Lysine is een voedingssupplement dat veel aan honden en katten wordt gegeven. Er worden veel positieve eigenschappen aan toegeschreven. Maar wat doet het nou eigenlijk?

Wat is Lysine?

Lysine wordt ook wel aangeduid met L-Lysine. Het is een aminozuur. Er zijn veel verschillende soorten aminozuren, en die worden gebruikt voor het maken van eiwitten. Eiwitten staan bekend als de bouwstoffen van het lichaam.
Lysine zit vooral veel in vlees en vis, en is daarom een normaal onderdeel van de voeding van katten.

Lysine is een essentieel aminozuur, wat betekent dat het lichaam het niet kan aanmaken, maar nodig heeft in de voeding. Er zijn in totaal 10 verschillende essentiële aminozuren voor kittens: arginine, lysine, histidine, isoleucine, leucine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, valine. Haal je één van deze aminozuren uit het dieet, dan heeft dat een groot negatief effect op de groei en de ontwikkeling van kittens.

De anti-virale werking van Lysine

Aan lysine worden allerlei anti-virale eigenschappen toegekend en wordt gebruikt ter ondersteuning van de weerstand. Lysine wordt daarom veel aanbevolen bij aandoeningen zoals:

  • feline herpesvirus (type FhV-1 of FHeV-1)

  • Scheelzien

  • Lopende neus

  • Afscheiding van de neus, mond en ogen

  • Keelpijn

  • Koorts

  • Vermoeidheid

  • Ademhalingsklachten zoals hijgen

  • Conjunctivitis (rode ogen en andere oogklachten)

Maar de bewijzen ervoor zijn mager.
Bij mensen verlaagt het gebruik van Lysine het Arginine-gehalte in het bloed, en dat heeft een gunstig effect op de afweer. Maar uit studies bij katten blijkt dat het bij deze dieren heel anders werkt. Geef je extra Lysine aan katten, dan daalt het Arginine-gehalte niet!
Katten en mensen zijn hele andere dieren.

Lysine en herpes virus

In vitro studies met het katten herpesvirus 1 hebben aangetoond dat lysine geen effect heeft op de replicatiekinetiek van het virus. Oftewel: het herpes virus zal zich niet trager vermenigvuldigen als je meer Lysine aan de voeding toevoegt. En wat belangrijker is, uit meerdere klinische studies is aangetoond dat lysine niet effectief is om katten herpes te voorkomen of te behandelen. En in sommige studies wordt zelfs een toename van de infecties gezien bij katten die extra Lysine supplementen hebben gekregen!

 Toch schrijft ruim 90% van de dierenartsen extra Lysine voor bij een uitbraak van kattenherpes.

Baat het niet, schaadt het niet?

Veel van dit soort voedingssupplementen worden gegeven onder het motto ' baat het niet, schaadt het niet'. Maar is dat zo?

In studies met puppy’s is gebleken dat teveel Lysine de groei kan remmen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3923164 Maar of dat bij kittens ook zo is, is onduidelijk. 

Lysine is een normaal bestanddeel van de voeding van katten. Het komt veel voor in vlees en vis.
Ik denk dat je je kat een stuk gelukkiger zal maken met een extra stukje verse vis of gekookt vlees, dan met een duur poedertje uit de dierenwinkel.

 De beste manier om een uitbraak van het herpesvirus bij katten en andere gezondheidsproblemen te voorkomen is lichamelijke en geestelijke stress vermijden. Dus zorg voor een goede, rustige omgeving die voldoet aan de eisen van je kat.
En zorg voor goede, gezonde voeding die voldoet aan alle eisen.

Lysine tekort bij kittens

Een Lysine-tekort komt veel voor bij kittens en katten. Het aminozuur Lysine is erg gevoelig voor warmte en bij de productie van kattenvoer kan het Lysinegehalte wel eens lager uitvallen dan de op de verpakking vermelde waardes. Aldus deze studie uit 2007: 

Available Lysine in SelectedPet Foods https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf062919t

Mocht je kitten een Lysine tekort hebben, dan is het toevoegen van extra Lysine uiteraard wel zinvol. Maar beter is het om over te stappen op een ander merk voeding. Want kittenvoer hoort genoeg van alle essentiële voedingsstoffen te bevatten. Bevat jouw merk kittenvoer niet voldoende Lysine, dan zijn er mogelijk nog andere stoffen die ook niet voldoende in die voeding zitten.

 

Vond je dit artikel nuttig?
Steun Melk voor Dieren door je melkpoeder en andere producten bij ons te bestellen.

 

 

 

 

 

 

Bron:

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4647294/

https://www.nmlhealth.com/herpesvirussen-en-l-lysine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/430271

 

http://jarvm.com/articles/Vol12Iss1/Vol12Iss1Larsen.pdf Skin Lesions Associated with Lysine Deficiency in Kittens are Characterized by Inflammation 

 

https://academic.oup.com/jn/article/134/8/2042S/4688867 Excess Dietary Lysine Does Not Cause Lysine-Arginine Antagonism in Adult Cats  

 
melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49