Ik raad mensen altijd aan om hun jonge diertjes regelmatig te wegen. Zeker in het begin is het gewicht van je dier een belangrijke indicatie van hoe het met hem gaat. Weeg je dier minstens twee keer per dag, liefst op vaste momenten, en noteer het gewicht goed. Dan zie je al snel of je de goede kant op gaat.

Wegen is ook een handig om te bepalen hoeveel melk een diertje gedronken heeft. Je weegt het dier voor en na de voeding, en trekt deze getallen van elkaar af. Het gewicht in grammen is bij benadering ook het aantal milliliters dat het dier gedronken heeft.

Maar hoe weeg je een beweeglijke jonge fret? Of een klein muisje ter grootte van je duimtop? En probeer maar eens een geitje met 4 pootjes op een weegschaal te laten staan.

eierweegschaalDe weegschaal

Het belangrijkste is natuurlijk de weegschaal. Wat voor weegschaal je ook gebruikt, hij moet zo nauwkeurig mogelijk zijn. Voor de meeste huisdieren volstaat een keukenweegschaal prima. Liefst eentje die op de gram (of nòg beter halve gram) nauwkeurig kan wegen. Voor dieren van enkele kilo's zwaar, volstaat een weegschaal die op de 10 gram nauwkeurig kan wegen.

Als het goed is, staan deze gegevens op de weegschaal. Er staat bijvoorbeeld Max 5000g x 1g. Dit betekent dat de weegschaal maximaal 5 kg kan wegen. En dat de nauwkeurigheid 1 gram is.
Soms wordt de nauwkeurigheid aangegeven met de letter D. D=5g betekent dat de weegschaal op 5 gram nauwkeurig kan wegen.

Een eierweegschaal kan heel handig zijn voor kleine dieren. Ze zijn erg nauwkeurig en kunnen tot 500 gram wegen.
De weegschaal hier links op de foto is te koop in onze webshop.

Een hangweegschaal is ook heel handig om een dier mee te wegen. Een hangweegschaal wordt ook wel een kofferweegschaal, unster of weeghaak genoemd. Daaraan kun je iets ophangen en dan wegen. Hangweegschalen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten weegbereik en nauwkeurigheid. En een hangweegschaal is ook ideaal in combinatie met de sokkentruc.

De sokkentruc voor kleine beweeglijke dieren

Een klein beweeglijk dier stop je voor het gemak in een sok. Dan blijft het rustig zitten. Het beestje voelt zich veilig, en hoef niet op een koude glazen plaat of in een metalen bakje te zitten. Het kan niet wegrennen en van de tafel vallen. Weeg het diertje met sok, en weeg daarna de sok zonder dier. Trek de twee getallen van elkaar af, en je weet het gewicht van je dier.

een kangoeroe dragen terwijl je hem weegtKangoeroe wegen

Voor kangoeroes kan je dezelfde truc toepassen als de sokkentruc, maar dan met de buidel. Weeg de buidel met de kangoeroe erin. Dit kan op een gewone weegschaal, maar nog beter met een hangweegschaal. En dan weeg je nogmaals de buidel zonder kangoeroe. Trek de getallen van elkaar af en je weet het gewicht van je kangoeroe.

Andere grotere dieren wegen

De meeste keukenweegschalen gaan maar tot 3 of 5 kg. Wordt je dier groter dan dat, dan moet je op een andere manier gaan wegen. Bijvoorbeeld op een digitale personenweegschaal. Hoe nauwkeuriger de weegschaal is, hoe beter. Maar voor een dier dat enkele kilo's weegt, mag je best een weegschaal gebruiken die bijvoorbeeld op 10 of 50 gram nauwkeurig weegt.

De meeste personenweegschalen zijn niet zo goed in het nauwkeurig bepalen van kleine gewichten. En het kan bijzonder lastig zijn om een dier op een personenweegschaal te laten staan. Dus ook hiervoor is een goede truc: til je dier op en ga samen op de weegschaal staan. Noteer dit totaalgewicht en ga zelf nog eens zonder dier op de weegschaal staan. Trek dit gewicht af van het eerste gewicht, en je weet hoe zwaar je dier is.

Bijhouden van het gewicht

Maak voor jezelf een overzicht en noteer daarop de datum, tijdstip van wegen en het gewicht van je dier. Voor veel dieren is het gewicht bepalend voor de hoeveelheid melkvoeding. Gemiddeld genomen moet een dier 5-10% van zijn lichaamsgewicht per voeding aan melk drinken. Weegt een dier 100 gram, dan moet het 5 tot 10 ml melk drinken. Maar dit verschilt sterk per diersoort. Kijk in de handleiding voor advies over de juiste hoeveelheid melk.

Voor veel dieren zijn groeischema's beschikbaar. Daarop kun je zien of je dier 'op schema' ligt of niet. Dit schema is een globaal schema, en individuele dieren kunnen altijd afwijken van de norm.

Als je nou merkt dat je dier een beetje achter loopt in gewicht, ga hem dan niet extra volproppen met melk. Overvolle buikjes kunnen problemen opleveren, en vaak kunnen de darmen de extra melk niet verteren. Wittige poep is een teken dat je teveel melk geeft. De darmen kunnen het niet verteren, en de onverteerde melk komt via de poep weer naar buiten.

Maar poep is weer een heel ander verhaal. Daarover zal ik binnenkort een stukje schrijven.

Heb je nog meer vragen over het wegen van je dier? Je kunt me altijd bereiken via een e-mail. Rechtsonder op deze pagina.

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49