Handleidingen voor het grootbrengen van jonge zoogdieren

Cavia

Cavia met de hand grootbrengen

Jonge cavia's gaan al heel snel vast voedsel eten. Daarom komt het niet veel voor dat ze melk gevoerd moeten worden. Toch kan er in de eerste 3 weken na de geboorte toch iets met de moeder gebeuren waardoor de jonkies speciale melk nodig hebben.

Welke melk is geschikt voor cavia's?

De exacte samenstelling van moedermelk van cavia's is niet bekend. Verschillende studies melden verschillende samenstellingen. Dit komt omdat de samenstelling van de moedermelk verandert met de leeftijd van de jongen.

Volgens producent Petag bevat moedermelk van cavia's 36% eiwit, 33% vet, 28% lactose en 17,5% vaste bestanddelen.

Volgens een studie uit 1951 door Nelson et al. bevat caviamelk 51% eiwit, 24,6% vet, 19% koolhydraten (voornamelijk lactose) en 15,8% vaste bestanddelen.

Tip: een deel kan zijn een maatschepje, koffieschepje of een dopje. Altijd afgestreken, dus zonder bergje erop.


Een combinatie van 1 deel Kitten Milk Replacer® (KMR) en 1 deel Esbilac® en 4 delen water, zorgt voor een melk met 36% eiwit, 32,5% vet en 18% lactose.

Een ander recept is 1 deel Royal Canin babydog milk en 2 delen water.
Dit zorgt voor een melk met 33% eiwit en 39% vet en 19% koolhydraten (voornamelijk lactose).

Of FoxValley 32/40 geeft 32% eiwit, 40% vet en 15% koolhydraten (voornamelijk lactose)
Meng dit 1 deel poeder met 2 delen water.

Het lactosegehalte in de moedermelk is de eerste dagen relatief hoog, maar dit begint vanaf de 2e week te dalen. Op een leeftijd van 21 dagen zit er nauwelijks meer lactose in de moedermelk. We merken ook dat jonge cavia's vanaf 2 weken oud steeds slechter bestand zijn tegen lactose.

Meng daarom vanaf week 2 Lactase door de melk. Meer informatie over lactose intolerantie bij jonge dieren

Zo moet je de melk voor cavia's aanmaken

Afhankelijk van welk merk melkpoeder je gebruikt, moet je de melk voor cavia's als volgt aanmaken:


1 deel Kitten Milk Replacer® (KMR) en 1 deel Esbilac® en 4 delen water

1 deel  Royal Canin Babydog milk en 2 delen water.

1 deel FoxValley 32/40 met 2 delen water

 
Een 'deel' is een maatschepje. De grootte van het maatschepje maakt niet uit. Een koffieschepje of ander keuken-maatschepje is vaak prima.
Schep de melkpoeder en strijk het af. Er mag geen bergje op de maatlepel liggen.



Het beste kun je heet water gebruiken van ongeveer 80 graden Celcius. Meng het water rustig door de melkpoeder. Als je té hard schudt of roert, kunnen de vetten in de melk juist gaan klonteren.

Laat de melk minstens 4 uur staan in de koelkast. Zo heeft het poeder rustig de tijd om al het water goed op te nemen. Hierdoor wordt de melk gemakkelijker te verteren en heb je minder problemen zoals diarree bij jonge dieren.
De aangemaakte melk kan 24 uur bewaard worden in de koelkast.

Voordat je gaat voeren, warm je de melk au-bain-marie op tot lichaamstemperatuur. Je kunt ook een flessenwarmer voor baby's gebruiken.
Gebruik geen magnetron om de melk op te warmen. In zulke kleine hoeveelheden gaat de melk snel koken en verpietert de melk.

Tips en trucs voor het aanmaken van melkpoeder

Meer (engelstalige) informatie op www.ewildagain.org.

 

benodigdheden om jonge cavia's groot te brengen

Recovery® of Critical Care®:

Een zeer vezelrijk product met een hoge voedingswaarde. Begin altijd eerst met alleen de melkmix. Wanneer de jongen na een paar dagen goed door hebben hoe ze moeten drinken, kun je Recovery® of Critical Care® toevoegen. Deze producten zijn te koop bij de dierenarts.

Disolact Lactase druppels:

Lactase is een enzym dat lactose afbreekt. De meeste melkpoeders bevatten lactose en de meeste cavia's kunnen dit niet goed zelf afbreken.
Maak de melk 24 uur van tevoren aan, en doe er 1 druppel Disolact Lactase druppels door. Even roeren en na 24 uur is het lactose-gehalte sterk verlaagd.

Wil je sneller resultaat? doe dan 5 druppels door 100 ml melk. Na 4 uur is de meeste lactose er uit.Wil je meteen melk geven? Doe dan 5 druppels door 10ml melk en geef het direct.

Disolact is te koop in onze webshop. En ook bij de apotheek, drogisterij en natuurvoedingswinkels. Let erop dat je de druppels neemt, en niet de tabletten. Capsules kan eventueel ook. Die moet je dan openmaken en het poeder door de melk doen. De dosering is lastig, maar je kunt lactase niet overdoseren. Teveel lactase is niet schadelijk.

Spuitje:

Begin met een spuitje van 1 ml voor de melk. Het beste is een O-ring spuitje te gebruiken. Die hebben een dunne rubberen ring, waardoor ze soepeler te hanteren zijn. De kans op 'doorschieten' en verslikking is met een o-ring spuitje een stuk kleiner.
Koop ook o-ring spuitjes van 5 of 10 ml met een luer-lock. Het kleine tuutje binnenin de luer-lock kun je met een punt van een schaar eruit halen, zodat er een grote opening overblijft waarmee je ook dikke papjes kunt geven.

Speentje:

Een klein rubberen speentje dat je over het spuitje heen kunt trekken. De Recovery vormt een dik papje, dus de opening van het speentje moet groter gemaakt worden. Een miracle nipple is het beste bestand tegen de scherpe tandjes, maar kunnen toch op den duur kapot gebeten worden. De konijnenspeentjes zijn goedkoper en ook geschikt, maar worden veel sneller stuk gebeten. Maar ook zonder de punt van een konijnenspeentje kan je het speentje nog goed gebruiken voor dikkere pap.

Vitamine C:

Cavia's hebben net als mensen dagelijks vitamine C nodig. Je kunt een pilletje vermalen of druppels gebruiken. Vitamine C is verkrijgbaar bij de dierenwinkel.
Meer informatie over vitamine C voor cavia's staat op deze webpagina van 'de grote cavia': http://degrotecavia.nl/vitaminec.html

Grassprietjes:

Liefst van een plaats geplukt waar geen honden of katten plassen.

Wattenstaafjes:

Om na de voeding de cavia's te helpen poepen en plassen.

Voedingsschema jonge cavia

Lees voordat je een jonge cavia gaat voeden eerst de artikelen "de eerste 24 uur" en "hoe voer je een jong dier?".

 

Cavia's zijn moeilijke eters. Vooral de eerste dagen zul je veel doorzettingsvermogen moeten hebben om ze aan het eten te krijgen. Geef de eerste 24 uur een elektrolytenoplossing om uitdroging tegen te gaan. Begin daarna met de melkmix en wanneer ze dat goed drinken kun je na een paar dagen Recovery® toevoegen. In plaats van Recovery® aan te maken met water, gebruik je de caviamelk. Maak het papje gaandeweg steeds dikker.

 

We merken dat jonge cavia's vanaf 2 weken oud steeds slechter bestand zijn tegen lactose. Meng daarom vanaf week 2 altijd Disolact Lactase door de melk. Dit verwijdert de lactose uit de melk, waardoor er minder darmproblemen opleveren.

 

leeftijd

Gemiddeld gewicht

Aantal voedingen

Welke voeding

hoeveelheid

0 – 6 dagen

60 – 150 gram

Elke 2 a 3 uur
('s nachts 2x)

Alleen melkmix

1 a 2 ml per keer

7 – 10 dagen

85 – 200 gram

Elke 3 uur
('s nachts 1x)

Melkmix +  Recovery®

2 a 3 ml per keer

11 – 14 dagen

130 – 230 gram

Elke 3 a 4 uur

Melkmix + Disolact Lactase + Recovery®

3 a 4 ml per keer

15 – 21 dagen

150 – 280 gram

Elke 4 uur

Nutrilon Soya + Disolact Lactase + Recovery®

4 a 5 ml per keer

Bovenstaand schema is een indicatie. Weeg de jonge cavia's elke dag en houd bij of ze goed aankomen in gewicht.
Soms is het nodig om de jonge cavia's langer dan 21 dagen met melk bij te voeren.

Hoe moet je een jonge cavia vasthouden tijdens het voeren?

Jonge dieren wikkel je het beste in een doekje. Het houdt ze warm, en ze zullen minder friemelen. Veel dieren vinden het fijn om de oogjes bedekt te hebben tijdens het drinken. En met het doekje heb je altijd een puntje vrij om het bekkie mee af te vegen.

In onderstaand filmpje zie je hoe een hermelijntje gevoerd wordt met een spuitje en een konijnenspeentje. Je kan dezelfde techniek, de pengreep, ook toepassen op een jonge cavia:

 

 

extra voedingsadviezen

vast voedsel

Jonge cavia's mogen één dag na de geboorte ook vast voedsel eten. Gras is erg gezond voor ze, maar ze moeten dit wel leren eten. Bied na elke melk voeding ook een grassprietje aan. Houd het voor de mond en kriebel ermee totdat ze erin bijten. Ook hierbij zal het jong in het begin veel aanmoediging nodig hebben. Wanneer ze het goed zelfstandig kunnen eten, kun je het gras gewoon in de kooi leggen. Dan kun je ook voorzichtig beginnen met het aanbieden van andere groentes.

Hooi en cavia-brokjes mogen ze ook meteen al eten.

vitamine C

Naast melk hebben jonge cavia's ook vitamine C nodig. Ongeveer 2000mg vitamine C per week per cavia. Bekijk de verpakking van je vitamine C goed, en reken uit hoeveel je per dag moet geven. Pilletjes kun je vermalen. Geef de vitamine C met wat water en een spuitje, of meng het door de melk.

Meer informatie over vitamine C voor cavia's staat op deze webpagina van 'de grote cavia': http://degrotecavia.nl/vitaminec.html

water

Daarnaast moet er altijd een bakje of laag hangend flesje water en hooi beschikbaar zijn in de kooi. Drinken uit een flesje zul je ze ook moeten leren, want normaal kijken ze het af van hun moeder. Tik even met een vinger tegen het flesje en laat zien dat er water uit komt. De nieuwsgierige kleintjes zullen het al snel door hebben.

Pleegmoeder databank

Wanneer je een moederloze cavia hebt, is het natuurlijk het allerbeste wanneer deze door een pleegmoeder kan worden gevoed en grootgebracht. Moedermelk is natuurlijk altijd beter dan kunstmelk en de pleegmoeder leert het jong meteen sociale vaardigheden. Bovendien scheelt het slapeloze nachten voor de verzorgers, want al die nachtvoedingen kunnen erg zwaar zijn.

Het caviaforum heeft een databank met pleegmoeders voor cavia's. Hier kun je een bericht achterlaten als je een pleegmoeder zoekt, of een zogend vrouwtje hebt waar nog best een kleintje bij kan.

Je vindt de pleegmoeder databank op: https://www.caviaforum.nl/forums/zoogbank.102/

Socialisatie van jonge cavia's

Met de hand grootgebrachte cavia's zijn vaak tammer dan gewoonlijk omdat ze zo veel met mensen in contact zijn geweest. Maar contact met soortgenoten is erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Cavia's zijn sociale dieren en jonge dieren leren van de volwassenen. Zorg er daarom voor dat er wat vriendelijke oude cavia's in de buurt zijn. Zo leren ze wat het natuurlijke gedrag van cavia's is.

Einde handleiding cavia met de hand grootbrengen

Angela's 6 belangrijkste tips voor elke opvoeder van jonge dieren:

Ga niet meteen aan de slag

Is hulp echt nodig?

Veel dieren die met de hand worden grootgebracht, hadden eigenlijk helemaal geen hulp nodig gehad.

Lees gauw verder...

Vind een goed opvangadres

Wie geeft de beste zorg?

De beste kans van slagen heb je bij iemand met ervaring en verstand van zaken.

Vind hier een opvangadres...

Geef geen melk

De beste tips om de eerste 24 uur door te komen.

Vaak zijn moederloze dieren gestrest, onderkoeld en uitgedroogd. Dat moet eerst worden aangepakt voordat je met melk aan de slag gaat.

Lees hier de beste aanpak...

Zorg dat je alles in huis hebt

Je hebt meer nodig dan alleen de juiste melk.

Je moet ook de juiste hulpmiddelen hebben om de melk te geven. En het verblijf van het diertje moet zijn aangepast aan zijn behoeftes.

Lees hier over alle benodigdheden om een diertje groot te brengen...

Zorg voor rust en comfort

Comfort en rust zijn van levensbelang

Met een optimale omgevingstemperatuur en voldoende rust, kan een jong dier zijn energie besteden aan de groei.

Meer over huisvesting en warmte...

Zo voer je een jong dier

Verslikking kan dodelijk zijn

Hoe houd je een jong dier vast? Hoe voorkom je dat het zich verslikt?

Lees er alles over in dit artikel...

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49