah

Gunyah produceert met uiterste zorgvuldigheid zowel verantwoorde pellets als ook betrouwbare melkvervangers. Gunyah Elite Feeds staat voor kwaliteit en zal nooit concessies doen omwille van de prijs. Dit voer bevat hoogwaardige grondstoffen welke ook zichtbaar de conditie en het algemeen voorkomen van de dieren ten goede komt.

 

bijvoeding voor kangoeroes

Gunyah adviseert om naast dagelijks vers water ook het gehele jaar door hooi van een goede kwaliteit bij te voeren.

Ook het regelmatig aanbieden van verse wilgentakken of takken van onbespoten fruitbomen is geen luxe. Als er in de winter geen blad meer aan zit is dat geen reden om ze niet te geven, omdat juist het strippen van de bast, met name de meerwaarde geeft.

Tevens is het advies om in de wintermaanden voederwortelen bij te voeren.

 

Gunyah staat altijd ter beschikking voor urgente vragen en of opmerkingen. Advies wordt gegeven vanuit jarenlange opgedane eigen ervaring met negen verschillende kangoeroesoorten en gebundelde ervaringen van derden.
Bij specifieke vragen op medisch vlak wordt er altijd doorverwezen naar deskundige veterinair specialisten op het gebied van kangoeroes.

Tips voor het voeren

  • Laat het jong plassen voordat je melk geeft. Houd een stukje keukenpapier onder de lauwwarme kraan en wrijf daarmee zachtjes langs de schaamstreek en over de haartjes rond de cloaca. Dan laat het jong meteen de plas of poep lopen.

  • Voer het jong terwijl het in de buidel zit. Dit is natuurlijker en het kost minder energie voor het jong.

  • Houd de jonge kangoeroe rechtop. Leg de joey niet achterover als een baby.
  • Als je de oogjes afdekt, is er minder afleiding en voelen ze zich veiliger. Daardoor zal de jonge kangoeroe meer en beter drinken.

  • Doe een handdoekje/slabbetje om het jong heen tijdens het voeren. Dan kun je eventueel gemorste melk meteen opvegen en blijft de buidel schoon.

    jonge kangoeroe aan de fles

Wegen

Weeg de jonge kangoeroe regelmatig, zodat je weet of het goed groeit.

Zomaar bloot op een weegschaal zetten, werkt niet. Dus doe het jong in een kussensloop en leg die op de weegschaal. Dan gaat het een stuk makkelijker. Weeg daarna nog de kussensloop en trek dat gewicht af van het eerste gewicht. En dan weet je hoe zwaar het jong is.

Noteer het gewicht in een schema en noteer daar ook bij hoeveel het jong heeft gedronken. Ook andere bijzonderheden kun je erbij vermelden. Bijvoorbeeld een beschrijving van de ontlasting.
Zo heb je een mooi overzicht van zijn ontwikkeling.

Temperatuur / ademhaling / hartritme

Omgevingstemperatuur

Jonge kangoeroes die geen haar hebben, kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf reguleren. Hiervoor zijn ze volledig afhankelijk van hun moeder.

Bij een vachtloos jong moet in de buidel de temperatuur tussen de 32 en 34°C zijn. Bij een dunne vacht kan deze gedaald worden tot 30°C, bij een dikkere vacht 28°C.

Meet de omgevingstemperatuur rond het jong. Een digitale thermometer met een sensor voor de buitentemperatuur is ideaal. Stop de sensor in de buidel en je kunt ieder moment de temperatuur in de buidel aflezen.

Lichaamstemperatuur

Een normale lichaamstemperatuur is 35,5 tot 37,0 graden Celsius.
De lichaamstemperatuur kun je het beste meten met een gewone koortsthermometer voor mensen of een dierenthermometer. Doe wat vaseline op het puntje en steek het in de cloaca (het poepgaatje). Alleen zo kun je nauwkeurig de lichaamstemperatuur van de kangoeroe meten.

Ademhaling

Een normaal ademhalingsritme voor kangoeroes is tussen de 20 en 40 ademhalingen per minuut. Kleine rassen hebben een snellere ademhaling.

Hartritme

Een volwassen grote kangoeroe M. Rufa, heeft een hartritme van 40 slagen per minuut in rust.
Kleinere soorten en jongere dieren hebben een hartritme in rust van ongeveer 70 tot 200 slagen per minuut.

Surrogaatbuidel voor jonge kangoeroes en wallaby's

Jonge kangoeroes kunnen erg gestrest raken als ze niet in een buidel worden gehuisvest. Bovendien verliezen ze snel hun lichaamswarmte en kostbare energie als je ze te vroeg al laat rondlopen.

Jonge kangoeroes zitten het liefst met de poten boven het hoofd opgevouwen in een hangende surrogaatbuidel.

Een surrogaatbuidel kun je het beste maken van natuurlijke materialen. Een oud t-shirt is erg geschikt voor de binnenkant. Een flanellen kussensloop wordt ook veel gebruikt, maar dit materiaal kan gaan pillen. Deze bolletjes kunnen in de neus terecht komen en de ademhaling bemoeilijken. Je moet altijd voorkomen dat de jonge kangoeroe aan pluizig/harig materiaal kan gaan zitten sabbelen.

Een goede buidel bestaat uit verschillende lagen

Het beste materiaal voor de binnenkant van de surrogaatbuidel is een t-shirt waarvan de armsgaten en onderkant zijn dichtgenaaid. De halsopening is dan de ingang van de binnen-buidel. Maak meerdere binnenzakken, zodat je ze kan verschonen. En was ze op 60 graden.


De buitenkant van de buidel moet lekker isolerend zijn. De Trixi draagzak is bijvoorbeeld goed om hiervoor te gebruiken.

Tussen de binnenbuidel en de buitenbuidel kan je nog meer warmte-isolatie plaatsen. Als de buitenzak te groot is, kan je hem opvullen met bijvoorbeeld een oude trui. Zo maak je een lekker plekje voor je jonge kangoeroe waar hij precies in past. Het liefst hangt een jonge kangoeroe opgevouwen in de binnenzak, met de achterpoten bij het hoofd. Zorg wel dat je jonge kangoeroe kan draaien en bewegen in de buidel. Leg hem niet te strak vast tussen allerlei handdoeken en truien.

Warmte is erg belangrijk

In de buidel bij de moeder is het 35-37 graden, dus zo warm moet het in de kunstbuidel ook zijn.

Tussen de binnenbuidel en de buitenbuidel kan je een infrarood warmtematje, kruik of Snugglesafe plaatsen. Meet regelmatig de temperatuur in de buidel, en bekijk wat nodig is. Te warm is ook zeker niet goed.

Soms is het handig om een extra laag wol tussen de warmtemat en de binnenbuidel te plaatsen. Of plaats de warmtemat aan de buitenkant van de kunstbuidel.

kloppend hartje
Wat ook handig is in de surrogaatbuidel, is een kloppend hartje van een Snuggle Pet. Dit apparaatje heeft een voelbare hartslag, en dat kalmeert de jonge kangoeroe. In de buidel kan hij immers ook zijn moeders hartslag goed voelen.

Elektrische voetenzak
Een andere handige oplossing is een elektrische voetenzak, met daarin een kussensloop. Meet regelmatig de temperatuur in de buidel. Vaak heeft zo'n voetenzak meerdere standen, dus probeer daarmee uit te komen op een temperatuur van 28 tot 34 graden (dit hangt af van de beharing).  Als de kangoeroe nog heel klein is, en er veel ruimte is in de voetenzak, kun je de voetenzak opvullen met een handdoek. Want als er teveel ruimte in de buidel is, verdwijnt er ook een hoop warmte.
Het jong moet er niet in staan, maar op de rug opgerold erin liggen/hangen. Liefst met de poten boven zijn hoofd. Zo zit hij ook bij zijn moeder in de buidel.

Rustige omgeving

Hang de surrogaatbuidel op een rustige plaats op en laat het dier tussen de voedingen met rust. Kangoeroes zijn stressgevoelige dieren, zeker in het begin.

Kijk regelmatig de binnenkant van de buidel na. De kwetsbare teentjes en vingers kunnen verstrikt raken in losse draadjes. Hierdoor vermindert de bloedcirculatie en kan een vinger afsterven. Pluizige voering kan worden opgegeten, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan.

Zodra het jong oud genoeg is om zelf in en uit de buidel te gaan, plaats je de buidel in een bench of andere omheining, zodat het altijd veilig in en uit de buidel kan gaan.

Je kangoeroe met je mee dragen

Veel mensen dragen hun jonge kangoeroe overdag met zich mee. Dit kan heel prettig zijn voor de jonge kangoeroe. Jij wordt dan een soort surrogaatmoeder, en jouw warmte, hartslag en beweging stellen de jonge kangoeroe gerust.

Het beste kan je een soort surrogaatbuidel maken van een hemd. Die draag je onder een wijde trui of overhemd, en dan kan de jonge kangoeroe door je kraag naar buiten kijken.

van een hemd een surrogaatbuidel maken voor een kangoeroe

Huidverzorging

Hele jonge kangoeroes die nog geen of nauwelijks beharing hebben, krijgen vaak last van een droge huid wanneer ze met de hand worden grootgebracht. Van nature is de luchtvochtigheid in de moeders buidel erg hoog en is er een laag zuurstofgehalte. De huid en vacht in de buidel van de moeder bevat ook huidsmeer, wat de huid van het jong beschermt.

Cocosolie werkt heel erg goed, en is niet schadelijk als het wordt opgelikt.  Babyolie of babycrème zonder parfum kan ook, maar cocos-vet of cocosolie werkt het beste omdat dit natuurlijk en veilig is. Cocosolie is o.a. te koop in de grotere supermarkten.

Een droge huid kan ook een teken zijn van uitdroging in het lichaam. Geef het jong extra vocht via een elektrolytenoplossing en/of een onderhuids infuus (bij de dierenarts). Bij een extreem droge huid kunnen er korsten ontstaan rondom de staart of de tenen. Deze korsten kunnen de bloedsomloop afknellen en moeten dus deels verwijderd worden, om afsterving van ledematen te voorkomen.

Overstappen op vast voedsel

Zodra het jong een beetje behaard is, en zijn kop regelmatig uit de buidel steekt, mag je hem gras gaan aanbieden. Een jong dat bij zijn moeder in de buidel leeft, zal ook gras eten terwijl de moeder voorovergebogen gras eet.

Later kun je ook hooi en wilgentakjes aanbieden. Stukjes gesneden wortel, appel, etc.
Appels kun je het beste schillen, want als er stukjes schil tussen de tanden gaan zitten, kunnen er ontstekingen aan het gebit ontstaan.

Jonge kangoeroes mogen ook brokjes aangeboden worden.  Gunyah heeft speciale joey-brokjes. Dit zijn extra kleine brokjes die makkelijker worden gegeten. De samenstelling is verder gelijk aan de Gunyah-brokken voor volwassen dieren.

Blijf wel melk geven. Jonge kangoeroes hebben nog melk nodig totdat ze ongeveer 12 tot 14 maanden oud zijn. In de praktijk betekent het vaak dat je de hele winterperiode nog enkele keren per dag melk moet blijven geven. Bouw de melk pas af in de lente, als het weer goed is, zodat de overgang het makkelijkste is voor de jonge kangoeroe.

Als je in de winter je jonge kangoeroe melk blijft geven, heb je ook steeds een contactmomentje waarop je even kunt checken of hij gezond is en goed groeit. Je kunt hem aanraken en voelen of hij stevig en gespierd aanvoelt.

Water

Net als elk dier hebben jonge kangoeroes water nodig. In het begin hebben ze voldoende aan het water uit de melk. Maar zodra ze regelmatig uit de buidel komen, moet je ook schoon kraanwater aanbieden in een bakje. Ververs het water regelmatig.

Jonge kangoeroes hebben ongeveer 6% van hun gewicht nodig aan water per dag. Dus 60 ml per kg lichaamsgewicht.
Het water dat door de melk zit telt ook mee. Maar als je kangoeroe te weinig water binnenkrijgt via de melk, moet je dus nog extra water geven.

Uitwennen aan de buitenlucht

Zolang de jonge kangoeroe nog weinig uit de buidel komt, kun je hem het beste binnen houden. Daar is de temperatuur constant en is het lekker rustig. Wisselingen in de omgeving kunnen stressvol zijn voor het jong.

Zodra het jong regelmatig zijn kopje uit de buidel steekt, mag hij mee naar buiten. Zonlicht is goed voor hem, maar zorg ervoor dat hij niet kan verbranden door hem langdurig in de zon te laten. Draag het jong dicht op je lichaam.

Zodra het jong oud genoeg is om continu uit de buidel te zijn, kun je hem laten wennen aan het lopen in de buitenlucht. Doe dit op een mooie dag met rustig warm weer. Laat hem rustig scharrelen op een afgebakend grasveldje en blijf erbij. Het jong moet wennen aan allerlei nieuwe geluiden en kan makkelijk in paniek raken.
Blijf in de buurt en houd het jong goed in de gaten. Bouw de tijd langzaam op. Na een tijdje kan hij overdag alleen naar buiten en haal je hem 's nachts naar binnen. En als dat een tijdje goed gaat, en de weersverwachtingen zijn ook goed, kan je hem 's nachts ook buiten laten.

Verder lezen over (jonge) kangoeroes

Lees het boek <a style="color: #000000;" href="/https://books.google.com.au/books?id=37e1AwAAQBAJ&amp;printsec=frontcover#v=onepage&amp;q&amp;f=false" target="_blank" rel="noopener">Macropod Husbandry, Healthcare &amp; Medicinals</a>, van Lynda Staker. Zij is expert op het gebied van kangoeroes en wallaby's en heeft een uitgebreide handleiding geschreven. Alleen al het gedeelte over jonge kangoeroes grootbrengen is al meer dan 200 pagina's! Lees het gratis op Google Books.

 

Wetenschappelijke artikelen over kangoeroemelk

Hier hebben we een aantal wetenschappelijke artikelen over kangoeroemelk voor u verzameld. Deze zijn meestal in het Engels en vergen een redelijke kennis over voedingsstoffen. Wat ze allemaal benadrukken is dat de melk van buideldieren heel anders is dan andere zoogdieren, sterk qua samenstelling verandert en nauwelijks tot geen lactose bevat.

Changes in milk composition of Tammar Wallaby (opent een pdf-document)

Milk carbohydrates of marsupials (opent een pdf-document)

Milkbook van Wombaroo (opent een pdf-document)

 

einde handleiding voor het grootbrengen van jonge kangoeroes en wallaby's met Gunyah-melk

 

Die 6 wichtigsten Tipps für jeden Erzieher der jungen Tieren

Gehen Sie nicht sofort an die Arbeit

Ist hilfe wirklich erförderlich?

viele Tiere die handaufzüchtet werden, benötigen eigentlich keine Hilfe.

Lesen Sie weiter...

Pflegeadressen für junge Tiere

Wer gibt die beste Pflege?

Spezialisierte Pflegeadressen haben mehr Erfahrung und das macht die Überlebenschancen für die Tiere viel gröβer.

Finden Sie hier eine Pflege-Adresse...

Füttern Sie keine Milch

Die besten Tipps zu den ersten 24 Stunden überleben.

Oft Waisen Tiere sind gestresst, Kälte und dehydriert. Das muss zuerst behandelt werden, bevor Sie die Milch geben. 

mehr lesen über diese Methode...

Stellen Sie sicher, Sie haben alles, was Sie brauchen

Sie brauchen mehr als nur Milch.

Sie müssen auch die richtigen Werkzeuge haben, um das Waisen Tier zu füttern. Und bieten tiergerechte Haltung und Wärme.

Llesen Sie mehr über die richtigen Werkzeuge für die Handaufzucht von verwaisten Tieren...

Sorgt für eine stressfreie und warmen Unterschlupf

Komfort und Ruhe sind von entscheidender Bedeutung

Mit einer optimalen Temperatur und ausreichende Ruhezeiten, kann ein Jungtier seine Energie um das Wachstum zu widmen.

Mehr über Gehäuse und Wärme...

So füttern Sie ein junges Tier

Aspiration kann tödlich sein

Wie halten Sie ein junges Tier ist fest? Wie kann man verhindern dass es verschluckt?

Lesen Sie darüber in diesem Artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49