Gedragsproblemen bij flessenkittens

Kittens leren van hun moeder, nestgenootjes en eventuele andere katten in de omgeving. Dieren die met de hand worden grootgebracht hebben later vaker gedragsproblemen. Sommige dingen zijn niet altijd een probleem. Een dier dat zich extreem op mensen richt, wordt vaak als schattig en aanhankelijk gezien. Maar als je kat constant aan je kleding of je oorlelletje probeert te lebberen, of je huis terroriseert, is het al snel niet leuk meer.

Flessenkitten = Binnenkat

Alle kittens die met de hand zijn grootgebracht, kunnen later niet vrij naar buiten. Ze zijn veel te veel op mensen gericht. En ze hebben niet genoeg instinct om zich buiten te redden.

Uiteraard kunnen ze wel in een grote kattenren of afgeschermd balkon naar buiten.

Voorkomen is beter dan genezen

In de vroege jeugd worden veel gedragspatronen in de hersenen vastgelegd. Die kan je later niet makkelijk meer corrigeren. Dus voorkomen is beter dan genezen. Houd de kittens zo veel mogelijk bij de moeder of zorg dat er andere katten in de buurt zijn als het kitten opgroeit. 

Jonge katten leren heel veel van oudere katten. Bijvoorbeeld:
Een kitten dat met de nageltjes uit speelt, wordt normaal gesproken meteen gecorrigeerd door de moeder. Ze leert haar kitten om de nageltjes in te trekken. Wij mensen kunnen dat maar moeilijk aan een kitten leren, waardoor je later meer kans hebt op een kat die ‘agressief’ naar je klauwt.

Nooit één kitten alleen

Kittens die worden grootgebracht zonder contact met andere katten, lopen de meeste kans op psychologische problemen zoals nervositeit en agressie. Ze kunnen vaak slecht omgaan met veranderingen in de omgeving, nieuwe mensen of andere dieren. Kittens die worden grootgebracht met andere katten zullen veel minder problemen hebben, want zij kunnen normaal kattengedrag leren en afkijken van de andere katten.

Heb je één kitten in de opvang, neem dan contact op met een andere opvang en ruil kittens met elkaar uit.  

Kattenbak

De moederpoes leert aan het kitten hoe het de kattenbak moet gebruiken. Ze toont hoe het de poepjes moet begraven. Katten die dat niet hebben geleerd gaan vaak wel naar de kattenbak, maar laten de drollen open en bloot liggen. En dat stinkt meer!

Je kunt proberen om het zelf aan het kitten aan te leren door meteen na het poepen met je vingers de poepjes te begraven. Laat zien wat je doet.

Als je kitten op de verkeerde plek poept, schep de poep dan in de kattenbak. Laat de poep één dag liggen in de kattenbak, zodat het kitten begrijpt wat de bedoeling is. Als je kitten hardnekkig op de verkeerde plek blijft poepen, neem dan een extra kattenbak en zet die op de plek waar je kitten steeds poept. Iedere dag schuif je de kattenbak wat dichter naar de andere kattenbak toe, totdat ze naast elkaar staan. En dan haal je één kattenbak weg.

Zuigbehoefte van kittens

Een kitten moet vrij veel moeite doen om bij de moeder melk te kunnen drinken. Ze moeten flink zuigen voor een klein beetje melk. En dat instinct zit diep! Wanneer we een kitten met de hand grootbrengen, is het vaak heel makkelijk om melk uit een speentje te krijgen. Binnen korte tijd is het buikje vol en is het kitten voldaan. Maar…. De zuigbehoefte is niet vervuld!

Je ziet vaak dat moederloze kittens op andere dingen gaan zuigen. Op een doekje of aan je kleding, bijvoorbeeld. Maar ook gebeurt het wel eens dat ze aan het piemeltje van een nestgenootje gaan zuigen. Het kitten krijgt dan veel urine binnen, en het piemeltje kan op den duur behoorlijk geïrriteerd raken. Ook de oortjes, pootjes en staartjes van nestgenoten worden vaak gebruikt om op te sabbelen.

Heb je een kitten dat veel zuigt, dan kan je drie dingen proberen:

Speentje zonder gat

Geef een speentje zonder gaatje om op te zuigen. Net zoals een babyspeen. Als je catac st1-speentjes gebruikt, dan zijn die te dun om zo los te geven. Neem een stukje stevig plastic en boor er een gaatje in waar de speen doorheen gestoken kan worden. Zo kan het speentje niet in de keel schieten.

De speentjes van Petag zijn ook heel geschikt om hiervoor te gebruiken. Ze hebben een brede basis, en er zit geen gaatje in de speen.

Je kunt zelfs een kleine fopspeen voor mensen-baby's proberen.

Kook de speen een paar keer goed uit, en doop het in de melk. Dan smaakt het niet raar en zal je kitten het speentje makkelijke accepteren. Draag de speen een tijdje bij je. Dan ruikt hij lekker vertrouwd voor je kitten.

Op eigen staartpunt zuigen

Steek iedere keer het staartpuntje van het kitten in zijn bekkie, en laat hem daar op zuigen.

Het is een beetje zoals een kind dat op zijn duim zuigt.

Kleiner gaatje in de speen

Waarschijnlijk is het gaatje in je speen te groot. Rubberen speentjes gaan op den duur lubberen en het gaatje wordt langzaam steeds groter. Dus vervang regelmatig je speen.
De Miracle Nipples staan erom bekend dat het gaatje voor kittens veel te groot is. Stap liever over op de catac st1-speentjes en maak daarin een piepklein gaatje. 

Lees hier: Een gaatje in een speentje maken

 

Vond je dit artikel nuttig?
Steun Melk voor Dieren door je melkpoeder en andere producten bij ons te bestellen.

melk voor dieren footer

Contact:

We zijn telefonisch bereikbaar op 06-24525734
Of mail naar info@melkvoordieren.nl

We streven ernaar binnen enkele uren te antwoorden. Ook in het weekend.

Postadres:

Zuidhoek 205e
3082 PH Rotterdam
Nederland

Afhaaladres:

Maandag t/m vrijdag
tussen 14u en 22u

Schillingsstraat 7
2988 CT Ridderkerk
Nederland

Bankgegevens:

IBAN: NL50TRIO0212118447
BIC:TRIONL2U
KvK-nummer: 53273958
BTW-id: NL002013367B49