Zo maak je makkelijk een gaatje in een speentje

Er zijn verschillende methodes om een gaatje in een speentje te prikken. Maar het is in het begin altijd even zoeken naar wat de beste methode is voor het soort speen en het diersoort. Voor kittens bijvoorbeeld is het heel handig als het speentje een zeer klein gaatje heeft, zodat ze moeite moeten doen om te kunnen drinken. Want als het te gemakkelijk gaat, kunnen ze zich verslikken én wordt hun zuigbehoefte niet vervuld, waardoor ze op andere dingen gaan zuigen.

 

met een punaise een gaatje maken in een speentje

Om zeker te zijn van een goede hygiëne, moet je de speentjes na het maken van het gat uitkoken in een pannetje met kokend water. Zo kun je de speen steriliseren.

 

Twee gaatjes in een speentje prikken met behulp van een punaise

Kies een ondergrond waar een gaatje niet erg is. Bijvoorbeeld een stuk stevig karton.

Leg de speen plat neer en druk een punaise door het puntje. Je krijgt op deze manier twee kleine gaatje in de punt van de speen.

Een gaatje prikken in een speentje met behulp van een tandenstoker

In het onderstaande (Engelstalige) filmpje wordt deze methode heel duidelijk uitgelegd.
De mevrouw in het filmpje gebruikt een Wombaroo speen, maar deze methode kan ook gebruikt worden om een gaatje in een ander rubberen speentje te krijgen.

Je neemt een puntige tandenstoker, en die steek je van onderaf in de speen. Het punje van de speen wordt hierdoor uitgerekt. Met een schaartje knip je het uiterste puntje van het uitgerekte stukje rubber af. Trek de tandenstoker terug, en je hebt een klein gaatje.

Een piepklein gaatje prikken in een catac ST1 speen (voor kittens)

Deze methode komt van Stichting Moederloos.

Voor kittens is het heel belangrijk dat het gaatje in de speen klein is. Uit het gaatje moet wel melk kunnen stromen, maar natuurlijk niet te veel (druppelsgewijs) met hulp. De Catacspeentjes zijn heel zacht en flinterdun.

Het is noodzakelijk dat u bij het prikken een gloeiende naald gebruikt. Wanneer u dit niet doet, zal het geprikte gaatje bij het verwijderen van de naald direct weer dicht gaan.

Speld verwarmen met een vlamCatac speentje doorprikken met een speld

Een sneetje prikken met een hobbymesje

Dit gaat het beste met een zeer scherp mesje, of een vers afgebroken afbreekmesje.

Neem iets puntigs, zoals een potlood of een sateprikker, en trek de speen er overheen. Zorg dat de speen strak gespannen staat, en het rubber is uitgerekt.
Zet dat de punt van het mesje even kort op de punt van de speen. Je krijgt zo een heel klein sneetje in de speen.

Het resultaat is een speen met een sneetje in de punt. De melk zal langzaam vloeien als je het sneetje horizontaal in de bek steekt. (dus gericht naar de mondhoeken).
Wil je dat de melk sneller/makkelijker uit de speen vloeit, richt dan het sneetje vertikaal (dus van gehemelte naar de tong). Doordat het dier de speen vastpakt, zal het spleetje opengeduwd worden, en kan de melk er makkelijker uit.

Gaatjesservice

Bij Melk voor Dieren hebben we een speciale tang om gaatjes in een speentje te prikken. De tang heeft een scherp puntje en 5 verschillende standen. Je kunt er een piepklein gaatje in een speentje mee maken, of een flink fors gat.

Afhankelijk van het type speen kunnen we één gat in het puntje maken, of twee gaatjes aan de zijkant van het puntje van de speen.

In de webshop vind je bij een aantal speentjes de mogelijkheid om speentjes mét of zonder gaatje te kopen.

FaLang translation system by Faboba